Barion Pixel

3 egyszerű varázstrükk szókincsbővítéshez

 

A leggyakrabban használt kifogás a haladásra, hogy nincs rá idő. Legyél kezdő vagy sokszorosan újrakezdő. Akkor is felléphet ez a probléma, ha egykor egészen jó voltál németből, de mivel nem használtad, mára megkopott. Pedig most igazán jól jönne a használható német tudás.

Gyűjtögetsz, mint a gondos háziasszony

 

Nézzük sorra, mik azok a hibák, amiket elkövetsz, ugyanis tényleg nem sok idővel, is egészen jól tudnál haladni.

  1. Gyűjtögetsz szorgalmasan, aztán nem főzöd meg. Gondosan feljegyzel szavakat, kifejezéseket. Mindenhova: füzetbe, kártyára, telefonra. Van már egy egész kötetnyi, de soha nem használtad őket.

Tudod, ez éppen olyan, mint ahogyan a jobbnál jobb recepteket gyűjtögetjük egy receptfüzetbe, de aztán sose főzzük, sütjük meg, mert ott a régi, a jól bevált. Csuklóból megy, nem kell gondolkodni. Csakhogy csak azt lehet megenni, amit megfőzöl.

Azt a szókapcsolatot tudod használni, ami nem a telefonodon van, hanem tudatosan beépíted a mindennapjaidba és használod.

  1. Napi pár német szó nem elég. Úgy gondolod, ha lúd, legyen kövér. A fejlődésről van egy tévképzeted. Legalább 20-30 szót kell naponta megtanulnod. Különben nincs is értelme. Kinek van arra ideje?!

Ez azért tévedés, mert ezt a tempót egy átlagember, gondolok itt arra, hogy munka és család mellett tanulva nem lehet tartani. Plusz nem is lehet aktív szókincsbe belegyakorolni. Lehet, hogy nem tudod, de a poliglottok napi adagja a 20-30 szó. Nekik mondhatni ez a foglalkozása.

  1. Használhatatlan kifejezés gyűjteményed van. Olyan szavakat tanultál meg, ami a te mindennapjaidban soha elő nem fordul.

Tehát begyűjtöttél olyan recepteket is, ami nem a te és a családod ízvilága. Talán még meg is főzted egyszer, de bizony nem a gyomrodban landolt, hanem ment a kukába. Vannak ilyen szavaid is. Egyszerűen nincs olyan élethelyzet a mindennapjaidban, ahol arra szükséged lenne.

Főzzünk egy ehetőt:

  1. Ne gyűjtögess, használd!
  2. Napi 5-7 szó bőven elég.
  3. Olyat tanulj, ami neked kell.

Ha felnőttként időhiánnyal küzdő németet tanuló vagy, akkor nem több időre, hanem jó stratégiára van szükséged.

Konyhanyelven:

Komplex ütemtervet állítottam össze, amivel pár perc alatt elkészíthető, valóban ehető ételt varázsolhatsz az asztalra. Mindezt online, a kevés idődhöz idomulva haladhatsz lépésről-lépésre.

Német tanulásmódszertan – online

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás