Barion Pixel

TOP szótanuló technikák 1. rész

Avagy, hogy tanulják a szavakat a profik

Bemutatom azokat a szótanuló technikákat, amelyek különböző kísérletek során a legjobb eredményeket hozták. Kvázi, hetekkel később is emlékeztek rájuk a tesztalanyok. Eredményesség tekintetében hátulról előre haladunk.

 

Az idegennyelvtudás az önéletrajzban olyan alapkövetelmény, mint a levesben a só. Vagy modernebb hasonlattal élve, mint az okostelefon és az appok. Csak az a fránya szótanulás ne lenne!

Miért szorul össze a gyomrod a szótanulástól? Mert az iskolában begyűjtött élmények befészkelték magukat a tudatalattiba. Elindítja a következő dominósort: „szavakat tanulni, szótárfüzet, sok munka, elfelejtem, hiába tanulom, szódolgozat, kikérdezés.” Tanulni pedig csak örömmel lehet, szívvel lélekkel. Motiválni sem lehet senkit. Egy diákom a minap így szólt hozzám:

-Tudom, hogy okos vagyok, de nagyon lusta. Tudna engem motiválni?

Hát nem. Mindenki csak önmagát tudja motiválni. A leghatékonyabb motiváció a sikerélmény. A sikerélményt viszont meg kell teremteni. Azért meg kell dolgozni. Utakat tudok mutatni, amire rá kell lépni, ki kell próbálni. Végig kell járni. Másképp nem megy.

„Az emberek sokfélék, a megoldások is sokfélék.” Vekerdy Tamás

Hibák, melyeket a nyelvtanulók szótanuláskor (is) elkövetnek

  1. A legsúlyosabb hiba a magolás.

Miért nehéz leszokni róla? A magolás a tudatalattiban rögzült rossz szokás. Megszűntetni csak tudatosan lehet. Ahhoz, hogy értsd, hogyan alakultak ki a szokásaid és ezek mikor károsak, elmondok egy kísérletet.

MIT kutatóintézetében végezték. Egy labirintusban csokoládét helyeztek el. Egy patkánynak kinyitották a kaput, katt. Szaglászva hosszú utat bejárva megtalálta a csokit. Jutalom. Közben irdatlan nagy agyi aktivitást mértek nála. Ismétlések sora következett. Minden egyes ismétléssel egyre kevesebb agymunka kellett ahhoz, hogy elérje a jutalomfalatot. Nem kószált össze vissza. Eljutott odáig, hogy gondolkodás nélkül, nulla agyi aktivitással egyenes vonalban eljutott a jutalomig. Létrejött a pilóta üzemmód.

Magolásnál ugyanezt teszed. Nem kell megerőltetned a szürkeállományod. Jutalomérzet az, hogy készen vagy a szómennyiséggel, bevégezted a feladatot. Talán még tudod is, rövidtávon, a tesztig. Agyi aktivitás nélkül, pilóta üzemmódban megkaptad a jutifalatot.

Csak és kizárólag úgy tudsz leszokni róla, hogy észreveszed, mikor kapcsolsz pilóta üzemmódba. Valamint ismersz más lehetőségeket, melyeket variálhatsz.

 

  1. A másik súlyos hiba a stratégia hiánya.

Dömpingszerű szótanulás. Teszt előtt, vizsga előtt. Éjszakába nyúlóan. Akár órákon keresztül. No, ez az igazi időpocsékolás, mert a teszt után a 40 szóból jó, ha 5-6 rögzül. Pedig mennyi időt, energiát fektettél bele! S a visszaigazolás, maga a tapasztalat.

Ugye, hogy nem tudok szavakat tanulni. Nekem ez nem megy. Nincs nyelvérzékem. Újabb kudarc, ami megerősítette a hiedelmet. Legközelebb már szorongással, idegesen ülsz le szavakat tanulni. A negatív körforgás beindult. De soha sincs késő megállítani, visszafordítani. Ha negatív irányba tudtad működtetni, akkor pozitív irányba is tudod.

 

Szótanuló technikák, melyekkel emlékezni fogsz a szavakra

Bemutatom azokat a szótanuló technikákat, amelyek különböző kísérletek során a legjobb eredményeket hozták. Kvázi, hetekkel később is emlékeztek rájuk a tesztalanyok. Eredményesség tekintetében hátulról előre haladunk.

Tipp 1. Alvás közben szavakat tanulni

Professzor Björn Rasch alváskutató és biopszichológus, a svájci Fribourgi Egyetemen csapatával teljesen elmélyedt a témában. Igen bíztató eredmények születtek már. Holland – német szavak tanulásával kísérleteztek.

A kísérlet résztvevői napközben 120 holland szót tanultak meg. Majd éjszaka ebből a 120 szóból a mélyalvás fázisában 60-at lejátszottak. Az alanyok nem tudták melyik 60 szót választotta ki Rasch és a csapata.

Eredménye? Másnapra mindenki, kivétel nélkül az alvás közben ismételt 60 szóra teljes biztonsággal emlékezett. Míg az el nem hangzott 60 szóval meglehetősen bizonytalanok voltak.

Még egy nagyon érdekes dologra derült fény. Amikor a holland szó után a német jelentést is párban lejátszották, akkor a kísérlet nem hozott jó eredményt. Ekkor váltottak arra, hogy csak hollandul ment a hanganyag a mélyalvás fázisában.

Elvileg lehetséges alvás közben szavakat tanulni

Azért elvileg, mert azt még nem tudják, hogyan lehet kivitelezni a gyakorlatban. Ugyanis a tanulás a csak a mélyalvás fázisában ilyen hatékony. Azon dolgoznak most, hogy létrehozzanak egy szerkentyűt, appot, vagy valamit, ami úgy figyeli az alvás fázisait, mint az ő készülékük. MP3- lejátszóval és fülessel próbálkoztak. Gondot okozott a kísérlet során, hogy nem szabad felébredni. A kívánt eredményt pedig csak a mélyalváskor lehet elérni.

Illetve vannak a nagyon rosszul alvók, akik még a mélyalvás fázisából is azonnal kijönnek, amikor elindul a készülék. Be kell lőni a hangerőt, ami egyénenként változó.

Az sem volt elég hatékony, hogy fülessel aludtak el, mivel elég sokan nem ellazultan, hanem koncentrált állapotban figyelték a szavakat és keresték közben a német megfelelőjét.

Tedd ezt: Hogyan használd ezt a lehetőséget?

Mondd fel a szavakat a telefonodra.

Hallgasd, míg el nem alszol.

Menjen mindaddig, míg fel nem ébredsz.

Akkor kapcsold ki. Aludj tovább.

Az 1 óra alatt 120 szó a jobb agyféltekés hívószóval szókártyákhoz készült hanganyagot tudod így hallgatni.

Itt találod a leírást a szótanuló technikáról.

 

 

 

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás