Barion Pixel

Így fogsz gond nélkül beszélni németül

„A legnagyobb problémát a beszéd okozza. Viszonylag jól megértek mindent, de amikor válaszolni akarok, nem jut eszembe semmi.”

Hasonló nehézségekkel küzd sok- sok nyelvtanuló. Pedig szorgalmasan, becsületesen tanulnak. Sokat tudnak, ám akkor, amikor szükség lenne az eltárolt tudásra, hiába kutatnak az elme fiókjaiban nincs meg, amit keresnek.

Hasonló szitut átéltél már, amikor költöztél. Rengeteg zsák, doboz, lehet, hogy még fel is cimkézted őket, még sincs meg, amit keresel. Illetve megvan. Ott lapul valamelyik bugyorban, de megtalálni nehéz és sokáig tart.

Minden ott van az agyadban

 

Tudnod kell az agyról, hogy egy olyan computer, ami mindent eltárolt. De tényleg mindent. Még azt is tudja, hogy hány hónapos korodban kaptad az első almaszószt és az hogyan ízlett. Hipnózisban elő tudnád bányászni.

Ugyanígy rögzítetted a német szavakat is, amit megtanultál. Valamelyik fiók mélyén ott lapul. Na, de hol?

Ahhoz, hogy eszedbe jusson, meg kell tanulnod az asszociatív gondolkodást. De úgy ám, hogy beszéd közben is tudj gondolkodni. Nem csak mielőtt megszólalsz. ( Sokan még akkor sem tudnak.)

A módszert Vera F. Birkenbihlnél láttam és kipróbáltam a diákjaimmal. Magam is meglepődtem a hatékonyságán.

 

Tanulj beszélni szövegből

 

Én a szövegből tanulás híve vagyok. Keress egy olyan cikket, aminek a témája számodra érdekes vagy hasznos. Miután elolvastad, értelmezted a cikket, aktiválnod kell. Túllépve azon, hogy el tudod mondani a cikk tartalmát, ezzel a módszerrel elő tudod hívni a dobozaidból azt az infót, aminek birtokában vagy s kapcsolni tudod az írás témájához. Itt egy példa, egy kerékpártúráról szóló cikkből.

Írj le középre egy kulcsszót és hagyd, hogy az elméd minden betűhöz előbányásszon újabb és újabb gyémántokat. Jól jegyezd meg, hogy rossz szó nincsen. Mindent írj le. Legfeljebb nem használod fel.

Miután lazán, görcs nélkül szabad utat adtál a gondolatcikázásnak, jöjjön a beszéd. Beszélni csak beszélve lehet megtanulni. Olvashatsz, hallgathatsz akármennyit, a beszédkészséged gyors tempóban akkor fog fejlődni, ha tényleg beszélsz.

Tehát alkoss mondatokat a szavakkal. A gyakorlatot bármilyen szinten végezheted.

Nagy lapot használj, hogy legyen helyed. Ugyanis, ha nincs helyed, agyad leállítja az asszociációt. Korlátnak érzékeli.

Megfigyeltünk valamit. Amikor keresgélsz a szürkeállományodban, majdnem minden esetben olyan szavakra bukkansz, ami kapcsolódik a témához. Legalábbis te, a múltad tapasztalatai alapján kapcsolni tudod.

Az asszociatív gondolkodás eredményes

 

Mivel képes leszel asszociatívan gondolkodni, mindig lesz mondanivalód. Olyan dobozokat is kibontottál, amik már feledésbe merültek. Ezt a fajta gondolkodás elsajátítását a kutyaidomításhoz tudnám hasonlítani. Ahogyan megtanítod a kutyádnak, hogy – ülj- ugyanígy tanulja meg elméd, az asszociációt. Nem utolsó sorban, magyarul is jól jön. Vizsgán, állásinterjún, prezentációnál. Csajozásnál is. Ha ezt tudod, akkor lámpaláz nélkül leszel képes kiállni plénum elé spontán előadást tartani.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás