Barion Pixel

Felnőtt fejjel nyelvet tanulni könnyű

 

Ha felnőttekkel beszélek a nyelvtanulásról, mindig ugyanazokat az okokat hallom, miért nehéz. Túl öreg vagyok hozzá, nincs nyelvérzékem, nincs időm, drága a nyelvtanulás. Ez mind tévhit. Minden a fejben dől el. Bontsuk le az önkorlátozó hiedelmeket.
 

Túl öreg vagyok a nyelvtanuláshoz

 

Gyerekeket tanítok németül és felnőtteket arra, hogyan lehet hatékonyan tanulni. Bármit. Nem csak nyelvet. Hidd el, sokkal nehezebb ma kamaszokkal, mint felnőttekkel. Felnőttekkel akkora sikerélményeket élek meg, amire azt mondom, igen ezért érdemes élni. Bontsuk le együtt azt, ami a fejedben van és írjuk újra.

Mi a tanulás? Idegsejtek közti hálózat kiépítése. Mintha autópályát építenél két város közt. Ha készen van, levonulnak a gépek, megy a széles sávú a forgalom. Jöhet a következő szakasz, amit ki kell építeni. Felnőtt korban is építhetsz új pályákat. Csupán annyi a különbség, hogy lassabban megy. De gyakorlással felgyorsul. Mint amikor reggel nyögve kezded a napod, de pár perc és bemelegszel.

Minden a motiváción múlik. Nos, a gyereknek azt mondják, csinálnod kell. Vagy kényszerrel, vagy jutalmazással akarják rábírni a nyelvtanulásra. A szülő akarja, meg a tanár, de a gyerek nem. Számára a digitális világban van ezerszer érdekesebb elfoglaltság.

A felnőtt akarja. Őt már nem küldik. Lehet, hogy azért, mert iszonyat gáz, hogy nyaraláskor egy idegen országban csak mutogatni tud. Vagy minden állásajánlathoz a nyelvtudás előírás. Esetleg magasabb fizetési kategóriába kerülhet. A csúcsok csúcsa persze a szenvedély lenne.

Izraelben egy kísérletben összehasonlították a 8- 12 évesek nyelvtantanulási szokását a felnőttekével és persze annak eredményét. A felnőttek minden tekintetben jobbak voltak. Miért?  A gyerekek nem vettek tudomást a nyelvtanról. Ahogy esik, úgy puffan alapon tanultak. A felnőttek viszont mindent tudni akartak. Mit miért. Tehát nem rosszabbak a felnőttek a nyelvtanulásban, hanem másképp tanulnak. https://www.newscientist.com/article/mg21128224-000-age-no-excuse-for-failing-to-learn-a-new-language/

A felnőttben van kitartás, tudatosság, önfegyelem. Ha tudja, hogy többet ér napi 15-20 perc német tanulás, mint heti 1X 2 óra, akkor ehhez tartja is magát. A diákok legnagyobb többsége, hetente egyszer vagy kétszer tanul. Óra előtti nap. Csak annyit, amennyi a lecke.

Ebben a pillanatban történt, ami alátámasztja az érveimet. Telefonon hívott egy hölgy. Németben dolgozik. Lelkesen újságolja, hogy mennyire jól halad a szókincsbővítéssel, a kártyáimmal. Pihenőidejében is azt forgatja. Sőt kártyázik a nénivel, akit ápol.

A felnőtt azért tanulja a nyelvet, mert beszélni és érteni akar. A diák azért, mert az a lecke. Most úgy tűnik, le akarom húzni a kamaszokat. Eszem ágában sincs. Van diákom szép számmal, aki példaértékű. 90%-98%-os felsőfokú nyelvvizsgát tesz. Azok, akik megfogadják, amit javaslok. Akiknél el tudom érni, hogy érdekesebb a tanulás, mint az telefonozás.  „Úgy csináltam, ahogy maga mondta.” – hangzott el egy fiú szájából legutóbb, aki 93%-os komplex felsőfokú vizsgát tett 16 évesen. De sajnos egyre kevesebben vannak. Pedig én aztán nem iskolás módon tanítok. Egy-egy elmetrükk után fel is kiáltanak „Azta”. De ott meg is áll a dolog.

Ha felnőttek nem lennének, már alig-alig csurranna, cseppenne sikerélmény a tarsolyomba.
 

Nincs nyelvérzékem

 

Ha nem lenne, magyarul sem tudnál. Talán gyermekkorodban ragasztották rád ezt a hiedelmet. Esetleg lassabban haladtál, mint osztálytársaid. Egyszerű volt rámondani, hogy nincs nyelvérzéked.

Minden csecsemő úgy születik, hogy bármilyen nyelvet meg tud tanulni. Minden hangot ki tud ejteni. Svájcban az emberek beszélnek németül, franciául és angolul. Indiában nem meglepő, hogy valaki öt nyelven beszél. Luxemburgban az emberek franciául, németül és luxemburgiul beszélnek. Ha Te a fenti országok bármelyikébe születtél volna, neked is természetes lenne. Nem is mondanád, hogy nincs nyelvérzéked. Azért, mert Magyarországon születtél, attól még nem igaz, hogy nincs nyelvi adottságod.

Nem tanítottak meg tanulni. Nyelvet nem lehet úgy tanulni, mint más tantárgyat. A tanár betölti a fejedbe és majd kijön a szádon a kész mondat. Az a helyzet, hogy nyelvérzéked van, csak nyelvtanulási módszered nincs.
 

Nincs időm nyelvet tanulni

 

Munka, család mellett lehetetlenség németet tanulni. A bibi ott kezdődik, hogy nyelvtanulás alatt azt érted, eljárni órákra. Utána pedig órákon át biflázni minden áldott nap. Mert ha nem teszed, lebőgsz nyelvtanuló társaid vagy a tanár előtt. Nem feltétlenül kell offline nyelvórát venned. Lehet otthon, egyedül is nyelvet tanulni. Máris magad tudod megszabni az időpontot és a tanulás hosszát. Dühösek szoktak lenni, amikor azt mondom, mindenkinek arra van ideje, amit fontosnak tart. A nyelvtanulásra is van időd, csak meg kell teremteni.

Fentebb már említettem. Nem kell napi 1-2 órát németezned. Sőt tilos. Napi 15- 30 perc többet ér. De az legyen rendszeres. Ha kisbalták potyognak az égből, akkor is legyen meg a napi német tanulás penzumod. A nyelvtudás nem ilyen egyszerű, mint ahogy leírom, de logikus és használható érvek, az elmédnek. Minél nagyobb a szókincsed, annál jobban beszélsz. ( Ha nem blokkolsz le. Az más tészta.) 2500 szóval már középfokon vagy. Napi 20 szóval 125, ca. 4 hónap alatt megvan a 2500 szó. Nem is említettem még azt, hogy 1640 olyan szavunk van, ami majdnem német. Nem is nulláról kell kezdened.

Más tevékenységhez simán csatolhatod a tanulást. Házimunka, kerti munka, autóvezetés, sport. Várakozol? Kikapod a zsebedből a szókártyáidat, vagy az appot a telódról. Csinálj őszinte önvizsgálatot. Mennyi időt töltesz a szósöl médiával naponta? FB, YT videók, Insta, Pinterest. Mérd csak le! Nem kell beszüntetni. Csípj le mindegyikből.

Ahhoz a hallásértés technikához, amit tanítok, pont fontos, hogy akkor is menjen a háttérben a hanganyag, amikor olvasol, netezel, vagy akár tévézel. Akkor is dolgoznak tudat alatt a munkagépek a pályákon.
 

Drága a nyelvtanulás

 

Soha, de soha nem volt ennyi lehetőség ingyen nyelvtanulásra, mint most. Amikor kezdtem németet tanítani, egy könyvhöz sem volt hanganyag. Autentikus szövegekhez úgy jutottunk, hogy a német rokonaim hozták a Bravo újságot, Bildzeitungot, Spiegelt. Szórakozáshoz meg a Romanhefteket.

Ma bárhol találsz akár ingyenes nyelvkurzusokat is. Eredeti német újságokat, blogokat. YT előadásokat. Abból szemezgethetsz, ami érdekel. Ha a kertészet, akkor azt, ha a barkácsolás, akkor azt. Tudományos előadások? Irány a YT. Tanulhatsz gyerekfilmekből, feliratos filmekből, slágerekből, FB oldalakról. Chatpartnereket kereshetsz a világban. Felsorolni is lehetetlen, annyi lehetőséged van.

Tőlem még azt is megtanulhatod, mindezt hogyan tartsd kordában és hogyan tanulj az agyműködéshez illően. Úgy, hogy mindent csak egyszer kelljen és azzal a hosszú távú memóriádba landoljon.

Találkozunk a jobb agyféltekés tanulás tréningen?

Tanulás tréningek >>

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás