Barion Pixel

Felsorolásokat villámgyorsan  megjegyezni

Mit érzel akkor, amikor felsorolásokat kell megjegyezned? Utálod? Nincs ember, aki ezt nem tapasztalta volna meg, hogy amit bemagolt, annak néhány óra múlva hűlt helye. Néhány foszlány rögzül, de nem az egész. Arról meg ne is beszéljünk, ha a sorrendet is tudni kell, akkor ez maga a gyötrelem.

Bal féltekével képtelen, jobb agyféltekével képes

Gyötrelmes, ha bal féltekével tanulod. Olvasod, ismétled, újraolvasod, ismétled mindaddig, amíg meg nem unod, feladod és végérvényesen kijelented magadról, hogy  KÉP- telen vagy megjegyezni a felsorolásokat.

Pedig KÉP-es lennél rá, ha a jobb agyféltekédet is bekapcsolnád és hagynád, hogy képeket alkosson a felsoroláshoz.

Így tette ezt Varga Balázs is, aki részt vett a 2 napos tanulás tréningemen és megtanulta tőlem a jobb agyféltekés tanulás, akarom mondani két féltekés tanulás módszerét.

Kedves levelében leírta, hogy mindössze 30 percre volt szüksége, hogy memorizálja a 22 borvidéket, elhelyezkedésük sorrendjében. Ebből  20 percig tartott a mese kitalálása.

Arról is beszámolt, hogy teljesen leszokott a magolásról. Igaz az, amit előre jeleztem:

„Ha hozzászoksz a képalkotáshoz az agyad átalakul. Hisz az agy plasztikus.”

Ezt írta: „Már automatikusan keresem a képeket a megtanulandókhoz.”

Élvezetes, szórakoztató a jobb agyféltekés tanulás

A tanulás legyen öröm.

A tanulás legyen élvezetes.

A tanulás legyen hatékony.

A tanulás legyen gyors.

Mindez teljesül, ha a Jobb-bal jobban módszert alkalmazod.

Nem is értem, miért ragaszkodnak még oly sokan a magoláshoz.

Balázs egy szenzációs történetet talált ki. Különösen azért ütős, mert humoros, az agy pedig imádja a viccet. A másik kitétel is teljesült. Miszerint az új ismeretet kösd már meglévő régihez. A történet fonala valószínűleg sok helyen nem fikció, hanem saját történeten alapul, melyhez hozzákötötte a megtanulandót.

Kedves Tercsi!

Szeretnék gratulálni a Jobb-bal jobban című könyvedhez, elképesztően jól felépített, gyakorlatias és remekül használható könyv. Rengeteget tanultam belőle, illetve felidézte bennem a tréningeden megtanultakat is! Nagyon örülök, hogy megvásároltam, nagyon jól tudom hasznosítani.

Például megtanultam Magyarország 22 történelmi borvidékét elhelyezkedésük sorrendjében 30 perc alatt, ebből 20 perc a köré kitalált történet gyártására ment el.

A 22 történelmi borvidék meséje

Egy hűsítő Sopronit kortyolgattam már korán reggel, miközben egy Nagy Somlói galuskát kétpofára zabáltam. Tettem ezt a Festetics-kastély hatalmas báltermének padlóján.

Egyszer csak egy pincér valami megmagyarázhatatlan oknál fogva, a fején egyensúlyozva hozott nekem egy üveg Balaton felvidéki chardonnay-t, amit egy húzásra sikerült benyakalnom.

Részegen, támolyogva Badacsonynak vettem az irányt, de állapotomnak köszönhetően, az előzményekre nem emlékezve a Balaton partján ringó csónakban találtam magam.

Lesápadva, idegesen kérdeztem meg az ott fürdőző Zimány Lindát, hogy hol vagyok, a választól lesokkolódtam: Balatonboglár.

A telefonomat gyorsan elő kaptam, hogy felhívjam egy kedves ismerősömet, Pannonhalmi Mórt, aki Etyekről éppen Budára tartott, de szerencsémre eljött értem, és hazavitt.

Itthon online poker-partyt játszottam, kézbe pikk Ász-t kaptam, royal-flush-t osztottak nekem. Hirtelen minden Nesz mély csöndre váltott.

Tolnám be az all-in-t, de hirtelen egy hír ugrik fel: “Szexelő unikornisokat fotóztak Floridában!” Igyekeztem gyorsan bezárni az ablakot, de véletlenül bezártam a poker-party ablakát is.

Dühömben hozzávágtam a Pécsi sörömet a gépemhez, amitől az Villámok százát kezdte el szórni.

Ijedten hátra estem pont a 3 hónapja készülő Hajós makettem Bal oldalára. A hatalmas mutatványomra már csak ennyit tudtam reagálni: Kúlság

Bekapcsoltam a TV-t, a Csongrádi csatorna hírei ment: a Mátrában találták meg a fókacsaládtól elszökött díjnyertes fehér Egeret, ami egy Bükk fa tetején részegen himbálózva üvöltötte, hogy idén Tokajban legyen a Hegyalja fesztivál. Szem forgatva kapcsoltam ki a TV-t és inkább aludni tértem.

Soproni

Nagy-Somlói

Zalai

Balaton-felvidéki

Balatonfüred-Csopaki

Balatonboglári

Pannonhalmai

Móri

Etyek-Budai

Neszmélyi

Tolnai

Szekszárdi

Pécsi

Villányi

Hajós-Bajai

Kunsági

Csongrádi

Mátrai Egri

Bükki

Tokaj-Hegyaljai

 

Ez a gyors tanulás?

Tudom, hogy sokan azt gondolják anélkül, hogy kipróbálnák, hogy ez nem gyors tanulás. Mert az gyorsabb, hogy napokig újra és úra tanulod? Undorral?

Esetleg azzal a kifogással jönnek, hogy nem tudnak ilyet kitalálni.

Ebben van  igazság. Sajnos annyira ellustult a jobb agyfélteke, hogy kezdetben kell hozzá türelem, míg újra tudsz képeket alkotni.

De megéri. Nem csak, hogy megéri, hanem szent meggyőződésem, hogy az fogja tudni megőrizni, javítani az életminőségét, aki kreatív.

A kreativitás lesz a legkeresettebb képesség

A gépek átveszik az emberektől a munkát. Hamarosan nem lesz szükség kézi erőre, sablonos gondolkodásra. Azonban a kreativitás és érzelem az, amit a gépek nem tudnak helyettesíteni.

2013-ban írtam erről először. Itt találod.

Csupán 7 év telt el azóta és nézz körül, hogy micsoda fejlődésen ment keresztül a világ. Az, hogy a mesterséges intelligencia kiszorítja az embert, ma már nem fikció.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás