Barion Pixel

Hogyan tudsz otthon, egyedül nyelvvizsga rutinra szert tenni?

1. rész

 

Tegyük fel, hogy a nyelvvizsga témaköröket átvetted. A témakörök minden nyelvvizsga típusnál közel azonosak. A hétköznapi élet témáiban kell gyakorlottnak lenned. Azokról kell tudnod beszélgetned, írnod azon a szinten, amire jelentkeztél. Tehát nagyon biztos, aktív szókinccsel kell rendelkezned.

Ismerd meg önmagad, mielőtt választasz

 

Amennyiben ezen túl vagy, akkor érdemes körülnézni, hogy melyik nyelvvizsgatípus illik hozzád. Szóbelit tekintve gondolkodj el azon első körben, hogy mikor érzed magad biztonságban. Ha van felkészülési idő és jegyzetelhetsz, vagy simán megy a spontán beszélgetés azonnal, bármely témakörről.

Írásbelit tekintve azon elmélkedj, hogy nyelvtanos vagy-e, azaz szereted-e a nyelvtani teszteket. Vagy a nyelvtan nem az erősséged, de jól és könnyedén fogalmazol.

Ha a fenti kérdésekre megtaláltad a választ, keresd fel a nyelvvizsgatípusok honlapját és válassz. Nem tudsz azonnal dönteni? Választhatsz első körben 2-3 vizsgatípust is. Csináld meg a mintafeladatokat és figyeld magad. Hogyan érzed magad közben. Melyik feladatsor volt szimpatikus és melyiknél érezted magad kényelmetlenül. Ekkor már meg tudod hozni a döntést.

Szerezz rutint

 

Motivationsschreiben cikken keresztül mutatom, hogyan alakíthatod a szöveget a nyelvvizsgatípushoz. A cikket Minden Nap Németül magazin októberi számában találod.

Első lépés természetesen az, hogy a szöveget feldolgozod. Érted. Megtanulod a szavakat, amik még nincsenek a szókincsedben. El tudod mondani az egész cikk tartalmát a saját szavaiddal. Ez az alap. Most jöhetnek a különböző feladatok.

Képleírás

 

Kapsz vagy választasz egy képet, amelyen egy állásinterjút látsz. Esetleg látszik, hogy egy nő motivációs levelet/ önéletrajzot ír. Kezded a bevezetővel, ki, hol, mit csinál. Majd mehet a szöveg tartalma, kicsit alakítva. Természetesen nem szó szerint kell idézned!! Saját szavaiddal mesélj.

Ich denke, dass die Frau bei einer internationalen Firma in Ungarn oder im Ausland arbeiten möchte. Oder sie bewirbt sich um ein Stipendium in einem deutschsprachigen Land. Sie hat den Plan, an einer ausländischen Universität zu studieren. Die Frau verfasst eben ein Motivationsschreiben.

És folytatod néhány mondatban, milyen egy jó motivációs levél. Ha még nem állítanak le, beszélj saját tapasztalataidról, terveidről. Folytathatod a nyelvvizsgatétel tartalmával, ami ide vág. Általában nem csak egy konkrét téma jó egy képhez, hanem több is. (Ezt érdemes lesz egy következő cikkben részletesen kifejtenem.)

Szituáció

 

Lehet egy ilyen szituációs gyakorlat. A barátnője külföldön szeretne dolgozni. Megpályázott egy állást, de nem tudja, hogy milyen egy jó motivációs levél. Adjon neki tanácsot.

Barátnő: Ich möchte im Ausland arbeiten, aber ich weiss es nicht wie ich ein perfektes Motivationschreiben verfassen sollte. Könntest du mir helfen?

Te: : Du kannst zum Beispiel deine Motivationen  in tabellarischer Form, also als Aufzählung, aufführen. Antworte auf diese Fragen: ….

Nyelvtanilag megfelelően átalakítod a cikk kérdéseit.

Programszervezés

 

Szervezzen a munkatársával egy ingyenes workshopot arról, hogyan kell jó önéletrajzot/motivációs levelet írni. (Ilyenkor pontról pontra átbeszélitek, milyen legyen a workshop felépítése.)

Beszélgetés

 

Párral vagy a vizsgáztatóval beszélgetsz a témáról. Mi a véleményed arról, hogy érdemes e külföldön tanulni, dolgozni. Mi kell hozzá. Ha jól tudod a motivációs levél kulcsszavait, biztonsággal terelheted arra a beszélgetést. Irányítsd úgy, hogy legyen alkalmad elmondani, amit tudsz.

Történet képekben

 

Úgy kell elképzelned, mintha egy gyereknek mesélnéd el a képek alapján a történetet. A Vater und Sohn Bildgeschichte segítségével lehet begyakorolni. Elképzelhető egy olyan történet, hogy Susi állásra pályázik. Egy képkockán látod, hogy ír valamit. Ide is belefoglalhatod röviden a motivációs levél cikk rövidke részletét. Vigyáznod kell, mert időre végezned kell a képsorozattal. Tehát nem ragadhatsz le egy képnél sokáig.

A 2. részben az írásbelivel folytatom.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás