Barion Pixel

3 egyszerű gyakorlat, mellyel a gondolkodásod fejlesztheted

Elfelejtettünk gondolkodni.

Felkelsz, a telefonodért nyúlsz. Megnézed az emailjeidet. Irány a fürdőszoba, majd a bekapcsolod a kávéfőzőt. A napod 95°%-át rutinból éled. Az elmédbe mások által feltöltött szoftver irányítja az életed. Miért teszed? Mert a gondolkodás energiát igényel. Az elme alapvető feladata még most is az életben maradás és a szaporodás. Ha nincs veszély, csak alapjáraton épphogycsak pittyeg. Nem akar melózni.

 

A gondolkodásról való leszokás kezdete

 

Amikor még csepp gyermek voltál és tanultad az életben maradás képességét, másoltad a szüleidet. Mikor nyiladozott az elméd, jöttek a kérdések: De miért? Szerencsés esetben választ kaptál. Majd hozzátetted  a magad következtetését. Hisz így folytattad: De akkor….

Sajnos az oktatási rendszer a gondolkodva tanulás folyamatát nem támogatja. Nincs kérdés. Csak kijelentés. Meghallgatni, elolvasni, felmondani. Aki ezt tudja, az ötös. Nem keresni ok-okozati összefüggést.

 

Aki nem gondolkodik, az követ

 

Előírásokat. Aki nem gondolkodik, az vásárol. Más lábnyomába lépni könnyű. Kitaposott utat követni könnyű. De nagy ára van. Nem fogsz nyomot hagyni. Áldozat leszel. Az áldozat pedig nem szabad ember, hisz a problémájának megoldását átadja másnak. De ilyen nincs. Senkitől sem várhatod el, hogy a problémáidat megoldja. Nem is fogja.

 

A gondolkodásról való leszokás tökéletesítése

 

Soha nem vagy egyedül a saját gondolataiddal. Nincs elmecsend. Figyeld csak meg magad! Mit teszel, amikor nem teszel semmit? Nyúlsz a telefonodért, a TV távirányítójáért, a legújabb sorozatért a Netflixen. Javaslom, hogy 3 napig nagyon tudatosan mérd, mennyit töltesz gondolkodással és mennyit agymosással. Készen kapott, instant mondatok írják a recordert az agyadban.

Próbáljuk csak ki! Kinek a szlogenje?

Melyik sör ez? „Annyi a világ, amennyit beletöltesz.”

Mi az, ami „Ronda és finom.”

„A mindennapjaim során gyakran találkozom emberekkel. Ezért mindig van nálam…”

„Nincs többé korpa, csak gyönyörű haj, minden nap.”

Melyik kávé reklámja, „A legtöbb, mi adható.”

És ez kié?  „I’m Lovin’ It.”

 Hogyan tudsz újra megtanulni gondolkodni

 

A kezdetek kezdete a tudatosság.

Figyeld a szokásaid. Időnként lépj ki a robotpilóta üzemmódból. Légy a jelenben. Arra figyelj, amit éppen csinálsz. Vond be minden érzékszerved a pillanatba. Mit látsz, hallasz, érzel, tapintasz.

Figyeld a gondolataid. Mint ahogyan a macska ül az egérlyuk előtt és várja, hogy elkaphassa.

Figyeld az automatikus tetteid, amikor vásárolsz. Miért is azt a terméket akarod megvenni? Biztos, hogy azért, mert azt tartod a legjobbnak, vagy csak a lemezjátszódon forgó szlogen miatt? Egyáltalán, tényleg szükséged van rá?

Ha híreket nézel, hallgatsz, kérdőjelezd meg, amit mondanak. Biztos, hogy így van? Mivel támasztják alá a kijelentést? Alátámasztják vagy csak mondják, hogy így van?

 

Gyakorlatok, melyekkel fejleszteni tudod a gondolkodást

Játék:

  1. Fekete, fehér, igen, nem. És ennek a változatai, amikor ti szabjátok meg, hogy mit nem szabad kiejteni.
  2. Az asszociatív gondolkodás képességének fejlesztése. Menj ki az erdőbe és beszélj a fákhoz. Válassz egy elvont témát. Pl.: A tengeralattjáró fontossága a klímavédelemben. És beszélj. Teljesen mindegy mit mondasz, csak beszélj percekig.
  3. Hunyd be a szemed és mondd el, mit látsz. Ha azt hiszed, hogy nem látsz, az nem igaz. Akkor úgy fogalmazok, hogy minden gondolatodat mondd el hangosan. Ne ítélkezz, ne bírálj, hogy ilyen nincs. Hogy ez hülyeség. Csak beszélj.

A gondolkodni tudás képességének a haszna

 

Sokan vannak, akik megszólalás előtt sem tudnak gondolkodni, nemhogy beszéd közben. Pedig ezzel nagyon kellemetlen szituációktól védhetenék  meg magukat.

Megtanulsz beszélni. Előadni. Spontán előadni.

Ha jó a kommunikációs készséged, sokkal több mindent tudsz elérni.

És nem utolsó sorban! A nyelvtanulásban van nagyon fontos szerepe. Hisz először kell, hogy legyen mondanivalód, amit majd az adott idegen nyelven el tudsz mondani.

Az én szlogenem a nyelvtanulóknak:

Ha magyarul sem tudod, mit akarsz mondani, hogyan akarod azt idegen nyelven elmondani?

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás