Barion Pixel

Egy helyben toporogsz a német tanulással?

 

Hadd tegyek fel neked egy egyszerű kérdést. Mióta toporogsz egy helyben a német tudásoddal? Vagy esetleg örökös újrakezdő vagy? És most felteszek még 3 kérdést. Mit? Hogyan? Mikor? Tudsz ezekre válaszolni? Ha nem, ne is várd, hogy egy centit is haladsz előre. Maximum mázlid lehet, hogy mégis sikerül kínszenvedések, gyomorgörcs árán néhány mondatot kierőszakolnod magadból.

 

Mit tanulsz?

 

Van egy kurzuskönyved, amiben vannak kis szövegek. Már ha vannak. L Olyan írások, amik baromira nem izgatnak. Még annyira sem érintenek meg, mint a tavaszi lágy szellő.

Vannak benne kis párbeszédek. Amiket bevágsz. De érzed, hogy az nem te vagy. A te életedben ez tuti nem fordul elő. Sőt azt hiszed, pont a párbeszédekből tudsz majd megtanulni németül. Ha azokat kívülről fújod. Totális tévedés. Sosem úgy fog megtörténni, ahogy le van írva.

Tudsz egy halom szót, mégsem tudsz beszélni.

 

Javaslat:

 

Tanulj olyat, ami érdekel. Még akkor is, ha telistele van ismeretlen szavakkal.

Miért? A tanulás csak akkor hatékony és lesz belőle maradandó tudás, ha pozitív érzelemhez kötött. Ha alapból érdektelen amit olvasol, akkor az minimum közömbös, de lehet, hogy utálatos. Hogy várod el magadtól, illetve az agyadtól, hogy foglalkozzon vele, feldolgozza és elraktározza? Ideig óráig kényszerítheted, de te is tudod, hogy eleve kudarcra van ítélve. Hisz ezért vagy újrakezdő. Nem tudod mi az, ami érdekel? No, akkor ez a gond.

Szóval olvass, dolgozz fel olyat, ami neked érdekes. Ami hasznos. Amit tényleg használsz. Tudod ez milyen? Hány olyan ruha van a szekrényedben, amit hirtelen felindulásból megvettél és egyszer sem volt rajtad? Most meg még ránézni is utálsz. Tele van a gardrób és mégis mindig ugyanazokat veszed fel, mert abban érzed jól magad. A szöveggel is ezt kell érezned. Válassz olyat, aminek szívesen öltöd magadra a szavait.

 

Hogyan tanulod a németet?

 

Van tanulási módszered, technikád? Tanították a suliban? Tanította külön tanárod, kurzusvezetőd? Te magad utánajártál?

Hogyan dolgozol fel egy szöveget? Hogyan lehet és kell érteni a németül beszélőt? Hogyan jegyezd meg a szavakat úgy, hogy sose felejtsd el? Hogyan alkoss mondatokat? Először piciket, rövideket, kicsi nyelvtannal. Majd összetetteket és szépülő nyelvtannal. Hogyan haladj a beszéddel és a nyelvtannal? Hogyan tanuld a nyelvtant? Hogyan írj levelet, esszét, véleményt? Tudod e mikor és hányszor kell ismételni? Tudod e, hogy a hatékonyság aránya 30% tanulás és 70% önellenőrzés, használat?

Ha ezekre nincs válaszod, de még csak el sem gondolkodtál rajta, akkor ne várj eredményt. Biztosan mondom, hogy nem lesz! Nem tud lenni! Gondolj csak bele! Nem sikerül a piskótatésztád, akkor mit csinálsz? Megkérdezed azt, aki mennyei piskótatekercset készít: – Hogy csinálod? Neki van technikája. Lehet, hogy két cukrásznak kicsit eltér a módszere. De alapjaiban azonosak.

Hogy a csudába ne lenne a nyelvtanulásnak, de külön a német tanulásnak technikája, ha még egy nyamvadt piskótának is van!

A német tanulás stratégiája igen összetett. Egy teljes program, amit egy egész nap mutatok, csináljuk együtt, majd egyedül. Ezt nem lehet itt bemutatni. Bár már száz blogot is írtam a technikákról. De azt mégsem látod egyben. Amíg nem látod egyben, addig csak káosz van a fejedben. De nem is lehet csak néhány órában átadni!  Esetleg egy-egy elemét, morzsáját. Mert attól még, hogy tudsz piskótát sütni, még nem tudsz mindent sütni.

 

Javaslat

 

Tanulj meg németül tanulni. Gyere el hozzám, vagy menj el máshoz egy képzésre. Akiben bízol. Nézz körül a neten. De ne hagyd ki a stratégiát. Mert végül úgyis a nyelv fog legyűrni téged és nem te uralod a nyelvet. (eine Sprache beherrschen)

 

Mikor tanulod a németet?

 

Majd holnap? Vagy hetente egyszer eljársz órára? Hetente 2x 2 órára? Mielőtt órád lesz, előtte nap tanulsz? Nagyobb blokkokban tanulsz? 1-2 órát egyhuzamban? De csak egyszer egy héten?

Kihasználod a szabad perceket? Tudsz róla, hogy minden egyes napban ott a kincsesbánya, mert értékesebbnél értékesebb időket bányászhatnál ki belőle? Tisztában vagy vele mennyi kárba veszett időt pocsékolsz el napodból? Mert azt mondod: – Fáradt vagyok. Nincs rá időm. Pár perc úgysem ér semmit inkább hozzá sem fogok.

 

Javaslat

 

Tervezd meg a német tanulásod. Legyen egy heti rended. Mint amilyen az órarended volt. De 15 perces beosztással. A táblázatban satírozd be azokat az időpontokat, amikor tuti biztos nem tudsz tanulni. Kivilágítanak majd a szabad percek, fél órák. Oda írd be, mikor mit csinálsz. Itt lép be megint a stratégia. Stratégia nélkül humbug az egész. Tudnod kell, hogy többre mész minden napi kicsi tanulással, mint egy nagy tanulással. Abban kell következetesnek lenned.

 

És amit még nem említettem

 

Az egész fenti dolog, ha betartod is összedőlhet, mint a kártyavár! Mi van? Most akkor eddig csak etetett engem? – hallom a gondolatodat.

Igen. Mert lehet bármilyen jó könyved, stratégiád, következetes haladásod, ha önmagad nem ismered! Ha gátjaid vannak. Korlátaidat, miket magad emeltél, le kell bontanod, hogy akkor, ott, amikor kell, meg tudj szólalni. Hisz vannak. Azért tartasz ott, ahol tartasz. Ezek pedig keményebbek, mint a beton. Ellenállóbbak, mint a szikla. Hiszel bennük. Finoman, óvatosan kell velük bánni és apró sikerek által tudod őket megpuhítani, majd lassan elolvadnak, mint a vaj.

Ezért fontos része a tréningjeimnek az önismeret, önbizalom, korlátozó hiedelmek lebontása. Szívem szerint több napot érdemelne, nem csak egy órát. Ám azzal a pár technikával, amit mutatok, már szép eredményeket tudsz elérni.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás