Barion Pixel

Így jegyezz meg 5 perc alatt 14 magyar feltalálót és találmányt

 

Szégyelled, hogy nem tudod mit találtak fel híres magyar feltalálók? Kerültél már olyan helyzetbe, hogy kérdezték és nem tudtad? Inkább gyorsan belevágtál egy másik témába, nehogy kiderüljön rólad, hogy nem tudod ki találta fel a torziós ingát, gyufát, hologramot?  Pedig már többször is tanultad őket, de mindig elfelejted!

 

Magolás a gyors módszer, aminek a vége nulla

 

Valószínű a tanulás alatt azt érted, hogy sokszor elolvastad. Esetleg előfordult, hogy megpróbáltad visszamondani. Ment is. Majd csalódva tapasztaltad, hogy másnap még a felére sem emlékeztél. 2-3 nap múlva az is elillant. Ezt hívjuk magolásnak. Egy biztos, gyorsan lehet olvasni.

 

A kicsit lassabb módszer a mnemotechnika, aminek a vége a tudás

 

A magolást a bal agyfélteke végzi. Ír, olvas, beszél. A jobb agyfélteke színes, mozgalmas képet csinál. Miután elolvastad, hogy ki mit talált fel, csinálj belőle sztorikat. Én most kitaláltam néhányat. A titok nyitja: Ne csak olvasd az általam kiötlött képeket, hanem vizualizáld részletesen. Minél több érzékszervedet vonod be, annál biztosabban megmarad az emlékezetedben. Ígérek valamit. Hosszú távon fogsz rá emlékezni. Vagyis nem felejted el. Lehet, hogy nem mindegyik marad meg, de a 14-ből legrosszabb esetben 10-11 örök emlékként tapad le a hosszú távú memóriádban. Ami pedig kiesik, azért van, mert én a saját emlékeimből dolgoztam. Neked az a kép nem jó, ki kell találnod helyette másikat. Összességében mégis ez a gyorsabb módszer, hiszen csak egyszer-kétszer kell végigmenni a képeken. Ismételni itt is kell. De, élvezni fogod. És ez a lényeg. A magolás megöli a tanulást, mert utálatos dolog biflázni. Ezzel szemben fantáziaképeket alkotni vicces, élvezetes. Örömmel tanulni jó.

 

Magyar feltalálók és találmányaik

 

  1. Bíró László – golyóstoll
  2. Lásd: A bíró előtt 4 különböző színű golyóstoll fekszik. Az ítéletet nem kalapáccsal, hanem a golyóstollal üti le. A szín a tett súlyától függ. Fekete a legnagyobb bűn.

  3. Bánki Donát, Csonka János – porlasztó
  4. Lásd: Bánk bán és Csonka András (színész) a kocsid motorházában ülnek és porlasztják a benzint. Bánk bán fogja a levegőcsövet, Csonka Andris, aki igazából János, pedig a benzincsövet. Érezd is a benzin illatát. Halld a motor hangját

  5. Gábor Dénes – hologram
  6. Domokos Gábor, Várkonyi Péter – Gömböc
  7. A kisgömböc bekapta az osztály okos Domonkosát. Te várod az Egri várban, hogy kiköpje egy Péter nevű ismerősöddel.

  8. Asbóth Oszkár – helikopter
  9. Bottal ásott árkot Oszi,  ( Konkrét személy legyen. Ha van ismerősöd, akkor ő. Ha nincs, lehet Gáti Oszkár színész) és beletemette a helikoptert.

  10. Puskás Tivadar – telefonközpont
  11. Puskás öcsi ül a telefonközpontban nőnek öltözve és dugdossa a zsinórokat.

  12. Eötvös Loránd – torziós inga
  13. A faliórád ingája sajna eltorzult. Egy ötvös ül rajta és próbálja kiegyenesíteni. Látod, ahogy himbálózik ide-oda. Hallod a kalapálást is.

  14. Irinyi János – gyufa
  15. Arany János verset ír a gyufáról. Irigy is rá Petőfi.

    Este van este van: kiki gyufalomba!

  16. Galamb József – bolygóműves sebességváltó, Ford T modell
  17. Ford autót vettél. Azért tetszett meg, mert a sebességváltójának gombja a Mars bolygó és rajta ül a békegalamb.

  18. Selye János – nyugtató
  19. Ha depi vagy, mindig betekered magad meztelenül egy selyemkendőbe, ettől megnyugszol.

  20. Jedlik Ányos – dinamó, ásványvíz
  21. Vedlik a dinó a nappalid közepén és közben szódavízzel itatod, hogy ne fájjon neki.

  22. Kempelen Farkas – sakkozó automata, beszélő gép
  23. Kele a gólya a farkassal (Piroskából) sakkozik egy sakkgépen. Mivel nem tudnak beszélni, egy gép mondja helyettük a lépéseket, vékonyka hangon, mintha héliumot szívott volna.

  24. Losonczi Áron- üvegbeton
  25. A focipályátokat lebetonozzák. Te odamész és pezsgősüvegeket állítasz bele. Lesen ülsz és figyeled a meglepett focistákat. Az egyik Gábor Áron, az ágyújával szétlövi.

  26. Mihály Dénes – hangosfilm
  27. Michael Schumacher és Kemény Dénes ülnek a mozivászon mögött, ők a hang a filmhez. Még a női hangokhoz is.

Ki mit talált fel? Kérdezek

 

üvegbeton

nyugtató

sakkozó automata, beszélő gép

dinamó, ásványvíz

helikopter

porlasztó

hologram

telefonközpont

gömböc

golyóstoll

gyufa

bolygóműves sebességváltó, Ford T modell

torziós inga

hangosfilm

 

Mennyit tudtál? Ha 10-re emlékeztél, az már szép eredmény. Ami nem ment elsőre, azért nem, mert nem mentél bele eléggé a képbe. Próbáld újra. Ha akkor sem, cseréld le a képet, mert az enyém nem jó neked.

A jobb agyféltekés tanulási tréningeken tanulunk több hasonló technikát, hiszen sok van. Nem mindenik válik be mindegyik. Ezért széles a paletta.

A legfontosabb! Soha többé ne magolj!

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás