Barion Pixel

Hogyan kezdd el használni az új német nyelvtant?

 

Megtanultál egy új nyelvtant. Tegyük fel passzívot, feltételest, zu+Infinitívet. Érted és minden gond nélkül oldod meg a hozzá tartozó nyelvtani feladatokat. Észrevetted már, hogy ezzel még nem épül be a beszédedbe? Sem írásban, sem szóban nem fogod még alkalmazni. Vagyis megreked passzív tudás szintjén. A passzív tudás pedig nem tudás, csak felismerés.

Hogyan aktiváld, ha új német nyelvtant tanultál?

 

Az aktív tudásnak 2 fázisa van. Első, amikor még oda kell figyelned arra, hogy mondatokat alkoss a friss nyelvtannal. Élő beszéd közben. Illetve írásban. Az könnyebben megoldható. Tudatosítsd az elméd, hogy van új a tarsolyodban. Kukkantsunk bele egy más területre, hogy értsd a folyamatot.

Voltál egy főzőkurzuson. Megtanultál új ételeket, amihez halszószt használtatok. Ott a kurzuson sikerült finom, különleges fogásokat készítened. Vettél halszószt, mert lelkes és motivált voltál. Betetted a hűtőbe, azzal a céllal, hogy innentől kezdve felveszed a menüsorod repertoárjába. Egyszer- kétszer meg is főzted a tanfolyamon tanultakat. Ámde az üveg azóta is ott áll. Látod, tudod, hogy van, létezik, de csak ennyi. Az idő haladtával, már arra sem emlékszel, mit főztetek belőle. Mit kellene tenned, hogy ne menjen kárba a főzőtanfolyam ára és a befektetett idő?

El kellene határoznod, hogy hetente készítesz valamit halszósszal. Néhány hét múlva kiderül, melyik ízlett a családnak, azt gyakrabban készíted, immár fejből. Nem kell hozzá receptleírás. Pilóta üzemmódba váltott az agyad. Ha gyökeret vert az a néhány alap étel, már kreatívkodni fogsz. Megismerted az ízét, tudod mihez passzol, főzőtudományod része lesz.

Így építsd be a beszédedbe

 

Ugyanez a folyamat megy végbe új nyelvtan esetén is. Tudod, hogy van. Az elméd egyik polcán, de ha nem használod, nem is fog átlépni robotpilóta üzembe.
Mivel minták alapján tanulunk, ezért azzal kezdjük a tanulást, hogy megfigyeljük, hogyan csinálják a profik. Tegyük fel, megtanultad a passzív szerkezetet minden igeidőben.

• Keress német cikkeket kedvenc témádban.

• Nem kell keresned, ha a Minden Nap Németül magazin boldog előfizetője vagy. Menj végig minden íráson, keress passzív szerkezetű mondatokat. Nem kell a teljes cikket elolvasnod. Most nem az a cél. Csak pásztázd át a szemeddel a sorokat. Eközben a fókuszodat folyton a werden és a ge szócskás alakra irányítod. Automatikus lesz a keresésed, mert tudod hol laknak.

• Szövegkiemelővel jelöld őket.

• Olvasd fel hangosan. Ízlelgesd. Engedd, hogy dallama, ritmusa, szórendje belekapaszkodjon az idegsejtjeidbe.

• Mondj te is hasonló mondatokat.

• Pár napig légy teljesen tudatos. Figyelj a belső monológra a fejedben. Legyen passzív mondatod. Remélem, beszélgetsz magaddal németül.

• 1 hét után már a passzív is aktív része lesz német nyelvtudásodnak.

Természetesen ezt nem csak passzívval tudod megtenni. Bármelyik nyelvtannal, amit éppen tanulsz.

Rajta hát. Tudod! A passzív tudás nem tudás.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás