Barion Pixel

Hogyan fejleszd hallásértésedet?

 

Amikor megkérdezem a jobb agyféltekés német tanulás tréning résztvevőit, hogy mi a célod a némettel, akkor elsősorban ez hangzik el: Szeretnék folyamatosan beszélni. Feleli az, aki itthon tanulja a nyelvet. No de nem ezt mondja az, aki már német nyelvterületen él. Ő így válaszol: Szeretnék érteni.

Hogyan tanulj érteni?

 

Hallgatásról szövegre

Keress egy olyan szöveget, amelyhez tartozik hanganyag. A kurzuskönyvekhez általában tartozik hanganyag is. De ha nem akarsz sok pénzt és időt áldozni arra, hogy keresgélj, akkor a Minden nap németül magazin tökéletes választás. Minden cikket felolvasnak. Minden írás mellett ott a szint és a magazin végén a szószedet.

Nézd meg a címét és fusd át a szemeddel. Ne olvasd el! Állj le egy percre és gondolkozz el azon, mit tudsz a témáról. Csukd be a magazint és hallgasd.

Érteni fogod. Nem kell mindent. Hallgasd meg másodszor, ha úgy érzed kimaradtak fontos részek. Harmadszorra pedig kövesd a szöveget és hallgasd úgy.

Azért szinted alattit érdemes választanod, mert az értéshez nagy energiamennyiségre van szükséged. Ha túl sok benne az ismeretlen szó, akkor az elviszi a koncentrációdat. Azt szoktam mondani, a hallásértés igazából koncentrációs gyakorlat. Rajta kell maradni a figyelmeddel a szövegen. Mint a kötéltáncos a kötélen, a hegymászó a hegyen. Figyelem! Nem görcsösen! Lazán. Ha elkószál a figyelmed, majd néhány mp múlva visszatérsz, már elveszítetted a fonalat. Leestél a kötélről, a szikláról. Az elmédben lakó recepciós megzavarodott és rohangálni kezdett, hogy összeépítse a töredékekből az értelmet. Mindeközben pedig megy a szöveg.

Szövegről hallgatásra

Válassz szintednek és érdeklődésednek megfelelő szöveget. Ez is döntő. Amennyiben érdekel a téma, nem kell azon erőlködnöd, hogy figyelj. Olvasd el a szöveget. Cím, fusd át, kezdd el kígyóformában simogatva a textet. Így kiemelkednek a kulcsszavak. Állj meg. Gondolkozz. Mit tudsz a témáról?

Olvasd el, de csak szövegértés szintjén. Nehogy lefordítsd! Állítmány, alany, tárgy. Ezeket elég érteni. Ha ezzel megvagy, akkor indítsd el a hanganyagot. Dőlj hátra és lazán táncolj a beszélővel. Mintha ez a kettőtök keringője lenne. Engedd, hogy vezessen. Táncold el vele a kürt annyiszor, ahányszor kedved van.

Jöhet a finomítás. Hallgasd, és közben nézd az írott sorokat. Helyrekerülnek a nüánszok is.

Első lépésként tanulj meg lazán figyelni. Ne irányíts, ne ragadj le! Ha táncolsz és lépést tévesztesz, ugye akkor sem cövekelsz le és mondod a párodnak: Állj, folytassuk onnan. Mintha mi sem történt volna, újra ritmusba kerülsz a zenével és a pároddal. Így légy ritmusban a felolvasóval is. Most pedig táncolj egy dalra, hogy érezd, miről beszélek.

Mi minden mást tehetsz még azért, hogy profi hallásértő legyél, azt a következő blog bejegyzésben mutatom.

Érdemes lesz követned, mert konkrétumokat is mutatok, ahol fejlesztheted a német hallásértésed.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás