Barion Pixel

Miért nem emlékszel arra, amit megtanultál?

Tézis:  Nem tanulni nehéz, hanem emlékezni.

Biztosan láttad már a jéghegy fotót. Ez a tudatos és a tudatalatti szimbolikája. A tudatos elméd 11 mm, a tudatalatti 15 km, szinte végtelen. Olyannyira végtelen, hogy a jég és a tenger igazából egy, hisz víz mindkettő. Ez még fontos lesz.

A tudatos elme

A tudatos elmében van, amit most tudsz, amit állandóan használsz. Ha megkérdezi a rendőr az igazoltatásnál az adatait, vagy az, amit éppen tanulsz, dolgozol. Ha most németül tanulsz és korábban angolt tanultál, akkor a német van a tudatos elmében az angol kicsit alább csúszott, de ott van. És ez lesz nekünk a lényeges.

A tudatalatti elme

A tudatalattiban van minden információ, amit valaha megtapasztaltál, megéltél, láttál, hallottál. De még az is, amit gondoltál. Az mind-mind mentésre került. Ez egyrészt jó hír, mert mi lenne, ha mindenre emlékeznél, minden egyes gondolatodra, még arra is, anyukád mikor cserélt pelust. Szóval az Öreg odafönt jól kitalálta, megóvott minket a megbolondulástól.

Kulcsot adott a bejárathoz, ám a kijárathoz nem.  Nem férsz hozzá, mikor nagy szükséged lenne arra, amit belepakoltál. Mondjuk egy angol szóra. Tudod, hogy tudod, de mégsem tudod. – Itt van a nyelvemen…

A tudatos elméd akadályoz

A tudatos elme meglehetősen gonosz, mert folyton folyvást kritizál. Egy ötletre legalább nyolc lehetőséget kínál neked, hogy miért nem lehetséges azt megoldanod. Vagyis mit csinál? Dönt a jövődről. Mi alapján? A múltbéli tapasztalataid alapján, a minták alapján megmondja neked a tutit, hagyd ezt az ötletet. A múltkor is megszívtad már. Nem tanultál belőle?

Tézis:   A múltad, nem a jövőd.

 

Semmi sem fog ugyanúgy megtörténni, mint régen. Lehetetlen. Akkor már ki tudtak volna találni a tőzsdézéshez egy 100%-ig biztos számítást. Még senkinek sem sikerült. Mikor már majdnem megvan, akkor jön egy földrengés, árvíz, tüntetés, bármi és oda a tervnek. A következtetés csak fikció, még Emil Cloue pszichológus is megmondta már a XX. század elején.

Tézis: A bizonytalanságot, a félelmet az információhiány okozza.

 

Mindjárt egy saját példa. Kiteszek egy posztot a Facebookra, a hívószavas szótanulási technikáról, a szókártyáimról. Jön egy hozzászólás, egy éles kritika, hogy ez már milyen baromság. Leírja, hogy szerinte miért nem működik. Első körben elbizonytalanodom, sőt félelmet is kelt bennem, mert minden vagyonomat beletettem a gyártásba. De azonnal eszembe jutott a tézis. A félelem oka, információhiány. A beszólónak nincs arca, nem tudom ki ő, hol él, mit tanult. = információhiány. Nézzünk csak rá a profiljára! Józsi 48, talán a második feles után elég okosnak érezte magát, hogy eldöntse, a módszer nem működik. Infó beszerezve, félelem törölve.

Az információhiányt a tudatos elme ki fogja pótolni. Biztosan próbáltad már te is a következőt. Elolvastál olyan szöveget, amiben egy csomó betű hiányzott. A tudatos elméd kipótolta. Honnan?  Régi emlékeidből. Minél több tapasztalatod van, akár azt is mondhatnám szépen, minél többet éltél már, annál több mindenre lesz példád, hogy miért ne csináld. Ifjúság, bolondság, szólása is értelmet nyert.

A tudás bárki számára elérhető.

Térjünk vissza az elejére. Minden, amit eddig gondoltál, bekerült a tudatalattiba, a jéghegy tengeralatti részébe. Víz, víz, csak más a szilárdsága. Ez egy közös mező. Mindenki minden tudást elérhetne, hozzáférhetne. Minden tudás be van dobva a közösbe. A tudás senkié és mindenkié. Van, aki képes elérni ezt a közös tudást. Igaz ez? Ó, hogyne! Így születtek felfedezések egyszerre a Föld két egymástól távoli pontján.

 

Tézis:  Egy kérdés csak azért tud megszületni, mert van rá válasz.

 

Malomban járt, de még lisztes sem lett tőle. In/formá/ció. Hol van? In=  bent,  egy adott formában, a tudatalattiban. Azt a választ nem mindenki éri el, csak az, aki megérett rá. Beülsz egy asztrológiai órára a többi végzős hallgatóval. Az előadás után el vannak ájulva attól, amit hallottak. Te meg semmi hasznát nem veszed. Rád nem volt hatással, még lisztes sem lettél, pedig bent voltál a malomban. Nem értél meg a válaszra.

A kulcs a kijárathoz, avagy az emlékezéshez

Remélem így a végére az a kívánságod, hogy van-e módszer arra, hogy emlékezz legalább arra, amit te megtanultál, hogy amikor szükséged van rá, elő tudod hívni a tenger mélyéről.

Vannak technikák, amelyeket gyakorlással el lehet sajátítani. Az sem mindegy, hogy a tanultakat hogyan rögzíted, hogy odalent ne mossa el a tengeráramlat.

Ezeket a technikákat tanítom személyesen és online is. Nálam a kulcs a kijárathoz.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás