Barion Pixel

Német beszédkészség fejlesztése turbó sebességgel

Tolmácsolj németről magyarra

 

Ezt a technikát Balogh Beától tanultam, a Minden Nap Németül magazin tulajdonosától. Kipróbáltuk diákjaimmal. Igazán kiválóan működik. Bátran állíthatom, hogy a beszédkészséget a leggyorsabban fejleszti. Szükség van hozzá magas fokú koncentrációra. Elvileg haladóknak ajánlott, de középhaladók és kezdők is alkalmazhatják. Mutatom nekik is hogyan. De előbb jöjjenek a haladók.

Keress egy számodra  érdekes, hasznos cikket németül

 

Válassz egy cikket a magazinból, újságból, netről, amiről magyarul is van fogalmad. Kiváló az az írás is, ami felkeltette az érdeklődésed. Számodra távoli téma, vagy érdektelen nem lesz jó választás, mert sokkal nagyobb energia befektetéssel jár.

Olvasd el úgy, ahogyan korábban ajánlottam már. Cím, majd megállsz, elgondolkodsz, mit tudsz róla. Átfutod a szöveget, vagy inkább átsimogatod a szemeddel. Még közelebb kerülsz hozzá. Lesznek szavak, melyek kiemelkednek a sorokból. Ha van szószedet hozzá. lapozz oda. Lépegess végig a szavakon. És csak most kezdd el olvasni és fordítani. Magadban olvasod németül és hangosan mondod magyarul. Ezt sokan meg is teszik, nincsen benne semmi különleges.

Tolmácsold vissza magyarról németre

 

Azonban még nekem sem jutott eszembe, hogy ezzel is lehetne kezdeni valamit. Vedd fel a magyar fordítást a telefonodra. Miért is? Nem, nem azért, hogy bizonyosságot kapj arról, bőven van még mit tanulnod. Hanem azért, mert ezt vissza is fogod fordítani. Hallgatod magyarul és szinkronban mondod németül is. Természetesen csak akkor leszel képes megtenni, ha minden szót aktívan tudsz már használni. Azonnal kiderül, hogy melyik szó alszik még, vagyis passzív. Jelöld és tanuld meg. Gyakorold mindaddig, amíg nem megy valóban szimultán. 3-4. alkalomra egészen biztos profin szinkron tolmácsolod önmagad.

Német beszédfejlesztés turbósebességgel középhaladóknak és kezdőknek

 

Középhaladók és kezdők is elvégezhetik ezt a gyakorlatot. Nincsen olyan, hogy zseni-gén, olyan azonban van, hogy tanulási sebesség. A kezdők lassan szövik még a német tudás hálójukat az agyban. A középhaladók már kissé gyorsabban. Le kell tehát lassulni a saját szintedre. Állítsd le a magyar hangod mondatonként, vagy akár mondatrészenként. Darabokban add vissza a szöveget. Tedd ezt mindaddig, amíg nem tudod a saját szintednek megfelelő szöveget „letolmácsolni.”

Tanulj rögtön helyesen írni is németül

 

Itt még mindig nincs vége a dolognak. Ha nyelvvizsgára készülsz, vagy olyan munkád van, ahol fontos az írás is, akkor ne fogd vissza magad. Amit el tudsz mondani, azt le is tudod írni. Csupán annyi a különbség, hogy papíron, feketén fehéren látszik a nyelvtani hiba. Tedd rendbe. Mi sem könnyebb, hiszen a nyelvtani szerkezeteket az írásból le tudod ellenőrizni. Oda is adhatod egy profinak, hogy nézze át ő is.

Mondd el a saját véleményed németül

 

És még mindig nincs vége. Kiválóan beszélsz a témáról. Ott tartasz, hogy más gondolatait, szavait vissza tudod mondani. Ha a téma olyan, amihez lehet véleményt, saját tapasztalatot fűzni, ess neki és mondd el, mit gondolsz te. Érvelj. Kell ennél élvezetesebb német tanulás?

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás