Barion Pixel

7 képességfejlesztő gyakorlat

 

Senki sem születik gyenge képességűnek. Mindenki kapott valamilyen adottságot. Mi kell a képesség kibontakoztatásához?

 

Szükséged van képzelőerőre és arra, hogy tudd miben vagy jó.

A mai világban sajnos mindkettőt elvették. Megsúgok valamit. Nem is erővel, önként adod el magad, s a benned rejlő tehetséget.

Képtelen vagy rá

 

A képzelet a kreativitás forrása. Mielőtt létrejön bármi a világban, azt előtte valaki elképzelte. Semmi, de semmi sem tud megteremtődni anélkül, hogy előtte a kép arról meg ne jelent volna valaki képzeletében. Ne csak a materiális dologra gondolj, a jövőképet is így hozod létre.

A nyelvünk üzen

 

Gyenge képességű, jó képességű, képtelen rá, nincs róla elképzelése, képzésre jár, van példaképe. Képleteket tanulunk. Összeállt a kép.

Mind-mind azt üzeni, hogy akkor hozod ki magadból a képességet, ha vannak képeid.

Einstein. „A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot.”

Kínai közmondás: Egy kép többet mond ezer szónál.

A kép mindig erősebb a szónál.

Vizet prédikál és bort iszik. Ha anya vagy, és arról beszélsz a gyermekednek, hogy ne telefonozzon, miközben ő azt látja, hogy neked is a telefon a stresszoldó, vagy a szabadidős elfoglaltság, akkor a példaképnek ezerszer erősebb a hatása, mint a szavaknak.

Eladtad a képességed

 

Elvették a képzelőerődet, de úgy, hogy önként mondtál le róla. Hogyan lehetséges? Egyszerű a recept. A képzelet csak csendben tud alkotni. Amikor szó szerint nem csinálsz semmit, nézel ki a fejedből a semmibe. Van ilyen üresjárat a napjaidban? Vagy folyton klikkelsz és nézed a képzuhatagot?

Nem kell képet alkotnod, készen kapod. Amit nem használsz, az elsorvad. Elsorvasztották a képzeletedet, nem tudsz képet látni, képekben gondolkodni. Ez nem csak azt jelenti, hogy romlik a memóriád, hanem mások elképzeléseit valósítod meg. Arra vágysz, amit megkívántatnak veled.

Mire emlékszel jobban? Egy szóra vagy képre? Ha a szó hallatán nem mutat hozzá az elméd képet, akkor az a szó elszáll. Ha látsz képet, az aktiválja az érzékszerveidet. Szín, forma, hang, illat, íz, tapintás + érzelem. Megannyi csáp, amivel a kép megkapaszkodik.

Mivel tudod fejleszteni a képességed?

 

A képzeleted újraélesztésével.

  1. Csinálj magadnak csend időket.
  2. Gyakorold a képalkotást behunyt szemmel. Figyelj meg alaposan egy egyszerű tárgyat, majd behunyt szemmel képzeld el, utána hasonlítsd össze a kettőt.
  3. Tedd ugyanezt egy festménnyel. Képzeletedben lépj be a képbe és járd be. Pl.: Szinyei Merse Pál Majális. Nézd: https://majalis.mng.hu/
  4. Gondolj egy elefántra. Utána legyen zöld, kicsinyítsd le hangyányira, nagyítsd fel óriásira, nyald meg a hasát, milyen íze van, tapintsd meg, nyávog.
  5. Rajzolj le szólásokat.

Keresi a tűt a szénakazalban. Szöget ütött a fejébe. Ordít, mint fába szorult féreg.

  1. Olvass verset úgy, hogy minden jelenetnél, sornál megállsz és látod. pl.:

Anyám tyúkja.

Morzsa kutyánk hegyezd füled, – részletesen lásd Morzsa kutyát.

Hadd beszélek mostan veled, – részletesen lásd, hol ül, amikor beszélni akarsz vele, te hol vagy. Milyen ruha van rajtad, milyen a környezet.

  1. Hunyd be a szemed, és hangosan beszélj a belső képekről, amik jönnek. Lehetőleg minden érzékszervedet vond be.

Ha tudatos vagy és visszaszoktatod magad arra, hogy a képzeletedet fejleszted, nem csak a képességed lesz jobb napról napra, hanem megtalálhatod önmagad. Azt, amiben jó vagy, de elfelejtetted.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás