Barion Pixel
jo nemetes

Minimális befektetéssel maximális eredmény

Hogyan legyek jó németes?

 

Ha nem tudod rávenni magad a német tanulásra, azt hiszem, nem egyedi eset. Minden más fontosabb, mint a német tanulás? Még a kamra vagy pincetakarítás is égetően szükségessé válik, csak ne kelljen németezni?

Létezik egy módszer, amivel szorgalmas, nem halogató tanulóvá válhatsz. Sőt, azt is megkockáztatom, hogy egy év elteltével a németezés kedvenc tevékenységeddé válik. Ám ehhez tudni kell néhány fontos dolgot a pszichéről, avagy a lelked működéséről.

Szenvedés a német tanulás?

 

Minden embert kivétel nélkül valami űz valami felé. A szenvedéstől menekülsz és a boldogságot keresed. A szenvedés fájdalmat okoz. Nem feltétlenül testit. A lelki fájdalom kerülése még nagyobb energiával hat, mint a fizikai, mert nem nyilvánvaló. A boldogságkeresés célja a jutalom. Szeretet, pénz, hatalom, dicsőség, elismerés, státusz, elégedettség.

Ha neked a német tanulás nem jutalom, hanem szenvedés, akkor menekülni fogsz előle.

A szokások összessége maga az ember

 

A másik alaptörvény, ami működtet, a személyiséged. De ki is vagy Te? A szokásaid összessége. Az identitás latin szó. Visszafejtve annyit jelent, mint „ismétlődő vagyság”. Életed 95 %-át tudattalan állapotban töltöd. Csak 5 %-ban vagy tudatos. És erre nagy szükség is van. A szokásoknak muszáj a tudatalattiba kerülniük, mert nem lehet mindent tetted tudatosan irányítani. Bele is bolondulnál.

Amikor egy új szokást veszel fel, mindaddig gyakorlod, míg az nem megy át pilóta üzemmódba. Gondolj csak arra, hogy tanultál meg autót vezetni. Egyenként figyeltél minden mozdulatra. Ma már tudattalanul teszed. Tudod az ABC-t? Most próbáld meg visszafelé elmondani. Nem megy? Hát persze, hisz nem gyakoroltad annyit, mint elölről felmondani. De menne, ha megtennéd.

Amikor nem visz rá a lelked a német tanulásra

 

Térjünk vissza a német tanulásra. Amikor nem visz rá a lelked, hallod, mit mondok? Nem visz rá a lelked, hogy leülj tanulni, az már egy kialakult szokás. Menekül a lelked a szenvedéstől. Vajon mi lehet a szenvedésed oka? Ezt én nem tudhatom, hogy mi okból született meg benned. Talán gyermekkorodban egy rossz tanár bélyegzett meg. Az is lehet, hogy nem áll rá az agyad erre a nyelvre. Ennek a felderítése is megérne egy misét.

Talán képességbeli hátrányaid vannak? Elárulom, hogy ilyen nincsen. Nincs buta gyerek, buta ember, csak lassan és gyorsan tanuló. S ha te lassan tanulod a németet, és ezért kudarcok értek, eldöntötted tudat alatt, hogy rossz vagy. Már be is indítottad a láncolatot. Ezért tartasz most ott, ahol tartasz.

 

Akkor mi a teendő? Két egyszerű dolgot kell tenned, vagyis nem kell, csak meghívlak a megoldásra. Ne gondolkozz nagyban! Minden nap csak 1%-kal legyél jobb. Ezt összeadva év végére 365 %-kal leszel jobb. Így lettél felnőtt. Nem láttad nap mint nap a növekedésed, mégis megnőttél.

Első lelki törvény, hogy 365%-kal jobb legyél németből

 

Apró lépéseket határozzál meg. Ám az sem mindegy, hogyan teszed. Egészen konkrét utasítást adj magadnak. Mindezt hangosan tedd! Például: Minden reggel, kávéivás közben a konyhában megtanulok öt szót a hívószó technikával. És amikor lefőtt a kávéd, megint mondd ki hangosan: Reggel van, iszom a kávét és megtanulok öt szót a hívó szótechnikával.

Miért kell hangosan? Mert a szokást felhozod a tudattalanból a tudatosba. Azt fogod tapasztalni, hogy néhány hét után szokásoddá válik. Átvált pilótaüzemmódba. Jöhet a következő új szokás.

Második lelki törvény, hogy 365%-kal jobb legyél németből

 

Jó németessé kell válnod a lelkedben is. Az emberek 98%-a azért nem tud leszokni valamiről, mert azzal azonosítja magát, amiről le akar szokni. Pl.: Ha le akarsz szokni a cigiről és megkínálnak, ne azt mondd, hogy – Köszönöm, leszokóban vagyok – mert ezzel azt sugallod, hogy dohányos vagy, aki le akar szokni. Mondd azt, hogy: – Köszönöm, nem dohányzom.

Tekints tehát magadra úgy, mint jó németesre, viselkedj úgy, mintha. Ha ezt a két dolgot betartod, akkor a rendszeresség meghozza a gyümölcsét, és tényleg jó leszel németből is. Ugye nem kell mondanom, hogy ez bármilyen rossz szokás leváltásánál és új szokás felvételénél működik, azaz totális identitásváltáson mehetsz keresztül.

Mindezek a tények nem légből kapottak. James Clear író, mentor, előadó módszere, ami a pszichológia, a biológia és a neurológia tudományán alapszik.

Az 1 % módszer, ami minimális változtatással maximális hatásfokon működik.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás