Barion Pixel

Jaj neked, ha nem tudsz koncentrálni

Az íjász három méterre áll a 80 centiméter átmérőjű szalmabála előtt. Feladata eltalálni a bálát.

3 évig gyakorolta.

5 percig készülődik.

Tömegek nézik.

Mi ebben a kihívás, a feladat? Egy 5 éves gyerek is képes lenne a bála közepébe lőni a nyilat.

A válasz: Nem a cél a cél, hanem az út. A felkészülés, a koncentráció, a befelé figyelés, maga a cselekvés megélése.

Fura, hogy erről írok, ugye?

Mi köze ennek a tanuláshoz? Nagyon is sok. Ugyanis a haladásod üteme, a tudásod gyarapodása valamelyest függ a technikától, a tananyagtól, a tanártól, a szorgalomtól, a rendszerességtől. De legeslegjobban a koncentrációtól függ.

Mennyire tudsz benne lenni abban, amit éppen csinálsz? Úgy benne lenni, hogy kizársz minden mást. Nem csak fizikailag zársz ki minden mást, hogy magadra zárod az ajtót, kint hagyod a telefonod, a külvilág eseményeit, a hétköznapi zajokat. Ez csak technika.

A gondolatok a fejedben le tudod állítani? Azokat a gondolatokat, amik nem a cselekvésed tárgyához tartoznak! Meg tudod-e tenni?

Érzed, hogy egyre nehezebb csak a tanulásra koncentrálnod? Ennek oka van. Mindenki a figyelmedért harcol. Ezért elárasztanak színes, szagos, hangos, feltűnő, izzó, vibráló, meglepő, megdöbbentő sokkoló ingerekkel, s te követed őket. Büszke vagy arra, hogy milyen jó a figyelemmegosztó képességed, hogy egyszerre 8-10 ablak is nyitva van a gépeden. Képben vagy mindennel, mert mindenről infód van, mi történik körülötted.

Az információrobbanás és a globalizált világ oly hatalmas környezetváltozás, amivel az agyad nem képes megbirkózni. Megpróbálja feldolgozni a minden rendszer nélkül érkező ismeretáradatot, viszont ezekhez az információs zsákokhoz nem társít sem érzelmet, sem motivációt. Felszínesek maradnak és soha nem születik meg belőlük egyetlen kreatív új gondolat sem.

Következménye az állandó frusztráció, kudarcélmény, stressz.

Mit akarok útravalóul a hátizsákodba tenni?

Ha tanulsz, akkor tanulj.

Ha olvasol, akkor olvas.

Ha észreveszed, hogy gondolataid másutt járnak, az már a felismerés. A fejlődés első lépése. A cél nem a szalmabála, hanem a benned rejlő mester megtalálása.

Válj azzá, amit csinálsz.

Íme egy egyszerű gyakorlat, hogy újra tudj koncentrálni >>

Ezért része a tanulás tréningeknek a koncentráció tanulása, fejlesztése.

Ezért része a tanulás tréningeknek az a jegyzetelési technika, amelynél esélye sincs a gondolataidnak elkalandozni.

Online német tanulás tréning >>

Online tanulás tréning >>

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás