Barion Pixel

Tanulj meg tanulni és a tudást használni

 

Két dolog biztos az életedben. Megszületsz és meghalsz. Hogy a közte lévő lyukat mivel töltöd ki, az a Te szabadságod. A Te döntésed.

 

A lehetetlen csak addig az, míg valaki meg nem valósítja

 

Leonardo da Vinci 1485-ben megtervezte az ejtőernyőt. Ez egy sátor alakú vászon volt. Fakeretre erősítve. Súlya 85 kg.

500 évvel később egy brit ejtőernyős, Adrian Nicholas, elhatározta, hogy kipróbálja. Fizikusok, tudósok váltig állították, lehetetlen, hogy repüljön. Óvták, védték. Ilyen nehéz szerkezettel csak lezuhanni lehet. Ő mégis inkább Leonardonak hitt. Újságírók, kamerák össztüzében, akik alig várták a blamát, a felsülést, felszállt. Hőlégballonnal vitték fel a szerkezetet 3000 m magasba. Ugrott. 5 percig ereszkedett lefelé lassan. Épségben ért földet. Megköszönve Leonardonak a csodát, melynek részese lehetett.

Leonardo mielőtt megfestett egy képet, eltervezte, hogy milyen karaktert szeretne ábrázolni. Megszületett az ötlet. Látta a belső vetítővásznon. Majd útra kelt, megkeresni hozzá a modellt. Általában kocsmákban találta meg az emberét. Az ivó sötét zugából figyelte és skiccelte le a vázlatot a félhomályban. Hogy jön létre egy mű? Indíttatás, külső megfigyelés, másoktól tanulás, megvalósítás.

„Tanulmányozd először az elméletet, aztán jöjjön a gyakorlat, mely belőle származik.” Leonardo

 

Tanulás, az első lépés a szabadsághoz

 

Ha egy srác megtanulja az asztalos szakmát. Dolgozik egy műhelyben. De a műhely megszűnik. Milyen lehetősége van?

És ha nyelvet is beszél? És ha tanult vállalkozási ismereteket? És ha ért egy kicsit a számítógéphez, fotózáshoz, filmezéshez? Minden egyes tudással több és több lehetősége, szabadsága van.

A szabadság a Te kezedben van. Kezdd azzal, hogy mások könyveit elolvasod. Előadásait meghallgatod. Autodidakta tanulsz internetről. De el kell, hogy jöjjön az idő, amikor a magad könyvét írod. A kívülről megszerzett alapokra ráépíted a saját tudásod, tapasztalásod. Leszel több és teszed többé jobbá a világot.

 

A félelem minden másnál erősebb

 

„ A félelem minden más dolognál hamarabb születik.” Leonardo

 

Megszületik egy gyermek. Tiszta lappal. Ahogy nő, cseperedik, a körülötte élők apró, fekete pöttyökkel szórják tele a hófehér lapot. „Ezt te nem tudod. Ez lehetetlen. Ilyen nincs. Ezt nem lehet megcsinálni.” Minden egyes mondat, bár csak aprócska fekete pötty, mégis idővel, be tudják teríteni a tiszta lapot. S lesz a fehérből szürkés, szürke, majd fekete.

Senki sem kivétel. Te sem én sem. Engem is le akartak már beszélni sok mindenről. Például arról is, hogy tanulni tanítsak. Vagy tegnap kitettem egy posztot a szókártyákról. 1 óra alatt 120 szót. Azonnal jött a fekete maszat. „Miért kell ilyet leírni? Ennyi idő alatt legfeljebb elolvasni lehet 120 szót, nem memorizálni. Ilyen nincs.” Én nem hagytam, hogy bepiszkítsa a lapom. Ha ő így gondolja, az az ő problémája. Magoljon tovább, s felejtsen.

 

Miért akadályozunk?


 

Miért pöttyözzük tele azt a szikrázó, élettel teli, tenni akaró, magabiztos lapot? Még a saját gyerekeinkét is? Ahelyett, hogy bátorítanánk!

Naponta 60 000 gondolatunk van. Ebből 480 000 negatív gondolat. Ezt adod tovább. Mert Te is félsz. Normális. A félelem az, ami miatt még élsz. 5:1-hez. Félelemre 5 jó okod van. Sikerre csak egy. A tudatalattid félelme az, ami vigyáz rád. Megvéd a veszélytől. Ha nem lenne, már barlanglakó korodban felfalt volna az első kardfogú tigris. Vagy ma elütött volna az első villamos. Azt mondja: Ne válts. Ne vállalkozz. Veszélyes. Maradj abban, amit már ismersz. Az biztonságos. Járatlan utat járatlanért el ne hagyj. Pedig tudod, hogy nem igaz. Mégis.

 

Így cselezd ki a félelmet

 

Gondolkodtam. Ha az ösztön félt az újtól, ismeretlentől. 5: 1 arányban. Akkor fordítsd meg. Keress 5 veszélyt, ami bekövetkezik, ha nem lépsz. Szedd össze azt a rosszat, amiben vagy. Lesz több is, mint 5.

 

Az idő, amivel Te rendelkezel

 

A születés és a halál közt mivel töltöd az időd? Tanulsz, fejlődsz, vagy lehuppansz a kanapédra, elterülve bámulod a képernyőt, megadva magad a butulásnak?

Megveszed a 3 éves gyerekednek az okos telefont, mert akkor békén hagy, hogy simogathasd a magadét? Apropó egy friss cikk erről:
Okostelefont vettél a gyerekednek? Miért nem vettél neki rögtön egy gramm kokaint is? cikk >>

 

Ismerni, tudni, tapasztalni

 

Már hallottam róla. Már olvastam róla.

Csinálod is? A folyamat a következő. Ismerni, tudni, tapasztalni. Legtöbben megállnak a tudni-nál. Te hol tartasz?

Olvastál róla több kiló könyvet? Vagy csinálod, éled is?

Hagyod magad álmaidról lebeszélni? Vagy megállítottad már a tiszta lapod befeketítését?

 

5: 1  félhetsz, ha nem tanulsz, vagy nem tudsz elég gyorsan tanulni

 

Itt egy előrejelzés

Egy nagyon ijesztő adattal szeretnék szolgálni: egyes előrejelzések szerint a mesterséges intelligencia megjelenésének, illetve az információs társadalom további robbanásának következtében a jelenlegi munkaköröknek akár 80 százaléka is megszűnhet. Ez olyan, mintha Stanislav Lem egyik könyvéből idéznénk egy mondatot. Ilyen nem volt a klasszikus kapitalizmus történetében az elmúlt 100 évben. Ahhoz, hogy ezt a munkaerőpiac le tudja követni, rendkívül gyors alkalmazkodás szükséges, amihez az egyének részéről rendkívül jó tanulási képességek szükségesek. Ez nem minden emberben van meg.

Vészjósló előrejelzés: 300-500 ezer fiatal hagyhatja itt az országot cikk >>

 

Mivel zárhatnám?

 

Tanulj meg tanulni, akár mástól akár tőlem vagy tőlünk. De tudj tanulni és a tudást használni. A boldogulást, akarom mondani a boldogságot, ne kívülről várd! Benned van. Veled született. Radírozd fehérre az életed lapját.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás