Barion Pixel

Képesség, kreativitás, vizualizálás

 

A történelem során mindig voltak nagy változások. Hatalmas fordulatok. Most is benne vagyunk a sűrűjében. Óriási átalakuláson megyünk keresztül. Talán Popper Péter szavai adják vissza leginkább azt, ami velünk történik, amit magunkkal teszünk

„Ha én ördög lennék, és megbízást kapnék egy még nagyobb ördögtől, hogy tegyem tönkre az Isten által teremtett világot, pontosan azt tenném, amit most az emberek. Siettetnék, gyorsítanám a fejlődést, a történéseket, az információáramlást, az érzelmi hatásokat, és mint tehetséges Sátán, pörgetni kezdeném a világot. Addig pörgetném, amíg ennek a pörgésnek a sebessége meg nem haladja az ember élményfeldolgozási képességét, az emocionális teherbírását, és ennek súlya alatt meg nem roppan.”

Az evolúció

 

Az ipari forradalom idején Londont fehér lepkék százezrei borították el. Kis idő múlva feketék lettek. Nem! Nem a szennyezett levegőtől! Alkalmazkodtak a körülményhez. Rájöttek, ha fehérek maradnak, szinte világítanak, és könnyen madarak áldozatául esnek. Ezért váltottak színt.

Alkalmazkodnunk kell

 

Képzeld el, hogy van egy kerted, amiben a családnak megtermelitek az élelmet. Elvetetted a magot, elültetted a palántát, nagy gonddal, odafigyeléssel. Szinte még el sem készültél, leszakad az ég. Kimossa a magokat. Lekaszálja a palántákat, te pedig kezdhetsz mindent elölről. Ha ilyen viharok állandóvá válnak, kénytelen leszel alkalmazkodni, különben nem lesz mit adni a családnak.

Talán nem is vagy tudatában annak, hogy mindez már most is így megy végbe. Az elmédben. Olvasd csak el még egyszer a Popper idézetet.

Elveted a magokat, tanulsz, majd a munka után magadra zúdítod az információ zuhatagot, s mosod ki az ültetvényt.

Tanulj másképp!

 

Ha nem vetted volna észre, a média képekkel, érzelmi viharokkal szőnyegbombázza az elméd. Ezek a képek egyre hangosabbak, extrémebbek. A figyelmedért harcolnak. Az érzelmek lekövethetetlenek. Egyik pillanatban siralom majd öröm utána megint borzalom, földrengés és hupsz jön a divatbemutató. Az ingerküszöböd egyre magasabb. Vagy talán már nincs is, amire reagálnál. Csupán közöny.

Nincs saját képed

 

Elfelejtettél saját képet alkotni, nem tudsz vizualizálni. Az meló. Koncentrálni kell, energiát beletenni. Tudod, milyen gyakran hallom, hogy „nem tudok képet látni.” Pedig olyan nincsen, hogy nem tudok. Az valójában azt jelenti, nem akarok. Túl nagy az ára. Nem éri meg nekem azt az időt és energiát, amennyit bele kell fektetni.

 

Aki nem változtat a tanulási szokásain, nem tanul meg újra vizualizálva, kreatívan tanulni, gondolkozva tanulni, az elvész, mint a fehér lepke, mely nem vette észre, hogy az életben maradáshoz alkalmazkodni kell.

 

A tanulási technika, amit összeállítottam csupa-csupa képalkotás. Újra megtanulsz látni.

Reni felhívott.

– Nem tudok képet látni. Nekem ez nem megy.

– Oh, hát ha folyton ezt mantrázod, akkor mit vársz? – kérdeztem. Mantrázd az ellenkezőjét. Minden egyes alkalommal, amikor WC-re mész, pisilés közben mondd ezt: Egyre jobban tudok képet alkotni.

Erre Reni nevetve felkiáltott:

– Ezt láttam. Tényleg láttam.

 

Új időpontok!

Személyes tanulás tréningek itt >>

Jobb-bal jobban könyv most INGYENES tanfolyammal >>

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás