Barion Pixel

Felejtés, avagy mit tegyél, hogy emlékezz

 

Nem tanulni nehéz, hanem emlékezni. Előhívni azt, amit megtanultál. Akkor, amikor szükséged van rá. Akkor, amikor kérdezik, vagy a gyakorlatban kell alkalmaznod. Ismétlés, ami valóban a tudás anyja, mégis oly kínkeserves.

 

Ebbinghaus felejtési görbéje

 

1885-ben rajzolta meg a híres professzor a felejtési görbét. Saját magán kísérletezett. Értelmetlen mondatokat magolt. Arra volt kíváncsi milyen gyorsan felejt az ember, tehát meddig emlékezünk.

A felejtés görbéje így alakult. 20 perccel a tanulás után már csupán 60%-ra emlékezett. (Más tudósok is mérték. 45%)

1 nap után 34%-ra, 6 nap után 24%-ra, hosszú távon pedig szinte mindent elfelejtett. Mindösszesen 15% maradt meg az emlékeiben.

Bátran állíthatjuk tehát, hogy a felejtésnek tanulsz, ha nem veszed figyelembe ezeket a mérési eredményeket.

 

Mitől függ a felejtés mértéke

 

Nyilvánvaló, hogy nem lehet mindent egy kalap alá venni. Nem mindegy, hogy mit tanulsz. Mennyire érdekel, mennyi korábbi valódi tudás van a fejedben.

A valódi tudás pedig idegsejtek közötti kapcsolatok. Hogy lásd is, ösvények,egy erdőben. Amin folyamatosan jársz, az kitaposott, gyorsan tudsz rajta haladni. Amin ritkábban haladsz, az lassabban járható. Azokat az ösvényeket, melyeket egykor kitapostál, de nem használod, újra járhatatlanná, használhatatlanná válnak.

Függ még a pillanatnyi érzelmi és fizikai állapotodtól. Önkorlátozó hiedelmeidtől, a nehézségi foktól. Biológiai órától. Éppen ezért elég sok kritika is érte Ebbinghaus felejtési görbéjét. Azonban még ma is érvényesnek tekinthető.

 

Mit felejtesz lassan, mit felejtesz gyorsan

 

Christian Michel és Felix Novak is nekiláttak a kísérletezésnek. (1990) Ezekre a törvényszerűségekre bukkantak. Iszonyat fontosak, mert ha tudod, mit nem felejtesz gyorsan, akkor amit pik-pak elfelejtesz másképp kell tanulnod.

 

Ismétlés nélküli tanulás kutatási eredményei

 

Amit értesz, azt alig felejted.                                 5 nap után csak 1% a felejtés, 30 nap után is csupán 5%.

Vers:                                                                      5 nap után 25%                            30 nap után 50%

Próza:                                                                    5 nap után 53%                            30 nap után 6%

Értelmetlen szavak, azaz nyelvtanulás                 5 nap után 78%                            30 nap után 80%

 

Leggyorsabban az idegen szavakat felejted. Ezért nehéz technika nélkül nyelvet tanulni.

 

Hogyan tanulj, hogy ne felejts

 

Ismételj, ismételj

 

Erről már részletesen írtam. Mikor mennyit?

Kattints ide >>

Tanulási technikák nélkül ne is fogj hozzá

Ha csak bal agyféltekével tanulsz, akkor az magolás. Kapcsold be hozzá a jobb agyféltekét is. Mivel versekre egészen jól emlékszel, érdemes ritmust, rímet faragni. Történetet kitalálni. Így jegyezz meg 14 magyar találmányt 5 perc alatt >>

Kép, szín, dallam, térbeli látásmód, mozgás. Mindezt megteremti a fantáziád. Ne csak olvasd, hanem képzeld el. Minél több érzékszerved bevonásával. Ezen alapul a szótanulási technika, melyet hívószó technikának neveztem el. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy hosszú távon a módszerrel 88%-ra emlékeztek az idegen szavakból. Kattints ide és próbáld ki >>

 

Készíts elmetérképet

 

Az elmetérkép olyan kép, ami strukturált. Hierarchikus rendbe teszi az infót az agyadnak.  Jól előkészítve kapja. Mintha lenne egy kuktád, aki a kezed alá dolgozik, amikor főzöl.

Erről is sokat regéltem már. Ja és még valami. 1 milliárd ember használja. Elmetérkép >>

 

Mit egyél, hogy emlékezz

 

Az agy a legtöbb energiát használja. Adni kell hát neki rendesen, ha azt akarod, tisztességesen dolgozzon, ne felejtsen.

Oxigénmámort neki. Szellőztess. Lélegezz mélyeket. Egyél zöldet. A klorofill sokáig tárolja az oxigént. Egyél salátát, spenótot, zöldbabot.

A hírvivő anyag a kolin. Szójában találod. Ez gondoskodik arról, hogy az ösvényen gyorsan haladjon az infó.

A szinapszisok edzéséhez B vitamin és kolin szükséges. Egyél diót.

Fáradsz, nem tudsz koncentrálni? Igyál.

Stressz oldásra kakaót.

Hosszú távú memóriába szállításhoz pedig szénhidrátot.

De mindezen anyagokat egyben is megtalálod a homoktövis termékekben. Sőt! Tud többet is. Kávé helyett egészségesen tuningol.

Homoktövis webáruház >>

Én is azzal indítom a napot.

Ha nem ismered a tanulási technikák sorát. Nem tudod, mi mindent kell még tudnod ahhoz, hogy ebben a világban, amikor egy nap alatt 100 000 szó éri el az agyad és 1 nap alatt 20 000 döntéshelyzet előtt állsz, gyere el a 2 napos tanulás tréningre. Egy komplex módszer, melyet 15 éven át fejlesztettem. Már több, mint fél ezren a módszerrel értek el fantasztikus sikereket.

Tanulás tréningek >>

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás