Barion Pixel

Élvezetes, egyszerű gyakorlat a jobb-bal agyfélteke harmonizálásához

 

Egy angol tanárnővel vagyok szakmai kapcsolatban. Sok mindent vett át tőlem és kombinálja a saját technikájával. A minap szakmai tanáccsal fordult hozzám, mert úgy érzi, baj van.

Idézet: „Idén van jó pár gyerek, aki ha érvelni kell, akkor összevissza darál, nem visznek végig egy gondolatmenetet. Bár jó gondolataik vannak, sosem lesz egy egységes átfogó rendszer a mondanivalójukban. Már ott tartok, hogy elgondolkodtam azon, hogy talán nem jó hogy erőltetem. Viszont vizsga után kivétel nélkül visszajelzik a gyerekek, milyen hasznosak voltak ezek a blokkok.

Egyre kilátástalanabb a helyzet, el sem tudom képzelni mi az oka. Szeretnek hozzám járni az angolosaim, nem kényszerből jönnek és mégsem haladunk sehova.”

Ugyanezt tapasztaltam én is a diákoknál. A mostani generációnál valami megreccsent az agyban. Mivel az agy plasztikus, így nem kétséges, hogy az internet hatása nem zárható ki ebből a folyamatból. Mivel annyira új a dolog még a kutatók számára is, nem igazán lehet még tudni, mi lesz a kimenetele.

Egy új evolúciós szintre lépünk, ami az agyműködést érinti

 

Még benne vagyunk a múltban, fél lábbal pedig már a jövőben. Mondhatni a legkellemetlenebb időszak. Volt már egy ilyen fordulópont az írás elterjedése előtt, amikor csak néhány kiváltságosnak adatott meg, hogy írni-olvasni tudjon. A többi ember hogyan tanult? A tanulást ne a mostani értelemben vedd. Megfigyeléssel és másolással tanulták a szakmát. Nem elméletet bifláztak, többnyire a jobb agyfélteke volt aktív. Az írás, olvasás otthona a bal félteke. Nehéz időszak lehetett, amikor írni-olvasni tanultak.  Te is tudod, hisz te is kerültél iskolába, ugyanezt élted át.

9/1 arányban dogozik a bal- jobb agyfélteke

 

Most ott tartunk, hogy a bal félteke domináns. 9/1 arányban a bal dolgozik a nap folyamán. Milyen hatással van az internet erre, még nem igazán tudjuk. Ami a legjobban érzékelhető, hogy nem tudunk képet alkotni, képben látni, mert nem kell. Minden kész képben érkezik hozzánk.

Mintha a ballal is gond lenne

 

Bármennyire fura, de azt is tapasztaltam, hogy az analitikus balféltekés gondolkodás sem úgy működik, mint korábban. Minek tudható be? Tudományos munkát erről még nem találtam.

Szerintem összefügg a koncentrációval, kitartással. Lépésről lépésre haladni, türelemmel kivárni, míg megérik, megszületik a megértés. A rohanó világ nem erre treníroz. Azonnal, nincs idő, folyton történjen valami. A bal féltekébe érkező lineáris információnak nincs ideje rendeződni.

Logikám szerint történjen bármilyen változás az agyban, a biológia törvénye nem fog változni. Tehát mindig ahhoz kell visszakanyarodni. Harmóniába kell hozni a két féltekét.

Állítsd vissza az agyad természetes üzemmódba

 

Milyen a természetes üzemmód?

  1. Tisztán, pontosan, részletekben képes gondolkodni, de közben átlátja az egészet.
  2. Analitikus és kreatív.
  3. Nem csak logikusan, racionálisan dolgozik, hanem intuitívan is.
  4. A jól működő agy tud lineárisan és hálózatban gondolkodni.
  5. Amit elolvas, azt érti, meg tudja jegyezni, el is tudja mondani.
  6. Mindez csak úgy lehetséges, ha elképzelése van arról, amit mondani akar, ami hálóba rendeződött az agyban és képben mutatja meg magát.

Az a legnagyobb baj, hogy nem veszed észre, hogy nem ezt teszed.

Filmajánló: A férfi, aki ismerte a végtelent. Tökéletesen bemutatja, amiről eddig beszéltem.

Konkrét gyakorlat, amivel a két féltekét harmóniába hozhatod

 

Vera F. Birkenbihltől származik.

  1. Egyensúlyozz ceruzát először a jobb mutatóujjadon. Ekkor a bal félteke motorikus területét aktiválod. Majd fordítva.
  2. Később ugyanezt a gyakorlatot egészítsd ki azzal, hogy közben beszélsz.

 

Vagy párban csináljátok és beszélgettek, vagy ha egyedül vagy, mondj közben verset.

Amikor bal kezeddel egyensúlyozol, a jobb félteke motorikus része aktív. Mivel beszélsz közben, a bal félteke nyelvért felelős területe is dolgozik. Ez az igazi összmunka. Érdemes ezt a gyakorlatot naponta többször is bedobni.

Legközelebb ahhoz mutatott gyakorlatot, hogyan leszel képes újra képeket alkotni. Az az értő tanulás sava-borsa.

Ha egy kép többet mond 1000 szónál, akkor 1000-szer könnyebb képekkel tanulni.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás