Barion Pixel

Tanulási tippek: 3 tipp nyári tanulásra

 

Tanulási tippek: nyári tanulás

 

Sajnos az oktatási rendszerünk nem foglalkozik, csak két intelligencia, a verbális és a logikai intelligencia fejlesztésével. Sőt a jó tanulóság fokmérője is e két területet veszi górcső alá. Pedig az ember 7 intelligencia típussal rendelkezik. Nem kell lehúznod a rolót, ha Te a nyelvi és matematikai intelligencia területén nem vagy jó. Mindenkinek van olyan területe, amelyben kiemelkedő. Imádja fejleszteni és ebből adódóan nem csak kisprofesszora lehet a maga erősségének, hanem sikereket is érhet el. Mindezt örömmel és érdeklődve.

Tanulási tippek: fejleszd azt, amit nem tanítanak

 

A testi, mozgáskoordinációs intelligencia fejlesztésére tökéletes a nyár. Akinek fejlett a mozgáskultúrája, arra jellemző a harmonikus mozgás tánc, sport terén. Szeret tárgyakat megtapintani, szeret barkácsolni, építeni, tenni- venni a ház körül, a konyhában. Van kézügyessége. Nem is hiszed mennyire fontos az, hogyan jársz, mozogsz. Kísérletekkel bizonyították, hogy a testbeszéd 93% és a mondandó csupán 7%.

  • Figyeld meg a strandon fekve a körülötted lévő nyaralók mozgáskultúráját. Ha csak azt nézed meg, hogy a járásukból következtetni lehet az intelligenciájukra, megerősítést kapsz.
  • Majd koncentrálj a saját mozgásodra. Javíts járásodon, testtartásodon.
  • Alkalmas a vakáció arra is, hogy kézügyességedet fejleszd. Most van időd főzni, sütni barkácsolni, valamit a szobád csinosítására alkotni. Ékszert, kisebb bútordarabot összedobni. Ismerd meg önmagad rejtett titkait.

Tanulási tippek: fejleszd személyiségedet

 

Ismered önmagad? Tegyünk egy próbát.
Írj magadról jó tulajdonságokat, és olyanokat, amivel nem vagy elégedett. Most.

Mennyit sikerült gyűjtened?
Egészen biztos vagyok benne, hogy csak néhányat. Pedig állásinterjúk alapvető kérdése, hogy milyen ember vagy.
Nem a Te hibád, hogy nem tudod, milyen vagy. Nem tanítják. Ha mégis tudsz magadról néhányat, az mások véleménye rólad. Szüleidé, barátaidé. De biztos, hogy igazak?

Az intraperszonális intelligencia, sokkal fontosabb, mint a verbális, és logikai. Miért is?

„Ismeri erősségeit, és tudja, hol vannak a gyenge pontjai. Felismeri és kézben tartja érzelmeit. Nincsenek szélsőséges hangulatingadozásai. Jól kezeli a stresszt és gyorsan feldolgozza a kudarcokat. Sokat gondolkodik a világ és a dolgok értelmén, és ilyenkor szeret egyedül lenni. Mentes a szenvedélybetegségektől. Nincsenek önromboló szokásai. Képes önállóan célokat kitűzni maga elé és kitartóan dolgozni értük. Belülről motiválja magát, nincs szüksége külső megerősítésre.”
intelligenciatipusok >>

Hogyan fejleszd önismeretedet nyáron?

  • Figyeld magad. Milyen külső hatásra, hogyan reagálsz.
  • Vond le a következtetést.
  • Ha nem tetszettél magadnak, ahogyan reagáltál, tanulj és változtass.

Tanulási tippek: fejleszd emberismeretedet

 

Nyáron találkozol a legtöbb új emberrel. Tanították neked, hogyan kell ismerkedni, bemutatkozni? Ha igen, boldog lehetsz.
Iszonyatosan fontos intelligencia az interperszonális intelligencia. Hiába vagy jó vizuális, nyelvi, logikai, zenei téren, ha nem tudsz emberekkel bánni.
Hogyan akarod eladni magad, és tudásodat? Már az első mozdulatnál, mondatnál elbuktál.
Persze az sem elég, ha valakit irigykedve figyelsz, hogy milyen jó dumája van. Ha nincs mögötte semmi, hamar kipukkad a lufi. Akinek fejlett az interperszonális képessége, azt magas empátiás képesség jellemzi, gyorsan felismeri és beazonosítja mások érzelmeit.

  • Vízparton, klubban, egyéb szórakozóhelyen figyeld az embereket. Mit mondanak, hogyan beszélgetnek, hogyan ismerkednek.
  • Tanulj azoktól, akik jól csinálják. Less el apró trükköket.

Sokszor észrevettem, hogy a barátkozó, nyitott embereknek sémáik vannak. Sémával indítanak és utána már önmagukat adják.

Tanulási tippek: 3 tipp nyári tanulásra, összefoglaló

 

Olyan intelligenciát fejleszthetsz magadon, amit nem tanítanak, nem konkrétan mérnek. Viszont meglétén múlik, hogy sikeres vagy e, vagy hiába a szakmai tudásod, ha az önismereted, emberismereted nulla.

Tanulási tipp: Fejleszd mozgáskultúrádat, kézügyességed.
Tanulási tipp: Figyeld magad, milyen külső behatásra, hogyan reagálsz.
Tanulási tipp: Figyeld meg az idegeneket, mit mondanak, hogyan mozognak, hogyan reagálnak. Vedd át a sémáikat.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás