Barion Pixel

Nagykorúsítani a szót

Aktív német szókincs kialakítása

 

Itt fejeztem be az előző cikket >>

Valamit még megtapasztaltam. Ha a kártyát látva tudod a szót, még nem biztos, hogy gyakorlatban is tudod. Mint mondtam, kapcsolva tanulsz. A hely a lakásban az egyik kapcsolat, a kártya a másik. Tehát azért tudod, mert a szó még ragaszkodik a kártyához. Idővel el kell szakítanod tőle. Nagykorúsítanod kell. Ezt mindenképpen ki fogom fejteni.

Mit jelent a nagykorúsítani?

 

Amikor megszülettél, elvágták a köldökzsinórt. Lekapcsolódtál anyáról, de még nem tudtál önálló életet élni. Nem tudom, láttál-e már régmúltból olyan képet, ahol a bölcsődéseket úgy viszik sétálni, hogy egy madzagot fognak. Elöl, hátul, egy-egy gondozónő. Kellett néhány év, míg ezt a képzeletbeli zsinórt elengedted, és kezdted el az önálló életed.

Biztos tapasztaltál olyat is, hogy egy illatról eszedbe jutott valaki. A harangszóról gyermekkorod emlékei tolultak fel.

Kép és kapcsolat, a két varázsszó arra, ahogyan az ember él. De ez a két szó a titka az eredményes tanulásnak is. Ha valamit nem tudsz megjegyezni, akkor jusson eszedbe, hogy képet alkoss belőle és kapcsold a már meglévő ismerethez.

Passzív német szókincs

 

Ám megtapasztaltam valamit. Megtanultuk az új szót, szókártyára került, hogy az ismétlés ütemét, ritmusát követni tudjuk. Amikor már élesben kellett használni, bizony nem ugrott be. Ez hogy lehet? Hisz ellenőrzésnél még tudták. Elővettük a kártyákat és ment. Ekkor állt össze a fejemben a kép.

Nagykorúsítani kell a szót. Elszakítani a kártyától és bedobni a való életbe. Mondatot kell vele alkotni. 6-8 mondatot, nehézségtől függően, más- más szituációban, mint amiben tanultuk.

A gyors és hatékony szótanulás menete

 

  1. Használd a képzelőERŐDET, alkoss képet, kapcsold meglévő ismerethez.

  1. Készítsd el a kártyáidat.
  2. Ha már tudod a szót, azonnal mondj vele mondatokat. Így >>
  3. Tartsd az ismétlés ütemét a kártyák és a kártyatartó dobozok segítségével.

 

Minden oly egyszerű, csak hajlamosak vagyunk túlbonyolítani.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás