Barion Pixel
kulcs

Hogyan vess véget annak, hogy halogatod a tanulást

Fáj a tanulás halogatása?

 

Ha te is szenvedsz attól, hogy tankönyvek garmadát összevásároltad, online tananyagok lapulnak megbújva a gépeden és megszámlálhatatlan mennyiségű órát szántál már életedből továbbképzésekre, tanfolyamokra,  mind hiába. Mert nem a fejedben, hanem a könyvespolcodon, vagy egy mappában porosodnak.

Ha te is évek óta küzdesz azzal, hogy valahogy átvergődd magad ezen a dzsungelen. A dzsungelen, ami egyre csak nő, mert újabb és újabb tanulnivalót vásárolsz. Hisz ellenállni nem tudsz. Nem is lehet, mert a tudnivaló lavinaként zúdul rád. Zúdítják rád.

Ha neked is eleged van abból, hogy tudod mennyi pénzt adtál ki erre a vagyont érő tudásra, de nem használod. Sőt komoly anyagi hátrányod is származott abból, hogy nem tanultad meg azt, amivel előrébb juthattál volna, akkor ez az üzenet neked szól.

 

Van olyan egyszerű módszer, amivel megbirkózhatsz a tanulás halogatásával.

 

A fájdalomcsillapítás, nem megoldás

 

Van egy rossz hírem, amit azt hiszem a szíved mélyén te is érzel. Ha most becsukod a szemed és tovább vársz, azért súlyos árat fogsz fizetni.

A legtöbb ember ilyenkor keres egy másik oktatót. Elmegy egy újabb workshopra, vesz egy „jobb” könyvet. Hisz az ígérgetésnek, hogy 1 hónap alatt lehet megtanulni ezt vagy azt. Elcsábul, amikor azzal kecsegtetik, hogy munka és tanulás nélkül szerezi meg az áhított tudást. Mert ők tudják, hogy elcsábítható vagy. Nyomorult kilátás, igaz?

De végiggondoltad már, mi ennek a problémának a valódi gyökere? A benned rejlő kisördög. Az egód. Mondhatnám az agyműködésed alapszabálya. Mert mit csinál az agyad? Egyetlen célja van. Minél rövidebb idő alatt, minél kevesebb energia befektetéssel dolgozni. Azt akarja elhitetni veled, ha voltál egy képzésen, végighallgattad, akkor azt tudod. Pipa, túl vagyunk rajta. Nem akar ám dolgozni! Illetve van kivétel. Azt akarja veled csináltatni, amit szeret. Lehetőleg ne kelljen gondolkodni. El fogja veled hitetni, hogy nem te vagy a probléma gyökere, hanem a könyv, a módszer, a rohanó világ. A stresszes élet, a főnököd, a családod, a háztartás. A kevés idő.

Nem csoda, hogy a különböző felületes megoldások nem hoznak rá eredményt. Hiszen ez csak önáltatás.

A végeredmény? Csak elvesztegeted a pénzt, az időt, és tovább tűröd a lelkiismeret furdalást, önmarcangolást.

És hová vezet, ha nem fordítod vissza ezt a folyamatot? Oda, hogy egyre butábbnak érzed magad. Szégyelled magad kollégáid előtt. Meg sem mersz szólalni, hátha hülyeséget mondasz. Még a végén megtudják, hogy nem értesz hozzá. Hogy nem vagy alkalmas arra a pozícióra, ahol vagy. Kiderül, hogy a szakmai hozzáértésed egyenlő a nullával. Lehajtott fejjel ülsz nap, mint nap a munkahelyeden. Folytonos gombóccal a torkodban. Meg sem közelíted a konkurenciád tudását. Elveszítheted állásod, tönkremehet a vállalkozásod. Mert a jobbak kiszorítanak.

 

Hogyan találtam meg a kulcsot a halogatás kezelésére?

 

Azért tudtam ilyen pontosan leírni az érzéseket, a tudatalattiban ezerrel száguldozó önbántásokat, mert én is ezt csináltam. Végigéltem a félelmeket. Becsukott szemmel haladtam el a könyvespolcom előtt. A DVD-s tananyagokat a polc leghátsó sarkába dugtam. Ne is lássam. Ne is tudjak arról, hányszázezer, de inkább millió forintot adtam ki rájuk. Fájt már annyira, hogy lépjek. Fájt, hogy szakmai tudásom százszor, ezerszer több, mint azoké, akiket majmolnak. Nem tudom eladni a tudásom. Nincs marketing tudásom. Ezt kellett megtanulnom.

  • – Kiterítettem a könyveket, DVD-ket. Előkerestem az online anyagokat a gépemről.
  • – Tartalomjegyzéket készítettem arról, ami nekem hasznos.
  • – Felállítottam egy sorrendet. Melyikre van most legnagyobb szükségem.
  • – Mivel kezdjem a tanulást, mi a következő. Nem mindent kell tudni. A 80/ 20 szabálya itt is igaz.
  • – Előttem volt egy lista. Látható, könnyen betartható, kézzelfogható. Egy olyan lista, ami önmagában megnyugtatott. Nem is olyan nehéz. Meg tudom csinálni.

 

Tervezés napról napra

 

Nem vált be az, amikor hetekre előre terveztem. Mert mindig dőlt az egész. Ez visszavetett. Úgy éreztem, mégsem tudom tartani a tervemet.

Váltottam.

  • – Minden este írtam egy listát a másnapi feladataimra.
  • – 5- nél többet az ember nem tud elvégezni, úgyhogy öt feladat állt rajta. Fontossági sorrendben.
  • – Mindig volt benne egy tanulnivaló is.
  • – Ha csak 3-dolgot tudtam megcsinálni, akkor a 2 elvégzetlen került a másnapi lista élére.

Ezzel a módszerrel haladni tudtam és haladni tudok. Nincsen káosz a fejemben. Nincsen önvád. Nincsen tehetetlenség érzés bennem, ami talán a legpocsékabb volt.

De nem csak a saját sikeremről van szó. Megannyit idézhetnék. Legyen egy:

 

…..„A legfontosabb, amit Tőled kaptam, hogy határidő volt, és fel tudtam mérni, hogy mennyit és mit kell tanulnom napi szinten, hogy ne fussak ki az időből.”

…. a többiek szépen elúsztak….

14-ből 4-nek sikerült.”

Baski Rita

 

Most rajtad a sor!

 

A tanulás tréningjeimen és német tanulás tréningjeimen nem csak tanulni tanítom meg a résztvevőket, hanem a haladási ütemet is átbeszéljük.„Lelkigyakorlat” is van a programban. Mert a tanulni tudás, a módszerek és az időmenedzselés semmit sem érnek, ha vannak félelmeid, kicsi az önbecsülésed. Megbénít a kritika, a mit szólnak mások.

Csak annyit kell tenned, hogy kiválasztod azt a tréninget, ami kimondottan neked szól. Megnézed, mikor van a következő tanulás vagy német tanulás tréning. Kitöltöd a jelentkezést. Lefoglalod 10 000 ft előleggel a helyed. Ne halogasd! Kiscsoportban tanulunk. Mindig teltház van.

Tanulás tréningek >>

Ha még nem fáj eléggé, hogy elgyere, akkor iratkozz fel a hírlevélre. Tömérdek blog bejegyzésem segített már a bajban levőkön.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás