Barion Pixel

A siker titka

Már a startnál eldől, kiből lesz sikeres ember

Először is szeretném tisztázni, hogy mit jelent számomra a siker. Szoktad mondani valakire azt, hogy elemében van? Szinte szárnyal! Annyira jól csinálja.

Mindenkinek van olyan oldala, amiben jó. Vagy jó lehetne. A képességét azért kapta, hogy erősítse, fejlessze, használja, teremtsen vele, adjon tudásából másoknak.

Döntéseidben nincs szabad akaratod

Akkor lesz boldog életed, ha azt dolgozhatod, amivel elemedben lehetsz. Majd az, magával hozza a sikert. Nem, nem kapod ingyen! Keményen meg kell dolgoznod érte. Életed első pillanatától az utolsóig. A rengeteg elvégzendőből egyet szeretnék most kiemelni. Ez dönti el már a startnál azt, hogy összejönnek a dolgaid, vagy túlélősdit játszol. Kibírni a napokat hétvégéig és a szabadságig. Nem tudom, hogy elhiszed e, hogy döntéseidben nincs szabad akaratod. És most nem arra gondolok, hogy a családod, vagy a főnököd vagy a lehetőségeid korlátoznak. Á, dehogy. Te korlátozod saját magad.

A szokásaid a korlátaid

Képzeld el a következő jelenetet. Kocsit szeretnél venni. Elmész egy autókereskedésbe és mutatnak neked egy helyes kis piros kocsit. Minden tekintetben megfelel az elvárásaidnak. Te mégis kézzel- lábbal tiltakozol ellene. Vajon miért? Mert a kis piros autó emlékeztet valamire. Egy kis piros autóval tanultál vezetni 40 évvel ezelőtt egy „állat” oktatótól. Nem veszed meg, de megmagyarászni sem tudod az okát.

Ugyanez a szituáció megfordítva is lehet. Megmutatják a kis helyes kocsit. Nem is egészen az, ami az elvárásaidnak megfelel, mégis azt mondod, ez az enyém. Szerelem első látásra. Miért? Mert kisgyermek korodban szüleidnek volt egy kis piros autójuk, amivel nyaralni jártatok. Nem kérdés, hogy megveszed e.

Te döntöttél? Vehetjük úgy is. Azonban nem a tudatos éned választott. Oh, dehogy. A tudatos éned a jéghegy csúcsa. 10%-15%. A tudatalatti dönt. A víz alatti rész. A nem látható. A pilóta üzemmód. Pilóta üzemmódban éled az életed. Ez sok esetben jó, szükséges. Ha nem lenne, már megőrültél volna. Minden tettedet, mozdulatodat nem lehet tudatosan irányítani. Reggel, amikor bekapcsolod a kávéfőző gombját, tök jó, hogy automatikusan teszed.

Agyad, testednek csupán 2%-a. Ezzel szemben ő zabálja fel a legtöbb energiát. Gondolkodásra 20%-70%- ot is képes elfogyasztani Vizsgaidőszakban 70%-ot. Elméd ezért mindent automatizál, hogy ne kerüljön sok munkába. Nem gondolkodásra termett.

Megkísérelsz spórolni ott, ahol csak lehet. Létrehozol sablonokat. Egy impulzus alapján besorolja az agyad a dolgot valamely sablonba. Piros autó= veszély vagy piros autó = boldogság. Puff, kész eldőlt. Nem te döntöttél.

Ezen a hosszú felvezetőn bizony végig kellett menjek, hogy értsd, a tanulási szokásaid is tökre ugyanígy működnek.

Itt vagy még? Akkor jó. Ez jó jel a sikerességed felé.

A tanuláshoz fogyaszthatsz 20% vagy 70% energiát

A magoláshoz nem kell gondolkodnod. Csábító az agynak. Mehet pilóta üzemmódban. Gondolkodáshoz a tanulás 50%-70%-ot is elfogyaszt. Tudatalattid mit fog sugallni?

Hahó, kedves gazdám, spóroljunk! Meg lehet ezt oldani kevesebb energiabefektetéssel is.

Mennyire igaz ez? Amikor az általam kidolgozott tanulási technikák szóba kerülnek, a „szűz” hallgatóság azonnal elveti. Hú, ez mennyi idő, energia, gondolkodás. Ezalatt „megtanulom.”

Pl.: TORII = kapu japánul. Én azt mondom, úgy jegyzem meg, hogy a focicsapatom az elvesztett meccs miatt tort ül a kapuban. Vizualizálom, lehetőleg minden érzékszervemet bevonva. Mindkét féltekét dolgoztatom. A szó azonnal a hosszú távú memóriába kerül. De nem ez a lényeg. Hanem az, hogy ez a tudás előhívható lesz bárhol, bármikor.

A magoláshoz nem kell sok energia

magolás = kevés energia > nem előhívható > újabb ismétlés > sok idő > negatív élmény > nyelvtanulás rossz > nem megy nekem

Jó szokás a sikeres tanulás kulcsa

Mi a helyzet azokkal, akik voltak a képzésemen?

Megtapasztalták a magukban rejlő csodát, lelkesen távoznak. Hisz a 86 milliárd idegsejt tényleg csak arra vár, hogy rögzíthesse az információt úgy, hogy előhívható.

A szokás nagy úr. Szépen lassan, osonva észrevétlenül kúszik vissza. A pilóta üzemmód újra átveszi az irányítást.

Itt veszett el a siker. Itt a kockázat az én munkámban is. Az utat mutatom, de a sikerért már az embernek kell megdolgozni.

Van egy jó hírem.

Ha kitartó vagy, figyeled magad, tudatos vagy, egy – három hónapig, akkor a kreatív tanulás lesz a szokásod, a pilóta üzemmód.

 

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás