Barion Pixel

Német B2 szintről mennyi idő alatt lehet eljutni C1-re?

 

Mennyi idő alatt lehet megtanulni egy nyelvet? Mennyi idő alatt lehet eljutni egyik szintről a következőre? Mi így csináljuk : 300-400 óra, plusz otthon tanulással C1 felsőfok a leggyorsabbakkal.

Közös Európai Referenciakeret álláspontja szerint egy európai nyelvet, a mi esetünkben a németet 600-800 óra alatt lehet megtanulni. Milyen szinten? Erős középfokon, B2.  No, ez nem kevés óraszám. Számoljunk. Ha valaki heti 2 órát vesz és persze otthon is tanul mondjuk heti 2-3 órát, akkor az kb. 3 év. Valljuk be, ez elég intenzív német tanulást jelent.

 

Így készülünk középfokú német nyelvvizsgára

 

Heti 2 órájuk van a tanulóinknak. Évente a szünetekkel ez nem több, mint 56-60 óra.  Az iskolában is tanulják a nyelvet. Nyilván nem nyelvvizsgára készülnek.

A diákjaink általános iskolások. 6. osztálytól kezdjük a nyelvvizsgára készülést. Ez azt jelenti, hogy végigvesszük a nyelvvizsga témaköröket alapfokon. Kevés nyelvtannal. Tehát a szóbeliséget nyomjuk nagyon intenzíven. Tankönyvet nem használunk.

Hetedikben január, február környékén belevágunk a középfokba.

Nyolcadikban április környékén mennek középfok szóbelire. Mondhatni mindenkinek sikerül elsőre. A nyári szünet után vesszük át a nyelvtant és a csináljuk az írásbeli feladatsorokat. Itt a szóródás már jelentős. Van, aki december január környékén már sikeres középfokú írásbelit tesz.

Van, aki tanév végére éri el ezt a szintet. Hogy ez mitől függ? Szinte teljes egészében az otthoni munkától. Aki beosztja a feladatokat minden napra és nem azért csinálja, hogy kész legyen, annak gyorsan megvan a német B2 komplex. Sajnos az a tanuló, aki az óra előtti estén oldja meg a feladatokat, csak azért, hogy házi kipipálva, az bizony lemarad.

Összeadva a német órákat 180- 240 óra. (50 percesek)  plusz az otthoni tanulással vegyük az átlagot. Kb.400 óra. ( Nem számolom az iskolai órákat. Szerintem anélkül is meg tudnánk oldani ennyi idő alatt.) Azt mindenképpen fontosnak tartom kiemelni, hogy nem csak nyelvvizsga bizonyítványuk van, hanem valóban tudnak beszélni.

 

Német B2 szintről C1-re

 

Néhány évvel ezelőtt a középfok után 50%-uk maradt felsőfokúra. Szomorú, de ma már csak két évente jön össze egy csoport.

1 tanév alatt, vagyis 50-55 órával szeptembertől júniusig a szóbelivel készen vagyunk. Jöhet a C1 írásbeli. Általában ez már nem igényel annyi időt, mint középfoknál. De elég nagy a szóródás itt is.

 

Hogyan készülünk német szóbeli nyelvvizsgára?

 

Hatékony tanulási technikákat használunk. Jobb agyféltekés német tanulás az alap.

A témaköröket elmetérképről átvesszük. Ki kell egészíteniük otthon saját véleménnyel, tapasztalattal, megfigyelésekkel. Nem mondatot! Csak kulcsszót írhatnak a térképre.

Kikérdezem a szavakat, de inkább szókapcsolatokat a következő óra elején. A szavakat jobb agyféltekés hívószó módszerrel tanulják. Fokozatai vannak a beszédnek.

  1. Beszélniük kell a témáról úgy, hogy a térkép előttük van.
  2. Én kérdezek a témáról. Ez azért nehezebb, mert már megosztott figyelmet igényel a részükről és nem sorban haladok. Véleményre is kíváncsi vagyok. Érteniük kell.
  3. Ketten beszélgetnek és én is időnként bekapcsolódom. Ez már a beszélgetés. Hiszen figyelni kell, kérdezni kell tudni. Arra válaszolni, amit a másik kérdez.

Nyelvtant nem javítok. Csak akkor, ha nem lehet érteni, mit szeretnének mondani. Illetve kézjelek vannak. Ebből tudják, hogy mi lehet a gond. Javítják és megy tovább a beszámoló.

Hallásértés minden órán van.

 

Miből készülünk német szóbeli nyelvvizsgára?

 

Mint említettem, nincsen tankönyvünk. Autentikus német szövegekből. Internet korában nem akadály, hogy a témához találjunk szöveget. Elmetérképezzük. Elmondjuk saját szavainkkal. (Nem magolva!!!)  Mindenki kiegészíti. Meghallgatjuk egymást. „Ellopkodjuk” a jó ötleteket. Szóval a végére egy csomó mondanivaló keletkezik.

15-16 évesen felsőfok

Igen. Volt ilyen korszakunk. Sajnos manapság egyre kevesebb. De azért akad. Büszkén mondom, hogy a szóbeli 93% felett szokott lenni. Az írásbeli 70-80%.

Egyszer megkérdeztem a legfiatalabb tanulómat:

-Hogy csináltad? ( 98%)

Nagy, kerek szemekkel rám néz. Látom, nem érti e kérdést.

-Hát hogy? Ahogy maga mondta.

Valóban. Aki elfogadja a tanulás módszertani tanácsaimat. Rendszeres és valóban a tudásért tanul, az csodákra képes. Bár tudom, hogy ez nem csoda. Mindenkiben ott rejtőzik ez a képesség.

Ha szeretnéd ismerni részletesen, és megtanulni, hogyan tanulunk jobb agyféltekével, azt várom a német tanulás tréningjeimre és a tanulás tréningjeimre.

Tréningek >>

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás