Barion Pixel
nemet-zaszlo

Érdemes-e még németül tanulni?

 

Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus – hirdeti a Goethe Intézet.

Sokakban felmerül a kérdés, ha angolul mindenhol megértetem magam, miért kellene németül is tudni?

A szlogen: Ahány nyelv, annyi ember, nem megy ki a divatból. Mivel megfoghatatlan érv, nézzük a kézzelfogható indokokat.

 

  1. 90-98 millió ember anyanyelve. Az EU-ban a legtöbben a németet beszélik anyanyelvként. Hat uniós tagállamban is hivatalos nyelv. Dél-Tirolban, a dániai Schleswig tartományban, Belgiumban. Az unión kívüli Svájcról semmiképpen ne feledkezzünk meg.

 

  1. A tudomány nyelve. Angol után a német a kutatási nyelv. Minden 10. könyv német nyelvű. Több mint száz Nobel-díjas német.

 

  1. A második leggyakrabban választott idegen nyelv. A japán diákok 68%-a választja a németet.

 

  1. A legtöbb turista német nyelvterületről érkezik hazánkba. Szeretik, ha a vendéglátóhelyeken, az anyanyelvükön szólítják őket.

 

  1. A munkaerőpiacon kimondottan előny, ha valaki beszél németül, hiszen országunkban se szeri, se száma a német cégeknek. Még ha a megbeszélések angolul is folynak, a hétköznapi életben a mindennapi munkafolyamatokat szeretik a németek az anyanyelvükön folytatni. Volt tanítványaim 70%- a német tudásának köszönhetik az állását.

 

  1. Üzlet. A német partnerrel az anyanyelvén tárgyalni egyértelműen sok előnyt hoz. Jobb, bizalmasabb kapcsolat alakul ki a kommunikáció során, ami természetesen pozitív irányba tereli az üzlet sikerét.

 

  1. Ösztöndíjakkal támogatja Németország a diákokat, ha ott szeretnének egyetemre járni. A Goethe Intézet pedig teljes erőbedobással áll a németül tanulók mellett. Eszközökkel, segédanyagokkal látja el a tanárokat, iskolákat. Tart képzéseket diákoknak, tanároknak egyaránt.

 

  1. Lehetőség van német nyelvterületen dolgozni, akár diplomával, akár valamilyen szaktudással. Ha az embernek vannak ilyen ambíciói, vagy az élethelyzete kényszeríti rá, akkor Ausztria vagy Németország jó választás, hisz nincs túl messze. Gyakrabban van lehetőség hazajárni.

 

  1. A német nyelv logikus, magyarázható, egyáltalán nem kell megijedni tőle. Az, hogy nehéz, csak egy közszájon forgó hiedelem.

 

  1. Ha el tudod fogadni, hogy az embernek két nyelvre van szüksége, akkor érdemes a némettel kezdeni. Tapasztalatból mondom, hogy utána sokkal könnyebb az angol. Ebből adódóan annak az elsajátítása már sokkal gyorsabb, mint német előtudás nélkül.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás