Barion Pixel

A bal félteke elválaszt, a jobb összeköt

 

Stuart 92 éves volt, amikor a fia pszichológushoz vitte. Szerinte mély depresszióba süllyedt. Van értelme ilyen korban szakemberhez fordulni? Hisz öregkori depresszió van, létezik.

Stuartról azonban kiderült, hogy lelke üres, hideg, rideg, mint a jég. Soha nem érzett semmi különöset, akkor sem, amikor bátyja elvesztette a lábát, legjobb kollégája meghalt vagy felesége súlyos tüdőgyulladással kórházba került.

Ez nem depresszió, jött rá az orvos, Daniel J. Siegel. Az Elmetudatosság című könyvében ír az esetről, s a legfrissebb agykutatási eredményekről.

Én miért írok erről? Mert köze van ahhoz, amit tanítok. A bal és jobb agyféltekéhez, ráadásul az agykutatásnak legfrissebb felfedezései tárulnak elénk.

A hosszú terápia során Stuartról kiderült, hogy nem emlékezett gyermekkorára, nincsenek arról emlékei. A fia elmondása szerint Stuart szülei voltak a földkerekség legridegebb emberei. Stuart ügyvéd volt. ( bal félteke) Ez a két információ, elvisz a megértésig.

A jobb agyfélteke

 

Először a jobb félteke fejlődik ki, csecsemőkorban. A nonverbális jelek által alakul, melyet a szülő, azaz kezdetben az anya mutat a babájának, s a baba ugyanígy közli a testi érzeteit anyjával.

A jobb félteke érzelmeket fejez ki, holisztikus, képeket lát, metaforákban közöl, jellemez.

A bal félteke

 

A bal csak később kezd fejlődni. Akkor, amikor elkezdődik a „miért” korszak. A bal szereti a lineáris, logikus, szó szerinti kommunikációt. A bal magyaráz. Olyan, mintha két ember lakozna benned.

Szükség van mindkettőre, mert az érzelmeket csak a bal segítségével tudod szavakba önteni és közölni. Akkor van baj, ha valamelyik domináns lesz és átveszi az uralmat.

A jobb és bal félteke nincs egyensúlyban

 

A mostani teremtett világunk igencsak balféltekés. Hozzájárult ehhez az iskola, ahol csak a matek és a szövegértés fontos.( bal félteke.) A profit a cél, nem a tevékenység maga.

A bal a digitális agy, a jobb az anaglóg. Digitalizáció. Még egy plusz pont a balnak.

Szenvedünk-e ettól a világtól, amit teremtettünk?

 

De még mennyire. A bal félteke ugyanis azt mondja, valami VAGY igaz, VAGY hamis. Jelszava: VAGY. Számára csak egy nézőpont lehet valóságos.

A jobb jelszava az ÉS, több lehetőség. ÉS = ez is igaz lehet ÉS az is.

A bal félteke elválaszt, a jobb összeköt, kapcsolatot teremt. Azért, mert képes az érzelmekre, empátiára.

Bármilyen korban lehetséges az inaktív neuronhálózatot bekapcsolni

 

Sikerült-e Siegelnek Stuart totálisan inaktív neuronhálózatát a jobb agyféltekében életre hívni?

Lehet-e ilyen változást generálni egy olyan emberben, aki életét teljes ridegségben élte le?

Nem volt egyszerű. Egy év terápia után egy ülés alkalmával Stuart végre letörölt egy könnycseppet az arcáról. Megtört a jég. A végeredmény megdöbbentő volt. A család kapott egy újjászületett nagypapát.

A jobb, élhetőbb világért aktiválnunk kell az alvó jobb féltekét

 

Láthatod, nemcsak azért, hogy jobban, könnyebben tanulj, hanem azért is, hogy kapcsolódni tudj. Enélkül egyre kegyetlenebb világot teremtünk.

Még valami! Ha megteszed, kevésbé fogsz szorongani, kezelni tudod a stresszhelyzetet, helyesebben neveled a gyermeked.

Szeretném még jelezni, hogy meglehetősen sokan vannak, akiknél viszont a jobb félteke a domináns. S hogy ez milyen problémát okoz? Erről legközelebb.

Ha szeretnéd megtanulni azokat a gyakorlatokat, amivel életre lehet kelteni a jobb féltekét, gyere el egy 2 napos hatékony tanulás tréningre. Megtanuljuk közösen.

Személyes tanulás tréning velem >>

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás