Barion Pixel

5 tanulási tipp felnőtteknek

 

Egyszerűen betartható tanulási tippeket válogattam össze felnőtteknek. Az elme felnőttkorban is fejleszthető ezekkel a szokásokkal. Igazán nem megerőltető a betartásuk és a végeredmény jobb memória, koncentráció és a tanulási képességek javulása.

 

Multitasking helyett csinálj egyet

 

A felgyorsult világban az hinné az ember, hogy gyorsabban halad a munkájával, ha egyszerre több mindent végez. Óriási tévedés. Az agyad nem erre lett kitalálva. Amikor még barlanglakó férfi voltál, be kellett szerezned az élelmet a családnak. A vadászat tökéletes koncentrációt igényelt. A nők feladata a gyermeknevelés és magvak, gyógynövények gyűjtése volt. Nekik minden idegszáluk a gyermek jelzéseinek olvasására volt kihegyezve. Illetve arra, hogy megtalálják a hasznos növényeket a dzsumbulyban.

 

1. tipp

 

Ha dolgozol vagy tanulsz, akkor csináld azt. Kapcsolj ki minden kütyüt. Fókuszálj a dolgodra, mint amikor nagyítóval összegyűjtöd a napsugarakat, hogy lángra lobbantsd a papír fecnit.

Mi fog történni? Hamarabb megtalálod a problémára a megoldást. Gyorsabban leszel kész. Nyugodt maradsz.

 

Aerob mozgás

 
Egész nap ülsz. Nem mozogsz. Pedig a fentebb említett korodban a nap 90%-át mozgással töltötted. Amikor még ősember voltál, a végkimerülésig űzted a vadat. Ma a lakosság kétharmada napi 10 percet sem áldoz mozgásra.

Unalomig hallott téma, tudom. De nem csak az elhízás, egészségmegőrzés miatt fontos az intenzív mozgás. A legújabb neurológiai kutatások bizonyították, hogy felnőtt korban is termelődnek új idegsejtek. Rendszeres és kitartó intenzív mozgással.

 

2. tipp

 

Iktass be mindenapjaidba futást, úszást, kerékpározást, gyors gyaloglást. Mennyit? Függ a testsúlytól, kortól. Szóval sok mindentől. Ahogy jól esik. Legyen rendszeres és izzadj meg egy kicsit.

Mi fog történni? Új idegsejteket termelsz. Ráadásul a hipokampuszban, ami a tanulásért felel. Vagyis okosabb, nyugodtabb, kreatívabb és egészségesebb, és még szebb is leszel. Ami az önbizalmadnak is jól jön.

 

Másik kézzel

 
Ugye tudod, ha a bal kezed használod, a jobb agyféltekéd dolgozik és fordítva. Rengeteg vizsgálatot végeztek a balkezesekről. Kiderült, hogy a jobb és bal félteke közt erősebb a kommunikáció. Arra ugyan nincs bizonyíték, hogy a balkezesek kreatívabbak, de arra van, hogy másképp rendezik az összefüggéseket az agyban.

Dr Nicholas Price agykutató. És tudod még mi? Zsonglőr. Világhírű zsonglőr. Mérhető bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a gondolkodás pontossága és gyorsasága fejleszthető zsonglőrködéssel.

Kreatív gondolkodás cikk >>

 

3. tipp

 

Csinálj minden nap valamit a másik kezeddel. Fogmosás, egér használata, kézzel írás, evés. Zsonglőrködhetsz is, ha van kedved hozzá.

Mi fog történni? Okosabb leszel. Új utakat építesz ki idegsejtek közt. Odafigyelést igényel a mozdulat. Kreatívabb ötleteket szülsz. De még azt is bizonyították, hogy a harag és agresszióra való hajlam is csökken.
 

Kávé és szieszta

 

Azok a népek, akik sziesztáznak, egészségesebbek, kevésbé stresszesek és befogadóbbak. 15-20 perc szundi felér 4 óra alvással. Írtam már róla, hogy pihenj többet, ha jobban akarsz tanulni: Tanulj hatékonyan több pihenéssel >>

Ha még egy kávét is megiszol és utána szunyókálsz 15 percet, mire felébredsz, hatni kezd a kávé. A koffein ennyi idő alatt fejti ki hatását.

 

4.tipp

 

Aluszkálj minden nap ebéd után 15-20 percet egy kávé után.  Ha nincs rá mód, akkor behunyt szemmel relaxálj, vagy meditálj.

Mi fog történni? Ujjá születve tettre készen várja az agyad az újabb kihívást. Gyorsabb lesz a gondolkodásod. Frissnek és energikusnak érzed magad.

 

Olvass elalvás előtt

 
Nem csak egy szakkönyv tanít. Regény is fejleszt. Emory Egytemen Gregory Bernes olvastatott a diákokkal elalvás előtt egy fejezetet. Másnap MRI képolvasóval kukkantottak bele az agyukba. Azt látták, hogy nőtt az agyterületek közti nyugalmi kapcsolat.

 

5.tipp

 

Elalvás előtt olvass valami könnyedet.

Mi fog történni? Nő az aktív szókincsed, szövegértő képességed. Vagyis jobbak lesznek a nyelvi képességeid. Jobban beszélsz, írsz. Kapcsolatteremtő képességed javul.

Olyan tippeket adtam tanuláshoz felnőtt korban, ami igazán jól esően betartható. Nem kell görcsölni, mégis óriási fejlődést viszel végre önmagadon.

Ha tetszett a tippsorozat, oszd meg másokkal is, akiknek úgy gondolod javukra válna.

A YT csatornámra feliratkoztál már? A menüben kattints a videókra és csemegézz, hogy te is kihozd magadból a zsenit.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás