Barion Pixel

Hogyan tanuld egyedül a németet a mai világban?

 

Új szolgáltatás. Az igény szülte, s a blog végén derül ki.

Vajon lehet-e egyedül nyelvet tanulni?

 

Ma már lehet. Hogy miért lehet, ahhoz menjünk vissza egy kicsit a múltba. Ki ne hallott volna még Lomb Katóról, aki egyedül tanulta meg tizenhat nyelvet olyan szinten, amivel pénzt keresett. Könyvekből, tehát szövegekből tanult. Ő maga silabizálta ki a szavak jelentését, logikázta ki a nyelvtani struktúrákat. Választ arra sehol sem találtam, hogy akkoriban vajon hol talált olyan lehetőséget, ahol hallhatta is az idegen nyelven beszélőt. Hogy tanult meg érteni?

Német tanulás a 80-as években

 

Amikor a nyelvet tanítani kezdtem, nem volt más, csak a magyarok által írt német nyelvkönyvek. Mit ne mondjak, nem sok köze volt az autentikus írásokhoz, hanganyag pedig végképp nem volt hozzá.

Majd megjelentek a külföldi nyelvkönyvek a piacon, immár kazettával, később CD-vel. Valamelyest át lehetett térni arra, hogy egy kicsit hasonlított ahhoz, ahogy az anyanyelvet tanultad.

Bevallom, én nagyon nem szerettem ezeket a kiadványokat, csupán néhányszor próbálkoztam velük.

Miből tanultuk a németet?

 

Eredeti német szövegekből, újságokból. Ezeket be kellett szerezni. Német rokonaim mindig bőröndnyi újsággal érkeztek. Ezt kívántam ajándékba. Volt abban gyerekújság, tiniknek szóló, talán még te is emlékszel rá, a BRAVO és a Der Spiegel. A hang pedig én voltam hozzá. Felolvastam. Képzeld el, akkoriban a nyelvtanulást, amikor még fénymásoló sem volt, okostelefon meg pláne nem, hogy befotózzuk a szöveget! Másoltuk táblára, tábláról füzetbe.

A mai alternatív iskolák őse

 

Óriási előrelépés volt, amikor a könyvtárban is megjelentek német kiadványok, könyvek. Tanulóim feladata bővült, nekik kellett őket érdeklő témákra vadászni ezekben a folyóiratokban. Azt feldolgozták és előadták. Mindenki mást. Így igen változatos repertoár állt össze. Mindenki mindenkiét megtanulta, átvette és utána arról több órán át beszélgettünk. Oh, hogy ez mennyire olyan, mint a mai „alternatív” iskola, ahol a diák maga választja ki, mit szeretne tanulni.

Hatalmas hátránya az volt, hogy a hallássértést nem tudtuk kellően begyakorolni. Ezt úgy próbáltam pótolni, hogy vadásztam olyan nyelvkönyveket, amiben éppen ez volt a feladat. Így utólag úgy tűnik, hogy milyen körülményes volt megtanulni a nyelvet modern technika nélkül. Eléggé izzasztónak tűnik, pedig nem volt az.  Kimondottan élveztük. Volt egy óriási előnye a mai technológiával szemben. Meglehetősen sokat írtunk kézzel. A hiány pedig kreatívvá tesz. Nem tobzódtunk a túlkínálatban.

Hogyan tanuljuk a mai világban a németet

 

Az is baj, ha nincs, de az is, ha túl sok van. Legalább akkora baj, sőt szinte nagyobb, ha túl nagy a választék. Hogyan tanuljuk a mai világban a németet? A jó nyelvtanulásnak minden eleme adott. Az online tér maga a kánaán. Ingyenesen férsz hozzá eredeti szövegekhez, hanganyaghoz, zenéhez, filmekhez, hangos és nyomtatott hírekhez. Applikációk segítik a tanulást.

A két legszuperebb előnye a mai nyelvtanulásnak

 

Nem azt kell tanulnod, amit az orrod elé tesznek, hanem te magad választhatod ki azt, ami érdekel, vagy ami számodra hasznos. Nem kell megtanulnod a Bundestag működését, ha csak turistáskodni szeretnél német nyelvterületen. És ha vendéglátósként, ápolóként, építőmunkásként dolgozol, célzottan, sallang nélkül levadászhatod, ami neked kell.

A másik pedig a hang. Végre megoldható az a folyamat, ahogyan a magyart is tanultad. Hallottad, láttad hozzá a testbeszédet, majd leutánoztad.

 

A mai kor nyelvtanulása majdnem olyan, mint ahogyan az anyanyelvet tanultad

 

Láthatod, hogy nem leírt szövegből indulunk ki, mint anno Lomb Kató. Meg lehet tanulni németül Youtube videókból, TED előadásokból, zenéből, filmekből, akár még podcastokból is. Ráadásul ezek gyakran feliratozva is vannak, amit hol bekapcsolsz, hol kikapcsolsz. Megvan a menete, mikor hogyan.

Az anyanyelvhez hasonló haladást igyekszem technológiával pótolni. Egy kis akadályba ütköztem idáig. Mondhatni, már csak ez az egy gond volt. Megoldottam!! Derült égből villámként csapott le rám a megoldás az utolsó akadályra is. Kipróbáltam és működik. Úristen olyan boldog vagyok. (Örömömben tánca perdültem és kiabáltam. Férjem azt hitte nyertünk a Lottón.)

Ma bárhol tanulhatsz. Úton-útfélen, utazva, gyalogolva, várakozva. Akár le is fotózhatod, ha felkeltette valami az érdeklődésed.

Belefulladsz a kínálatba

 

Van viszont egy olyan akadály, ami miatt nem használod ki ezeket a lehetőségeket, vagy nem jól használod, nem hozod ki belőle a maximumot. Belefulladsz a kínálatba. Nem tudsz dönteni, mivel kezdd, hogyan fogj hozzá. Ehhez bizony stratégia kell és még egy dolog, ami nélkül csigatempóban fogsz csak haladni.

Jó munkához jó szerszám kell

 

Bontottál már fel csirkét életlen késsel? Tekertél már ki késsel csavart? Nyitottál már ki borosüveget dugóhúzó nélkül?

És ha van egy hiperszuper szerszámos ládád, amivel minden megoldható egy lakásban. Vagy mondjuk egy 26 részes manikür készleted, de nem tudod mi mire való. Vagy egy olyan technikai eszközöd, ami okosabb, mint te, de nem is tudsz róla. (Én így jártam a múltkor, amikor az Ipademen fedeztem fel olyan funkciókat, hogy elaléltam tőle.)  Akkor ugye hiába van.

Nem olcsó a nyelvóra, te mégis pazarolsz.

Dupla annyi ideig, energiával és dupla pénzért tanulod a németet, mint ahogy haladhatnál.

Az agyad egy szerszám, amit a tanuláshoz használsz. Csakhogy! Ha nem tanultad meg használni, nem tudod, milyen lehetőségek vannak benne, és soha nem kaptál hozzá leírást, akkor dupla annyi ideig tart a németet megtanulnod. De az még csak hagyján! Közben zabálod a saját energiádat, mint egy amerikai autó, amit benzin temetőnek becéznek.

S ez bizony kihat a motivációdra, no meg a pénztárcádra. Ha ismernéd a csínját-bínját, nem 3 német órát kellene venned, hanem csak egyet. Napról napra egyre kedvetlenebbül vágsz bele a német tanulásba.

Hogyan tanuld egyedül a németet a mai végtelen kínálatban?

 

  1. Legyen stratégiád!
  2. Tudd használni az agyad, olyan változatos tanulási technikákkal, amit az imád.

 

Ebben a kettő, gyökereiben döntő kérdésben tudok segíteni.

Ha egyedül tanulnád a németet, de nem tudod, hogyan fogj hozzá.

Ha már tanultad a németet, de elfelejtetted, és újra elő akarod hívni.

Ha kurzusra vagy nyelvtanárhoz jársz, de úgy érzed, gyorsabban, könnyebben, hatékonyabban és így kevesebb pénzért is haladhatnál.

Hogyan tudok neked segíteni?

 

Gyorssegély: 2x 60 perc online módszertani tanácsadás

Komplex online módszertan kurzus: 26 videó és hanganyag, 279 perc, több, mint 4,5 óra tananyag. Képek, gyakorló feladatok.

Német tanulásmódszertan – online

Vagy akár a kettő együtt, kedvezőbb áron, mint külön-külön.

 

Keress emailben, vagy telefonon, ha szeretnéd, hogy elindítsalak. A helyek korlátozottak.

info@weitzterez.hu

70 949 1184

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás