Barion Pixel

Lehetsz-e okosabb, mint amilyennek születtél?

 

Nagyon hamar megkapja az ember a bélyeget: gyenge, közepes, vagy jó képességű.  Vajon mennyire igaz az, hogy már születésed pillanatában eldőlt a sorsod, értelmiségi leszel-e vagy szakmunkás? Mit mondanak erről a kutatások?

Velünk született képesség

Egyharmad a velünk született képesség. Ha kielemezzük ezt a rajzot, egyértelműen megállapíthatod, hogy van remény. Milyen képességgel születtél, mihez van affinitásod? Valójában ez sem a véletlen műve, mert mindenkinek adatott valamilyen adottság. Kinek egy, kinek öt, de az biztos, hogy az életfeladatod, hogy abban fejlődj.

Igen, tudom, hogy a nagy gáz az, hogy nem tudod miben vagy jó. Előbb ezt kellene kideríteni, csak utána tudod fejleszteni. Megsúgom, hogy van rá módszer. Éppen erről írok most könyvet, de most inkább foglalkozzunk a másik két tényezővel.

Kapcsolj!

Minél többet tudsz, annál többet tudsz.

Mit jelent ez a mondat? Ehhez egy picit vissza kell nyúlnunk az agyműködés alaptéziséhez. Mivel kell etetned az agyad, hogy bevegye és megeméssze?

Ha nem szereted a kelkáposzta főzeléket, nem fogod megenni. Amennyiben valaki mégis beléd erőlteti nap, mint nap, akkor valószínű visszafordul, vagyis nem emészted meg, nem válik véreddé, nem nyered ki belőle a sok-sok vitamint, amitől fejlődsz.

Az egyik, amit imád az agyad, a kapcsolat. Új ismeretet már meglévőhöz kapcsol. Ez éppen olyan, mint a piramisjáték. Minél többet tudsz, annál több rögzül. Ez folyton így történik, amikor újat tanulsz. Türelemjáték. Amikor vadiúj dolgot tanulsz, lehet ez nyelv, vagy egy totál új szakmai tárgy, akkor az elképzelésed a haladásról, így néz ki.

Mivel ez nem így megy végbe a kis szürkeállományodban, hanem így:

Hamar feladod, hisz kudarcok sorozatát éled át.

Mivel most már tudod, hogy nehezen indulsz, de van egy pont, amikor a tudás olyan lesz, mint a kamatos kamat, már csak kitartanod kell.

A tanulási módszereken rengeteg múlik

 

Amit az agy kimondottan utál, az a magolás. Namármost, ha őszintén bevallod, olyan sok tanulási technikát nem tanítottak neked az iskolában. Nem mutatták meg neked, hogyan jegyezd meg a:

kapcsolatokat, kulcsszavakat, felsorolásokat, idegen szavakat, számokat, neveket, fogalmakat. Azt sem, hogyan jegyzetelj.

Ha valamit nem tudtál, akkor max azt vágták a fejedhez, hogy nem olvastad el elégszer. Itt van a kutya elásva, ezt hívjuk magolásnak. Ebbinghaus felejtési görbéje egészen pontosan megmutatja, hova jutsz el a magolással. Akarom mondani, hova nem jutsz el a biflázással.

Tanulj képekkel

 

Az agy második alaptézise, hogy imádja a képeket. Ha egy kép többet mond, 1000 szónál, akkor ez is igaz: Egy kép többet tanít, mint 1000 szó.

Csinálj képet.

  • Képet szövegből, 100 oldalból?
  • Igen, mindenből lehet képet alkotni.

De van egy bibi, amiért lehetetlennek tartod. A jobb agyféltekéd csinál képet, az pedig a mostoha gyermeked lett. Nem használod, mert mindent képben kapsz a nagyvilágban. Ezt nagyon jól tudják a marketingesek, hogy képekkel lehet téged fogyasztásra ingerelni. Ezért is fulladsz bele a képekbe. Már észre sem veszed.

Összegzés:

 

  1. Derítsd ki, mi az életfeladatod.

Az iskolában csak két dolgot néztek, a szavakhoz vagy a számokhoz értesz-e.

  1. Már tudod, hogy a tudás egy ponton megugrik és kilő.

Addig kell csak kitartani.

  1. Tanulj meg tanulni.

Kezdésnek a könyvem Jobb-bal jobban éppen elég inspiráció. Ha kipróbálod a benne lévő technikákat, kérni fogsz belőle még.

Találkozunk egy tanulás tréningen, online, vagy személyesen.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás