Barion Pixel
önbizalom

3 önbizalom növelő gyakorlat tanuláshoz

Ha nincsen önbizalmad, ha azt hiszed magadról, hogy Te ezt nem érted, nem tudod megtanulni, nincs hozzá tehetséged, adottságod, sokkal nagyobb bajt okozol magadnak, mint hinnéd. Miért? Hogyan tudod elmulasztani? 3 egyszerű gyakorlatot mutatok.

Miért baj, ha nincs önbizalmad?

Képzeld el, hogy 5 méter energiamennyiséggel rendelkezel. Ezt az energiamennyiséget 5 területen használod. Az egyszerűség kedvéért jusson mindegyikre egy méter. 1. biológiai állapot 2. önbizalom 3 rutin, 4 kreativitás 5 tanulás. Ha beteg vagy, akkor nem lesz elég az egy méter energia. Attól függ, hogy mennyire vagy beteg, az életfenntartáshoz akár 3 méterre is szüksége lesz. Honnan szerzi? Elveszi az önbizalomtól, rutintól, kreativitástól, tanulástól. Most már tudod, miért nem tudsz tanulni, ha beteg vagy.

Ha nincsen önbizalmad, akkor az az igazi energiazabáló. Teljesen lenullázza a kreativitás és tanulás energiamennyiségét. Épp hogy marad néhány centi a tanulásnak és a kreatív ötleteknek, problémamegoldásnak. Ha nem elégszik meg vele, akkor akár rutinfeladatoktól, de az egészségből is táplálkozik. Vagyis, ha nem teszel valamit az önbizalomhiány ellen, akkor bele is betegedhetsz.

1. Önbizalom növelő gyakorlat

Vedd észre, hogy mit mond a belső hang! Oh, ezt én nem tudom. Ehhez én nem értek. Tehetségtelen vagyok. Nem vagyok jó matekból…stb. Nincs nyelvérzékem. Képtelen vagyok. Nekem ez nem megy. Én nem vagyok olyan okos, mint XY.
Ha meghallod ezeket a gondolatokat, képzeld el rögtön, hogy ezt Te, a benned lévő 3-4-5-6 éves kisgyermeknek mondod. Tehetségtelen vagy. Ugyan, neked ez úgyse megy! Nem vagy te okos! Jól esne?

Azonnal állítsd le! Mondd ki hangosan: Kuss! Fogd be! Nem érdekelsz!

2. Önbizalom növelő gyakorlat

Ha meghallottad ezeket a bántó, sértő, megalázó gondolatokat, tedd őket nevetségessé.

Mondd el 10x egymás után hadarva, olyan gyorsan amennyire csak tudod.

Mondd el 10x egymás után vékony cincogó hangon, vagy brummogva, mint a medve.

Mondd ki 10x, de közben hahotázz. Tartsd a nevetést végig.

3. Önbizalom növelő gyakorlat

Csinálj belőle egy bírósági tárgyalást. Te vagy a bíró.

Valóban igaz ez a megállapítás?

Mire alapozza?

Van rá bizonyítéka?

Mi vezette erre a felismerésre?

Összefoglalás

Visszabújhatsz a csigaházba. Ott védve vagy. Nem bánthat senki. De nem is tudsz előrehaladni! Maradsz ott, ahol vagy.

Ha igazából megvizsgálod az önbizalomhiányod okát, akkor a legmélyebben fekvő ok, hogy mit gondolnak mások, ha nem sikerül. Ki ültette el benned? Mert nem így születtél! Ideje felülírni, a helyzeted magától nem oldódik meg. Egy biztos! Egyre rosszabb lesz.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás