Barion Pixel

Hogyan szeresd meg a tanulást?

Nem szeretsz tanulni? Frusztrált leszel, mert nem érted? Idegesít, hogy elfelejted? Nem szabadna, hogy így legyen. Megmutatom Neked, hogy mi a probléma oka, amiért nehéznek tartod a tanulást. Ha ezt az egyet megteszed, élvezni fogod. De dolgoznod kell vele!

 

A probléma oka

 

Képzeld el, hogy van egy családi vállalkozás. De nem működik. Oka? A nem jó munkamegosztás.

Mister Bal előtt halomban a munka. Majd belefullad. Ír, olvas, számol. Logikázik, elemez. Szabályokat keres, próbálja betartani. Adatokat tesz sorba. Lineárisan. Lépésről lépésre. A puzzle darabkákat szépen egymás mellé teszegeti. Közben szorítja az idő. Hiába hajtja agyon magát, nem működik a cég. Egyszerűsíteni akarja a komlex dolgokat. Mindent azonnal érteni akar a logika, racionalitás szintjén. Tiszta ideg. Másokhoz is undok. Nem is érti mi bajuk vele, hisz nincs empátia érzéke.

Missis Jobb ül az irodában, a fotelben. Unatkozik. Mellőzve érzi magát. Alig kap néha feladatot. Ő ezért ideges. Kezdi lebecsülni önmagát.

Pedig, ha a Mister Bal átküldene neki feladatokat, akkor ő látná az összefüggést. Szintetizálná a darabokat. A puzzle kockákat képpé alakítaná. Bátran kockáztatna. Újat, kreatívat találna ki. Fellendíthetné a vállalkozást. Egészben gondolkodna, holisztikusan. Értené az ügyfeleket, mert antennája van hozzá. Mindezt jókedvvel, dalolva, táncolva, festményt alkotva.

 

Bal és jobb agyfélteke

 

Ha lenne egy ónémet, faragott igazi faszekrényed és átrendeznéd a lakást, hogy lenne könnyebb áttolni a szekrényt? Egyedül vagy ketten?

Szinte csak bal féltekével tanulsz. Ezért folyamatosan fáradt vagy. Olvasol, írsz, számolsz. De csak az elemeket látod. Bal féltekéd úgy pihen meg, hogy míg olvasol, vagy jegyzetelsz könyvből füzetbe, ő kikapcsol. Jobb féltekéd pedig munkanélküli. Önbecsülése romokban. És ez így megy évek, évtizedek óta. Attól a naptól kezdve, amikor beléptél az iskolába.

 

Kísérlet

 

Talán ismered. Ha nem, csináld. Olvasd el és tanuld meg. Figyeld meg, hányszor kell elismételned, hogy vissza tudd mondani. Mennyi időd ment el rá?

Egy kétláb ül egy háromlábon és eszik egy egylábat. A négyláb elveszi a kétlábtól az egylábat, erre a kétláb a háromlábbal megdobja a négylábat.

Válaszolj az előbbi kérdésekre.

Ha 1-2 olvasás után tudtad? Mit csináltál?

 

Megoldás

Tanulás két féltekével

 

Ballal olvasod, átküldöd a jobbnak. Képet, sztorit csinál. Kész. Tudod.

Soha, semmit ne magolj!

Áramok egymásra hatása

Két hosszú, egyenes, áramot szállító vezető egymásra erőt fejt ki, hiszen mindkettő mágneses mezőt létesít. 

Nyilván, ha érted, akkor nem kell vele foglalkozni. De ha nem, akkor küldd át a jobb féltekédbe.

Bár én lerajzoltam, nem feltétlenül kell. Elég a képzelet.

Ott a két vezető. Hosszú, egyenes áramot szállítanak. Siettetik egymást, hogy minél hamarabb találkozzanak, (erőt fejtenek ki) mert szerelmesek. (mágneses mezőt létesítettek)

Tudom, hogy most azt mondod, ennek semmi értelme. Nincs igazad. Vidd be az infót az agyadba. Ha bent van, majd megérted. Ha be sem teszed, esélyed sincs, hogy értsd. Ez a láncszem hiányozni fog.

Íme, egy bizonyíték. Megírtam ezt a blogot most. Netről vettem a fizikai példát. Lefotóztam a rajzot, és amikor be akartam illeszteni véletlenül elszállt az egész szöveg.

Meg kellett keresni a példát, és tudtam. Egyetlen rajz elég volt hozzá.

 

Miért lesz élmény a tanulás

 

Mert megosztod a munkát bal és jobb félteke közt.

Mert a bal elolvassa, elemzi, a jobb pedig tudja, mire lehet használni.

Mert az ember sztorikra emlékszik, nem pedig száraz szövegre.

Mert a sztori érzelmet vált ki.

Sikerélményed lesz.

Tudod e mi a legnagyobb öröm az életben?

Jót enni? Egy jó szex? Egy kirándulás? Egy utazás?

Nem!

A legnagyobb boldogság valamit megtanulni és azt továbbadni.

 

Miért tanulj meg gyorsan, élvezettel tanulni?

 

Még néhány év és lesznek olyan foglalkozások, amik teljesen eltűnnek. Robotok, számítógépek veszik át a feladatokat.

Csak az maradhat meg az életszínvonalán és tud majd továbblépni, aki tud váltani. Ki tud váltani? Aki gyorsan tud újat tanulni.

Ha túl bonyolult eljönnöd egy Jobb agyféltekés tanulás tréningre, már megtanulhatod a módszert online is.

Tudod, milyen sokan gondolkodnak már így? Amikor elkészült, egy hét alatt 178-an kérték a tanfolyamot. Ne maradj le.

Tanítsd meg a gyerekeidet is. Még mielőtt elrontják az iskolában.

Online tanulás tréning >>

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás