Barion Pixel

Lopott időben német szavakat tanulni

 

Teljesen elfogadható tény, hogy a napi rohanás, a hektisches Leben mellett nem sok energiád marad a tanulásra. Annyi még csak-csak, hogy elolvasol egy cikket a netről, meghallgatsz egy YT videót, hisz annak azért van egy olyan feelingje, hogy nem tanulás, hanem szórakozás. Ez így rendben is lehetne, ha nem az lenne a célod, hogy fejlődjön a hallásértésed, szövegértésed és beszédkészséged.

Apropó! Ha már ezeket említettem, akkor ezzel a szórakoztató tanulással le tudod koppintani azt a menetet, ahogy az anyanyelvedet tanultad meg. Hallásértés,  szövegértés, (na jó, bébikorodban még nem olvastál ) beszéd, beszélgetés.

Hogyan tudod kihasználni szótanuláshoz a csip-csup időket?

 

Ha rendszeresen olvasod az írásaimat, akkor már tudhatod, hogy a szókártyázás híve vagyok. Nem csupán azért, mert ez a heppen, hanem hatékonyságának tudományos megalapozottsága van.

Kapcsolunk

 

Kiírtad az új szókapcsolatokat kártyára. Ezeket szórd szét a lakásod különböző pontjain. Ott, ahol gyakran megfordulsz. Nem, nincs benne logika, hogy melyiket hova. Amikor arra jársz, kérdezd ki magad, vedd fel a kártyát és nézd meg, hogy tudod-e. Legalább négyszer kell tudnod, hogy aktív szókincseddé váljon. Amelyik már oké, azt elteheted a szókártya gyűjtődobozodba.

Miért hatékony ez az aprócska trükk?

 

  1. Kihasználod a holtidőt, ami eredményesség tekintetében jobb, mint a tanulóidő.
  2. Pozitívan hat a lelkedre, hiszen nem tehernek érzed, hanem szórakozásnak.
  3. A neurológiai kutatás eredményeit is kihasználod. Az agy kapcsolattal tanul. Új ismereteket már meglévőhöz kapcsol. A hely, ahol a kártyád van, lesz a hívója az új szónak.

 

S hogy ez igaz-e? Már te is számtalanszor megtapasztaltad. Arra emlékeztél, hogy hova írtad, milyen színnel, de hogy mi volt az? Ezt a problémát oldod meg ezzel az aprócska trükkel. Valamit még megtapasztaltam. Ha a kártyát látva tudod a szót, még nem biztos, hogy gyakorlatban is tudod. Mint mondtam, kapcsolva tanulsz. A hely a lakásban az egyik kapcsolat, a kártya a másik. Tehát azért tudod, mert a szó még ragaszkodik a kártyához. Idővel el kell szakítanod tőle. Nagykorúsítanod kell. Ezt mindenképpen ki fogom fejteni. Most egyelőre élvezd ezt a könnyed szókincsfejlesztést.

Ha olvasod a tanácsaimat arról, hogyan érdemes a németet tanulni, hogy annak valóban eredménye legyen, morzsákat kapsz az egész rendszerből. Jól használható morzsákat.

De nem jobb lenne a német tanulás menetét egy az egyben látni, hallani tőlem?

Ha úgy érzed, én vagyok az, akinek a tanulásmódszertani tanácsai passzolnak hozzád, akkor keresd a teljes rendszert, stratégiát online.

 

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás