Barion Pixel
lány laptoppal

Német tanulás felnőtteknek otthon, egyedül

Birkenbihl-módszer

 

A felnőttek azért imádják, mert választ kapnak arra, hogy „de miért.”

Vera F. Birkenbihl kidolgozott egy olyan nyelvtanulási módszert, mely a „ Gehirn  gerechtes Lernen” összefoglaló nevet kapta. (agyhoz igazodó tanulás)  Mellőz mindenféle magolást. Leköveti azt a nyelvtanulási folyamatot, ahogyan az anyanyelvünket tanultuk meg. Teljesen alkalmas arra, hogy az ember otthon, egyedül a saját tempójában megtanuljon idegen nyelveket. 2000-ig 2 millió könyvet adott el. Azért ez már mérvadó. Birkenbihl fanok és Birkenbihl módszerrel oktató iskolák is működnek világszerte.

 

Tévhitek megdöntése a nyelvtanulásról

 

Cáfol minden olyan tévhitet, hogy valakinek nincs nyelvérzéke, vagy, hogy idősebb korban már nem lehet nyelvet megtanulni. Azt mondja, ha valaki tud rejtvényt fejteni, akkor nyelvet is meg tud tanulni. Hiszen az idegen nyelv egy rejtjelezett szöveg. A tanulás nem más, mint idegsejtek közötti hálózat kiépítése. Csupán annyi a különbség fiatalok és idősek közt, hogy a háló kiépítése lassabban megy az idő előrehaladtával. De gyakorlással mindent meg lehet tanulni. Előadásán egy példával támasztja alá az érveit. A nézőket arra kéri, hogy sorolják fel az ABC-t. Ez ugyebár gyorsan megy. Majd azt kéri, mondják el visszafelé. Hangos nevetés tör ki a kérés hallatán.

 

Igen egyszerű a Birkenbihl- módszer

 

4 lépésből áll és nagyon szimpatikus. Tanulj keveset, rendszeresen. A többi az elme dolga.

Naponta 3X 5-10 percet szabad csak aktívan tanulni. Tudod miért? Mert az elméd akkor is tanul, amikor Te már egészen mást csinálsz. Hagyd őt dolgozni.

Majd passzív tanulás kísér minden egyéb más tevékenységet. Akár netezés, takarítás, sportolás, autóvezetés, bármi közben tudsz tanulni. Most nem fejtem ki ennek a tudományos hátterét, de teljesen logikus, és magától értetődő, mit miért teszünk.

  • – Keress a neten olyan hanganyagot, aminek van szövegleirata és hanganyag is hozzá. Lehetőleg lassan mondja.
  • – Nyomtasd ki nagyobb betűkkel és nagyobb szóközzel.

Én ezt választottam, hogy lépésről lépésre megmutassam Neked:

 

Time to learn german >>

.

  1. Dekódolás.

Minden szó alá írd oda a magyar megfelelőjét. Kezdő tanulóként felfedezed a különbségeket az anyanyelvhez képest. Aha, aha, aha! Meg sem tudod számolni, hányszor kiáltod majd. Ha már rájöttél az alapokra, hogy a toldalék az megtoldja a szó végét, az németül elől van. Ezért előljárószó. A múlt időt is felfedezed, hogy két szóból áll és a lényeg a mondat végén van, akkor már úgy írd alá, ahogy magyarul mondjuk. Pl. : Az én szüleimmel.

 

 

  1. Aktív hallgatás.

 

Time to learn german >>

 

Miközben hallgatod a szöveget, a magyar mondatokat olvasod. Mindezt annyiszor kell megtenni, amíg teljesen össze nem áll a kép, hogy mihez mi tartozik. A neuronok az elmédben összefonódnak. A német szavak a magyarral, a mondatok a mondatokkal.

 

  1. Passzív tanulás.

A hanganyag folyamatosan menjen a háttérben, folyamatos lejátszásra állítva. Még olyan tevékenység közben is szólhat, ami figyelmet igényel, mint olvasás. Ekkor megy a tudatalattiba. Amiért semmit sem kell tenned.

 

 

  1. Beszéd

Hangosan felolvasod. Megdöbbenve veszed majd észre, hogy szinte tökéletes a kiejtésed.  És nincs az a para, hogy nem érted a németeket.

 

 

Továbbfejlesztettem

 

Mindig mindenfajta módszer érdekel. Szeretem ötvözni a dolgokat. Én nem állok meg ennél a szintnél. Itt léptetem be a sajátomat. Az új szavak megtanulásához a hívószó módszert.

Villámgyors szótanulási technika >>

 

Majd elmetérkép a szövegről, kiegészítve a saját tapasztalattal. Jöhet a beszéd, hosszan, sokat. Az agy asszociációval tanul. Hagyom előhívni és el is mondatom. Egy példa az elmetérképes tanulásra.

Beszélj németül gátlástalanul >>

 

 

Hol találsz olyan szöveget, amihez hang is van

 

  • – Nyelvkönyvekben
  • – A Minden Nap Németül magazin tökéletes választás. Szövegeket minden szinten találsz. Fel is olvassa anyanyelvi előadó. Hátul a szószedetben minden szót megtalálsz. Nem kell szótáraznod.
  • – Dalokból. A szövegleiratát megtalálod a neten.
  • Haladóknak >>

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás