Barion Pixel

TANULJ ÚGY, HOGY NE FELEJTS

Azért felejtesz, hogy ne őrülj meg. Naponta 100 000 szó éri el agyadat. 20 000 információ. 350 X több, mint 1980-ban. Ma egyetlen nap alatt annyi infó ér el, mint Shakespeare korában egy emberöltő alatt. Mit tudsz tenni?

Mire emlékszel?

 

Arra kérlek, kíséreld meg felidézni, hogy a tavalyi évben hány képzésen vettél részt! Mit tanultál ezeken az előadásokon? Emlékezz most!….Állj a könyvespolcod elé, számold meg, hány könyvet, online anyagot vettél azért, hogy tanulj, hogy profi legyél. Végy elő egyet, amire azt mondtad: ez a tuti. Mire emlékszel belőle? Foglald össze.

Miért felejtünk

 

Nyugalom. Nem azért nem emlékszel, mert egyre butább vagy. Sőt, azért felejtesz, hogy ne őrülj meg. Naponta 100 000 szó éri el agyadat. 20 000 információ. 350 X több, mint 1980-ban. Ma egyetlen nap alatt annyi infó ér el, mint Shakespeare korában egy emberöltő alatt. Nincs szabadnap, vasárnap, ünnepnap. Nincs szabadság. Az emailek, reklámlevelek, reklámtáblák, üzenetek mindig elérnek.

Oly hirtelen volt a robbanás, hogy elméd még nem tanult meg alkalmazkodni hozzá. Mivel egyre több az ismeret, az iskolában még többet akarnak a gyermeki fejekbe önteni. Elképesztő butaság így tenni. Nem többet, hanem kevesebbet kellene tanítani. Nem több könyvet, több képzést kell venned. Nem szakértőtől szakértőre kellene ugrálnod, hogy ott majd jobb lesz. Nem nyelvtanártól nyelvtanárig, újabb és újabb kurzusra, kurzuskönyvre kell váltanod.

Hanem mit? Döntened kell. Válassz és maradj ott. Tanuld meg azt, amire szükséged van belőle. De tényleg csak azt. Nem kell elolvasnod a teljes könyvet. Csupán azt, ami neked hasznos. Mi a hasznos? Amit használsz. Ami miatt megvetted.

Hogyan tanulj meg nagy anyagot gyorsan? >>

Döntéshelyzetek

 

Naponta legalább 3000 döntést hozol. Hihetetlen? Attól a pillanattól kezdve, hogy kinyitod a szemed, döntések sorozata vár rád. Mit reggelizzek? Reggelizzek? Mit vegyek fel? Milyen kiegészítő illik hozzá? Rúzs? Szín? Kocsival vagy BKV-val? Gyerek. Mit adjak rá? Mit csomagoljak? Én vigyem, vagy ő vigye? Munkáddal kapcsolatban óránként döntések sorozatát teszed. Munka után vásárlás.

Sampon. Milyet? Olvasod: száraz hajra, zsírosra, töredezettre, festettre, szőkére, feketére, korpásra, balzsammal, olajjal, keratinnal argánnal….Majd ugyanez a menet hajlakkra.

Irány az élelmiszerbolt. Minden egyes termék előtt döntést kell hoznod. Majd a pihenés sem pihenés. Kultúrát fogyasztasz. Mozi, TV, könyv, sport, vagy kirándulás? Esetleg színház?

A bőség, a túl sok választási lehetőség terheli az elméd. Obama azért viselt mindig vagy szürke vagy fekete öltönyt, hogy legalább az öltözködésében ne kelljen döntést hoznia.

Hogy tanulj úgy, hogy használható tudás legyen belőle

 

  1. Mindig semmittevéssel kezdd a tanulást. 10 perc. Kapcsolj ki mindent. Telefonod is. Így kiüríted a rövidtávú memóriád. Pl.: Csukott szemmel figyelj a hangokra. Lenyugtatod a fecsegő majmokat a fejedben. Helyet csinálsz az újnak. Átölel a nyugalom. Jó érzést kötsz a tanuláshoz. Próbáld ki most. Hunyd le a szemed és csak hallgasd a hangokat körülötted. Figyeld meg az az érzéseidet.
  2. Készítsd elő a koncentrált figyelmed. Zárj ki minden zavaró tényezőt. Üzenet érkezik, prüttyögi a telefonod. Az elmélyült, koncentrált állapotot újra elérni csupán ettől a kis prüttytől 20-25 perc.
  3. Kineziológiai gyakorlatokkal kösd össze a két féltekét. A jobb ugyanis alszik. Pedig ott történik a megértés és emlékezés. Képek, érzelmek és kapcsolatok a garancia a tudásra. A bal agyfélteke elolvasta, elemezte, részekre bontotta. A jobb félteke tesz hozzá képet, kapcsolja egy régi tudáshoz és összeépíti az elemeket. Fából erdőt, házakból várost. Tanulás kineziológiával >>
  4. Készíts Karrierkód-térképet, színeset, rajzosat, strukturáltat. Az eredeti Tony Buzan féle Mind-map- térképet átvariáltam. Az volt a tapasztalatom, hogy az nem elég strukturált. Tovább tart a jegyzetelés. Nem olyan áttekinthető. Kialakítottam a sajátomat. Kipróbáltam diákjaimmal. Többen vállalták, hogy a térképet felemásra készítik. Bal oldala Tony Buzan, jobb oldala Karrierkód. Egyértelműen az átalakított Karrierkód térkép volt a nyerő. Gyors, érthető, jobban megjegyezhető.
  5. 25- 30 percenként tarts 3 perc szünetet. Ne csinálj semmit! Bámulj ki a fejedből. Az agyadban van egy recepciós, aki ilyenkor mappákba rendezi az infót. Összekapcsolja a bent lévőkkel. Időre van szüksége. Könnyebb neki térképről, mint lineáris jegyzetből. Elméd legyen olyan, mit egy jó könyvtár, azonnal tudd előhívni, amire szükséged van. Nem tanulni nehéz, hanem előhívni, amikor kell.
  6. Szóljon tanulásközben háttérzene. 55-75 metronom. Bekapcsolva tartja a jobb féltekét. Ritmust ad. Pozitív érzelmet kapcsol a tanuláshoz. Rendezi az agyhullámokat. Hatékony tanulás zenével >>
  7. Ha kész a térkép, mondd fel hangosan és vedd fel a telódra. Akkor is tudsz majd tanulni, ha nem tanulsz. Vasalsz, takarítasz, futsz, vezetsz. Főleg elalvás előtt hallgasd vissza magad. Éjjel dolgozik az elméd.
  8. Kreatív ötletekre van szükséged? Csak a jobb félteke tudja. Kezdj el tervezni, gondolkodni, majd felejtsd el az egészet. Csinálj mást, amihez nem kell gondolkodnod. Portörlés, porszívózás, séta, mosogatás. Sokkal eredetibb ötleteid lesznek, mintha erővel akarnál olyat kitalálni, mint amilyen még nincs.
  9. Ismételj legalább 4x. 1. két órán belül, legkésőbb 24 órán belül. 2. egy hét 3. egy hónap 4. hat hónap múlva. (Ebbinghaus felejtési görbe) Ha térképre jegyzeteltél az ismétlés csupán 4-5 perc. Strigulázd.
  10. Pihenj többet, agyalj kevesebbet. A sebesség világában üdítő a lassítás. Csendben üldögélj. Ne nassolj FB-ot. Eltelít, de nem laktat. Stresszel, felzaklat. Figyeld magad egyetlen napig. Mennyi időt töltesz feleslegesen a neten. Én úgy szoktam le róla, hogy még mielőtt belefeledkeznék, eszembe jut, hogyan pocsékolom el a perceket, melyeket hasznosan is eltölthetnék.
  11. Önismeret nélkül nem tudod ki vagy. Ha nem tudod ki vagy, nem tudod, mit akarsz, miben hiszel, mitől szorongsz, mitől repesel. Azt gondolod az vagy, akinek mondanak. Önismeret? Hogy kell? Figyeld gondolataid, abból született érzelmeid, majd cselekedeteid.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás