Barion Pixel

6+ 4 verhetetlen feszültségcsökkentő tipp érettségizőknek

Érettségizel?

Segítséget szeretnék nyújtani neked abban, hogy ne rontsd el az írásbelit azért, mert nem férsz hozzá a tudáshoz, mit elraktároztál.

Most már arról van szó, hogy ne szabotáld önmagad. Tudd előhívni azt, amit tudsz. Ez a legfontosabb!

Mi van most?

 

Tény: Csak írásbeli lesz. Talán te is azok közé tartozol, akik szóban jobban teljesítenek. Bánkódsz amiatt, hogy nincs lehetőséged 6%-8%-kal feljebb tornázni a jegyed. Ne menj bele ebbe a gondolatmenetbe. Ha kisajnáltad magad, hagyd abba. Maradj laza és nagyvonalú.

Mondd ki hangosan: EZ VAN! SELAVI!

Fontos a könnyedség. Engedd el a vágyat. Alkalmazkodj az új helyzethez. Ne mondd azt, hogy bárcsak…milettvolnaha…Én szerencsétlen… Mért pont én….

ELMÚLT. Más VAN.

Elfogadás. Szívből.

Fókuszálj erre:

Mit tudok kihozni belőle? Passzív elszenvedőből válts cselekvő üzemmódba. Akadj le a körülmények hibáztatásáról. Fókuszálj arra, hogy megőrizd nyugalmad.

Valóban stresszhelyzet, sokszorosan az. De mikor nincs gáz? Mindig van!

Akkor leszel sikeres, ha kezelni tudod.

Miért nem jó, ha a pánikodat nem tudod kordában tartani?

 

Nem tudsz hozzáférni ahhoz a tudáshoz, aminek birtokában vagy. Színtiszta fiziológia.

Félelmi helyzetben nem tudsz gondolkodni. Elméd minden erődet a küzdelemre, vagy a menekülésre csoportosítja. Biztosan hallottál az üss vagy fuss folyamatról.

Szeretném, ha elképzelnéd a következőt, mert az elméd, jobban mondva az egód, a bal féltekés racionális feled szereti a kézzelfoghatót. Ám legyen.

Sztori

 

Az óceán egy kis szigetén, egy világítótorony tetején éldegélsz. Készülsz a kihajózásra, gyűjtöd hozzá a tudást. Odafent laksz egy kis szobácskában. Nyugalomban, békességben. Tanulod a világ működését.

Már rengeteg tudásra tettél szert. Oly sokra, ami nem fér el a picinyke szobádban. Amiket nem használsz, azokat a lentebbi emeleteken tárolod. Minden tudás egy-egy kincsesládában rejtőzik. Annak vannak őrzői. Nevezzük őket Senectusoknak. Ha szükséged van tőlük információra, leszólsz s ők szállítják.

Azonban veszély közeledik. Kalózok közelítenek a tornyod felé. Életed forog kockán. Minden erőre szükség van. Aki él és mozog a toronyban, harcba száll. A Senectusok is. Ebben az állapotban nem tudsz gondolkodni a világ megismeréséről, és nincs senki, aki a tudás ládáját kinyissa. Most nem is ez a feladat.

Tudod mi a nyerő pókerjátékosok titka?

 

Meg tudják őrizni nyugalmukat. Nem fújnak riadót a játék során, mert tudatában vannak annak, hogy az csak egy játék. Nem életveszély.

Az érettségi sem életveszély. Miért érzékeled mégis annak? Mert idegsejtjeid nem a valóságot üzenik sejtjeidnek, hanem azt, ahogyan te érzékeled a valóságot.

Ha az érettségit kalóztámadásnak érzékeled, a Senectusok harci készültségbe sorakoznak és nem a dolgukat végzik. Nem nyitják ki a tudásládát s nem küldik tovább neked, amire szükséged lenne.

1. Gyakorlat- Vedd észre, amikor jön a para

 

Válj higgadt pókerjátékossá. Hogyan?

Figyelj! Amikor egód megkongatja a vészharangot szobád csendjében, vedd észre. Közöld vele, hogy ez nem vészhelyzet. Ez egy írásbeli érettségi. Sokszor kongat? Kongasson. Mindig mondd meg neki. Egyszer csak elunja.

Egy vizualizációs technika is segíthet.

Mind ahányszor megkondul a harang és para üzemmódba kapcsolsz, képzeld el, mit teszel magaddal. Ráülsz egy csúszdára, ami a tűzbe, a pokolba vezet. Mert az érzés, mit kreálsz elmehet addig, ami maga a pokol.

Bárhol, bármikor megállíthatod a csúszást. Kapaszkodj meg és mássz visszafelé. De tudod, minél mélyebben vagy, annál nehezebb visszakapaszkodni.

2. Gyakorlat – Tedd a dolgod, tanulj

 

Az érettségi napjáig tedd a dolgod. Tanulj. Légy tudatos. Vedd észre, ha csúszol. Most már tudatában vagy annak, hogy mennyire rosszat teszel önmagaddal.

3. Gyakorlat – Énekelj, ha érzed, hogy jön az ideg

 

Cselezd ki az egód. Háború idején, légitámadáskor a család a pincébe menekült. Hogy a gyerekek ne féljenek, énekeltek. Mert félni és énekelni egyszerre nem lehet. Énekelj.

4. Gyakorlat – Válts menekülő üzemmódba

 

Tegyük fel, hogy mégis felkészült a tested a harcra. Izmaid megfeszültek, légzésed felgyorsult, vérnyomásod emelkedik. Tedd azt, amire kész. Fuss, kapálózz karjaiddal. Levezeted a feszültséget. Harcolsz. Harc után békeidő jön.

5. Gyakorlat – Relaxálj minden nap

 

Tanuld meg a figyelmedet irányítani. Ne légy egód áldozata. Kezdd minden napodat relaxálással, meditációval. Legalább 10-15 percig. Ha nem tudod, hogy kell, nem baj. Hunyd le a szemed, figyelj légzésedre. Majd figyelj a hangokra körülötted. Élesítsd hallásod. Hallgathatsz kellemes, lágy zenét. Szöveg nélkül. Csak a zenére figyelj. Ez egyben koncentrációs gyakorlat is. A mai világodban erre akkora szükséged van, mint a falat kenyérre.

6. Gyakorlat- Lásd az ideális érettségid

 

Vizualizáld az érettségit. Ahogyan ideális számodra. Az agyad nem tud különbséget tenni valóság és nem valóság közt – de hát eddig is erről beszéltem- ezt használd pozitív irányba. A placebo hatást ismered. Meditáció alkalmával játszd le a legideálisabb kimenetelt. Vigyázz, úgy tedd, mintha már megtörtént volna. Az elméd és a szíved is legyen benne. Lásd részletesen a vizsgát. A termet, a tanárt, magadat, a feladatokat. Menj végig minden érzékszerveden.

A szíved? Éld át a könnyed, sikeres vizsga érzését. Menj bele a siker, megelégedettség érzésébe. Majd engedd útjára ezt a képet az érzéssel együtt. Az Universum megalkotja neked.

 

Az érettségi napján használható egyszerű gyakorlatok

 

  1. Fókuszáltan figyeld a gondolataid.
  2. Ne állj le senkivel beszélgetni, aki parázik, mert magával ránt.
  3. Az érzéseidet a testeden hordod. Ha azt gondolod – Nem vagyok elég jó. – tested reagál. Tedd fel magadnak a kérdést. Mit csinálsz testem akkor, amikor – elég jó vagyok? Erőpózba vágja magát. Tedd ezt. Vágd erőpózba magad. Ahányszor csak kell. Visszafelé hat.
  4. Ölelkezzetek. Képzeletben. Ugyanolyan hatást érsz el vele, mintha valóban megtennéd. Az ölelkezés oxitocint állít elő. Hat a szívre, véredények tágulnak. Elindul az akadálymentes áramlás. Minden téren, az információ szabad utat kap. Ez egy nyugalmi helyzet.

Nem kell hinned benne

 

Csináld. Mit veszíthetsz vele?

Én tudom, hogy működik. S ez miért jó neked?

Tegyük fel, hogy van egy rákos beteg. Az orvos felír neki egy gyógyszert s közben így szól:

  • Adok valamit, bár ezzel is maximum 3 hónapja van hátra.

Egy másik orvos ugyanazt a gyógyszert, ezekkel a szavakkal írja fel:

  • Itt ez a gyógyszer. Most fejlesztették ki. Én hiszek benne, hogy ettől meggyógyul.

A beteg is hinni fog. Meggyógyul.

Mindkét orvosnak igaza lesz.

„Ne a félelmeiddel törődj, (…) figyelmedet a jelen kösse le!” ( Csillagok háborúja.)

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás