Barion Pixel

Hiába tanulok, elfelejtem – 5 aranyszabály a jó memóriáért

 

Láttad A Tanár c. filmet szombaton? Nem baj, ha nem. Elmesélek egy jelenetet. Szeverin Csaba a történelemtanár és Kovács Lilla, az igazgatóhelyettes randiznak. Egy kínai étteremben. Ülnek egy asztalnál és karnyújtásnyira a futószalagon érkeznek folyamatosan az ételek. Csak oda kell nyúlni és bármelyik ételt levehetik. Fel sem kell állni, odamenni egy másik asztalhoz. A szalag pedig szüntelenül kínálja a jobbnál jobb, ínycsiklandóbb falatokat.

 

1000 milliárd polip az agyban

 

Láttál már nyári villámlássorozatot, ugye? Ugyanez történik az agyban, ha létrejön valaminek a megértése. 1000 milliárd neuron között folyamatos a villámlás, azaz a kisülés Az axonokon keresztül halad az információ az egyik neuronból a másikba. Akkor van AHA érzés, ha a szinapszisok közt létrejön a kisülés, vagyis a villámlás. Minden neuronnak 10 000 szinapszisa van. No várj, segítek látni.

1000 milliárd polip lakozik az agyadban. Minden polipnak van 10 000 karja, végén tappancs. Ha két polip egymásba szeret, akkor jön a szikra és a kisülés.

 

Az agy nem változott évezredek óta

 

A világ azonban igen. Ma egyetlen nap alatt annyi információ éri az agyat, mint 1600-as években egy emberöltő alatt. Van róla fogalmad, hány kisülés történik ma az agyadban egyetlen nap alatt?

Térjünk vissza a filmbéli asztalhoz. Képzeld el azt, hogy Te ülsz egy ilyen asztal mellett. Vagyis nem is ülsz, hanem csinálhatsz bármit, bárhol, mindig ott van. Szállít. A világon létező összes kaja elérhető számodra. Te pedig fogyasztasz. Naná, hogy fogyasztasz. Ha már ott van, és nem kerül semmibe! Csak zabálsz és zabálsz. A gyomrod nyilván nem tudja megemészteni. Ezért folyton hánysz is, hogy tovább tudj zabálni. Persze, hogy rosszul alszol. Hisz az emésztőrendszered nem győzi a feldolgozást. Másnap pedig folytatod az egészet.

 

Információáradt és a felejtés

 

Szerintem érted, amiről beszélek. A futószalagon érkezik hozzád az információ. Van rajta hasznos és tengernyi haszontalan. Ámde az agyad számára érdekes. Azt is tudnod kell, hogy az agyad alapbeállítása, hogy téged megvédjen a kudarctól. Azt fogja sugallni, hogy ne kezdj bele semmi nehéz megtanulásába, mert az kudarccal jár. Inkább válaszd az érdekeset. Hisz az örömet okoz neked. Folyamatos villámlás történik az idegsejtek közt, épül a tudásháló. Na de miről? Ami téged megfog. A legfrissebb celebhírek, fake news- amit direkte öntenek rád. Ez a villámrengeteg közt kellene kisülést produkálnod abból, amit tanulsz. Amit tudnod kellene. Ebben a zsibongásban, zajban, őrületben kell neuronhálót építened egy szakkönyvből. Szerinted melyiket felejted el?

 

Az internet nem ördögtől való

 

De nem ám! Hát nem csodás, hogy a futószalagon a világ létező összes ételét megtalálod és meg is eheted? Soha ilyen kánaán nem létezett, mint most. A lehetőségeid végtelenek. Kétfelé. A semmibe, a pocsolyába, vagy előre a fejlődés útján.

Mit kell megtanulnod? A megváltozott körülményekhez igazodni. Hogyan?

 

  1. A legeslegfontosabb! Tanulj meg végre tanulni úgy, ahogy az agyad szereti.

 

  1. Ne zabálj megállás nélkül! Iktass be böjti perceket, órákat, napokat. Meditálj.

 

  1. Légy tudatos. Figyelj magadra, cselekedetidre. Ne álljon készen a hüvelykujjad folyton folyvást.

 

  1. Válogass az asztalról. Van rajta egészséges és baromira egészségtelen. Csapj a kezedre, ha túlcukrozott nyimnyamokhoz nyúlnál. (Néha szabad)

 

  1. Az ősember napi 20 km-t gyalogolt, hogy legyen mit ennie. Emeld fel te is a hátsód időnkét. Napi 20 perc sétával már sokat tettél magadért. Még az emlékezetedért is.

 

A megoldás, tanulj meg tanulni

 

Ha érzed azt, hogy hiába tanulsz, egyre rosszabb a memóriád. Ha szeretnél véget vetni ennek az őrületnek és megtanulnál a megváltozott világhoz alkalmazkodva élni. Tanulni úgy, hogy használható tudásod legyen, amivel kitárulnak előtted ajtók, akkor ne késlekedj. Több százan tudják már és akarják egyre többen tudni, hogyan kell a mai világban másképp tanulni.

Várlak egy tanulás tréningen >>

Választhatod az online változatot is >>

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás