Barion Pixel

Howard Gardner féle intelligencia elmélet, avagy miért vagy boldogtalan a munkádban

 

Az életed legnagyobb részét a munkáddal töltöd. Nem azt írom már, hogy a munkahelyeden, mert semmi sem állandó. Lehet, hogy otthonod lett a munkahelyed. Különben is arról szeretnénk írni, hogy a napjaid, éveid, életed jelentős részét olyan tevékenységgel töltöd – e, amit élvezel, szeretsz.

Burnout már 30 évesen

 

Úgy kelsz fel reggelente, hogy kicsattansz az alkotóerőtől alig várva, hogy megvalósítsd, amit megálmodtál? Sajnos legtöbb esetben nem ezt látom magam körül. Inkább azt számolják már a délelőtti órákban, hogy mikor lesz vége a napnak. Szinte fizikai fájdalmat okoz a hétfő. A Burnout már nem 45-50 évesen jelentkezik, hanem 28-30 évesek is a hétvégét várják. Szomorú.

Hogyan juthat el az ember idáig? Ha érzelmek nélkül csak a logikus gondolkodással keresed a választ, akkor is azt kell, hogy mondd, nem jól van ez így. Lehetetlenség, hogy ez az élet értelme.

Talán soha ki nem derül, ki miben jó

 

Gyakran hallhattad tőlem, főleg, ha anyuka vagy, hogy elrontják a gyermeket az iskolában. Ez alatt azt értem, hogy minden ember egyedi, másképp dolgozza fel az információt, más az erőssége. Az iskola pedig nem keresi meg az erősségeket, hanem egy kalap alá vesz mindenkit. Hisz ez olcsó. Két intelligenciát mérnek, a nyelvit és matematikai – logikait. Erre a kettőre van szükség a gazdasági növekedéshez. Legtöbb esetben soha ki nem derül, hogy a gyerek miben jó.

De térjünk vissza rád. Te tudod, miben vagy jó? Azt a munkát végzed, amiben kiemelkedő lehetnél? Soha nincs késő ennek utána járni.

Howard Gardner intelligencia elmélete

 

Howard Cartner intelligencia elmélete segít ebben. Nézzük őket.

Nyelvi intelligencia.

Jó a beszélőkéje, nagy a szókincse, meggyőző, könnyen tanul, imád olvasni, írni, mesélni.

Matematikai – logikai intelligencia

Analizál, elemez. Mindent logikai magyarázatokra épít. Listáz, grafikonokat gyárt, kódot fejt és folyamatábrákat készít. Mindenben az ok-okozatot keresi.

Térbeli – képi intelligencia

Jó a térlátása, fantáziadús. Könnyedén vizualizál, inkább az egészet látja, mint a részleteket. Rendkívül kreatív és használja a megérzéseit.

 

Zenei – ritmikus intelligencia

Okos, összeépíti a nyelvi és logikai elemeket. Mindkét féltekéjét egyformán használja. Hallás után tanul, gyakran zenével, ritmusra.

 

Testi – kinesztetikus intelligencia

Örökmozgó, jó a ritmusérzéke, mindent kézzel-lábbal akar kipróbálni. Rövid ideig tud ülve maradni. Figyelmét pont a mozgással tudja fenntartani.

 

Természeti intelligencia

Együvé tartozónak érzi magát állatokkal, növényekkel. Szereti a rendet, rendszert. Kíváncsi a világ működésére, az okokra, okozatokra.

 

Interperszonális intelligencia

Rendkívül magas az empátiakészsége. Együtt él az emberrel, állattal, rá tud hangolódni bárkire. Ezért jól is kommunikál. Kapcsolatépítő.

 

Intraperszonális intelligencia

Befelé forduló. Szeret egyedül lenni. Elemzi a történéseket, reakciókat. Jó megfigyelő, keresi a hasznosat, használhatót.

 

Spirituális intelligencia

Ahol az értelem már nem talál válaszokat, ő ott továbblép. Intuíciója erős, és figyel is rá. Öngyógyító, boldogságra törekvő, fantáziadús, kreatív, tehetséges és tisztánlátó.

Minden, ami teremtett, megváltoztatható

 

Mindenki két-három domináns adottsággal rendelkezik. Ugyanolyan értékű mindegyik képesség. Mondhatjuk ezt:  ki ebben, ki abban jó.

Ha nem felejtetted volna el. Ha nem lenne a társadalmi nyomásnak, elvárásnak oly erőteljes hatása, akkor azt tennéd, dolgoznád, amihez értesz, ami örömet okoz.

Azt pedig tudjuk, ha boldog vagy a munkádban, annak az energiája nem csak magadra van hatással, hanem egész környezetedre. Még belegondolni is jó, milyen csodás lehetne a világ, ha mindenki azt csinálná, amit szeret. Folytasd csak az elmélkedés! Mi lenne más?

Soha nincs késő! Önismeret, önismeret, önismeret. Minden, ami teremtett, megváltoztatható. Ne ragadj bele abba a munkába, amit utálsz. Ne fogadd el az önmagadról alkotott képet, hogy tehetségtelen van. Olyan nincs, nem létezik.

Mindenkinek adatott adottság. És ha ezt felfedezi, akkor tehet is, mert ez a tehetség, amivel az ember tehetős lesz.

Teremtsd magad újra, ha nem vagy elégedett az életeddel.

A boldogságot nem adják, a boldogsághoz bátorság kell. Bátorság feladni, kilépni, mást választani.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás