Barion Pixel

10 tipp a sikeres nyelvtanuláshoz Benny Lewistől

 

Az ír fiú 8 nyelven beszél folyékonyan és további 6 nyelven is valamennyire. 3 hónap alatt tanul meg egy nyelvet. Hogy csinálja?

Egyáltalán nem vallja magát különös nyelvtehetségnek. 5 évig tanult németet a suliban sikertelenül. 10 évig egy ír nyelvjárást, mégsem tudott egy árva mondatot kinyögni.

Elolvastam mindent nyilatkozatát és örömmel konstatáltam, hogy azonosak az elveink. Annak pedig felettébb örültem, amikor a szótanulási technikájáról írt. Megegyezik az én hívószó módszeremmel.

  1. Bárki meg tud tanulni egy nyelvet

Motiváció. Motiváció nélkül nem megy. De nem mindegy mi hajt. Ha csak a divat, az édeskevés lesz. Csakis a lelkesedés egy nyelv iránt lehet inspiráló, hozhat eredményt.

  1. Csakis szorgalommal

Aki csodamódszert vár tőle, az most csalódni fog. Napi 2 óra nyelvtanulást ír elő. Nem kell a munkát abbahagyni, de sok időt igénylő más tevékenységről le kell mondani. Gondol itt egyéb kurzusokra, vagy nagy projektekre, mint költözés. Aki szorgalmasan dolgozik, megérdemel egy kis pihenőt a hét végén.

  1. Azonnal beszélni

Ez alatt nem azt érti, hogy könyvből dialógusokat hangosan. Hanem élő emberrel, azonnal. Mivel a hegy nem megy Mohamedhez, neked kell keresned egy Tandem- partnert. Könyvtárban, egyetemen, klubokban. Online: https://www.internations.org/  https://www.meetup.com/de-DE/

  1. Okosan és hatékonyan

A nyelvtanulás elején érdemes rövidke párbeszédeket megtanulni, ami az első kontaktushoz feltétlen kellenek. Nyelvtan szinte semmi. Módbeli segédigéket és egyes szám 1. 2. személyben ragozást. Igeidőkkel nem foglalkozik.

Nocsak, erről is írtam https://weitzterez.hu/hogyan-kezdjuk-el-a-nemet-nyelvtanulast/

Szókincset úgy bővít, hogy nemzetközi, hasonló hangzású szavakat pontosít az adott nyelven.

Én is összeszedtem párat.

  1. Nem kell drága kurzus

Olcsó és drága nyelvkurzussal éppen olyan jól meg lehet tanulni. A nyelvtanuló azt hiszi, ha drága kurzust vett, akkor megy majd, mint a karikacsapás. Ez szerinte téves. Azt ajánlja még, hogy ne ugráljon a nyelvtanuló egyikről a másikra. Ne csináljon párhuzamosan több nyelvi programot.

  1. Szótanulás hatékonyan

A szótanulásnak magában nem sok értelme van. De a szókincset mégiscsak bővíteni kell. A kulcsszó technikát javasolja. Hurrá! A szókártyáim ezzel a módszerrel készültek. Csak én hívószó módszernek neveztem el.

Szóval ez így megy: Minden egyes új szót egy hasonló hangzású szóval kell összekapcsolni. Fantáziaképet alkotni, ami legyen részletes, szórakoztató. Ő a franciához hoz egy példát. „Gare”= pályaudvar. Látja, ahogy Garfiled a macska lihegve cipeli a bőröndjeit a pályaudvaron.

Én rengeteg példát mutattam már blogbejegyzéseimben.

https://karrierkod.hu/blog/20-nemet-szo-5-perc-alatt

https://karrierkod.hu/blog/hogyan-tanulj-meg-1-ora-alatt-150-szot

https://weitzterez.hu/villamgyors-szotanulasi-tanulasi-technika/

https://weitzterez.hu/nemet-szotanulas-villamgyorsan-hivoszo-technikaval/

https://weitzterez.hu/nemet_tanulas_cpt/szokartya/

Rövidke mondatokat, szólásokat zenével tanult. Nem meglepő, hogy én is javasoltam már. https://karrierkod.hu/blog/ingyen-nemet-ora-namikaval-kompliziert

Ismétléshez ANKI-t javasolja. Én is. 🙂

  1. Az alapok után konkrét cél

A kezdés után érdemes kitűzni egy szintet. A nyelvvizsgaszintek mérvadóak. A2, B1 lehet a következő lépés. Ehhez kell már nyelvtant is tanulni. A meglévő tudást káosztalanítani.

  1. Nem kell azonnal célországba utazni

Sokan gondolják, hogy ott a legkönnyebb megtanulni a nyelvet. Ő nem ezt mondja. Hisz az rengeteg frusztrációt okoz. Kezdje a nyelvtanuló otthon, saját, megszokott környezetben. Ha már kissé folyékonyan megy a nyelv, akkor induljon útnak. Beszélgető partnert otthon is lehet találni.

S lám erről is értekeztem már. https://karrierkod.hu/blog/6-ok-amiert-nemetorszagban-nehezebb-megtanulni-nemetuel-mint-itthon

  1. Lehetőség szerint csak a célnyelven beszélni

Főleg a nyelvtanárra gondol. A nyelvtanuló kérje meg a nyelvtanárát, hogy azon a nyelven beszéljen, amit tanít. Ne az anyanyelven.

Egy kicsit eltér a véleményünk. Én a nyelvtant anyanyelven tanítom. Bár ő nem tért ki arra, hogy a nyelvtan tanítást is célnyelven tanulta e.

  1. Az i-re a pont

Ha már szavakat tudsz, nyelvtant és megy a folyékony beszéd, akkor viselkedj úgy, mint az őslakos. Vedd fel a szokásaikat, öltözetet, testbeszédet.

Maradt még az akcentus a végére. Figyelj a nyelv dallamára, hangsúlyokra. Ha nagyon precíz akarsz lenni, logopédus segítségét kérheted.

Forrás: Süddeutsche Zeitung

https://www.sueddeutsche.de/karriere/fremdsprache-zehn-tipps-wie-sie-erfolgreich-eine-sprache-lernen-1.3050166

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás