Barion Pixel
vizsga

MILYEN NYELVVIZSGÁT VÁLASSZAK?

A nyelvvizsga központ kiválasztása már fél siker. Milyen szempontok alapján válaszd ki a nyelvvizsgát? Ebben adok segítséget és támpontot.

Mihez kell a német nyelvvizsga?

Továbbtanulásnál szeretnél többletpontot kapni? Diplomához? Külföldi tanuláshoz? Munkahelyen követelmény?
Nem mindenhol fogadnak el minden nyelvvizsgát. Külföldön tanuláshoz általában az egyetem saját hatáskörben dönti el, hogy melyik nyelvvizsgát fogadja el. A Goethe és az ÖSD általában elfogadott. De az ECL és a TELC annak ellenére, hogy nemzetközileg elfogadott, nem szerepel a listájukon.

Ugyanez a helyzet a munkavállalásnál is. Mindenképpen érdeklődd meg előtte, ha ilyen céljaid vannak.

Egynyelvű vagy kétnyelvű német nyelvvizsgát tegyél?

Általában elég az egynyelvű általános nyelvvizsga. Diplomához már szaknyelvvizsgát kérnek. A szaknyelvvizsgát felsőfokú C1 nyelvvizsgával kiválthatod.

Komplex nyelvvizsgát tegyek, vagy külön szóbelit és írásbelit?

Ettől az évtől könnyítettek a nyelvvizsgán. Ha komplex nyelvvizsgát teszel, akkor nem kell külön a szóbelinek és külön az írásbelinek 60%-60% -nak lennie. Ha az egyik 40% és a másik 80%, akkor kiegészítik egymást. Ha a kettő együtt 60%, akkor sikerült a vizsga. Tehát érdemes egyszerre írásbelire és szóbelire menni.

Ha jobban tudod erődet, figyelmedet külön a szóbelire és utána külön az írásbelire irányítanod, akkor válaszd külön a kettőt. Nem kell ugyanannál a központnál letenni a szóbelit és az írásbelit.

Amire érdemes figyelned, ha komplex vizsgára mész. Egy napon van a vizsga, vagy 2 nap alatt bonyolítják. Ha egy napon, annak a hátránya az, hogy 2-3 órát írod az írásbelit. Utána jön a hallásértés, majd délután a szóbeli. Biztosan fáradtabb leszel délutánra, mintha 2 napon vizsgáznál, kipihenten.

Melyik nyelvvizsgaközpontot válasszam?

A német nyelvvizsga részei. Szóbeli és írásbeli. A hallásértés a szóbelihez tartozik. Nézd végig az összes nyelvvizsgaközpont vizsgafeladatait. Csinálj egy táblázatot, úgy átlátható.

Szóbeli nyelvvizsga

Mindenképpen nézd végig a vizsgaközpontok által kiadott típusfeladatokat és a lebonyolítást. Saját erősségeidnek megfelelően dönts. Ezeket vedd figyelembe.

Mit kell csinálni a vizsgán?

Van e olyan feladat, amiben jó vagy? Amire már otthon konkrétan felkészülhetsz. Pl. a TELC első feladata, megadott témáról beszélni. Film, könyv, koncert, utazás…

Melyik a gyengéd? Képleírás, szituáció, történetmesélés, problémamegoldás, témakör megvitatása.

Van-e felkészülési idő?

Mennyi? Vagyis készíthetsz e jegyzetet? Összeszedheted a gondolataidat? Spontán, azonnal kell reagálnod, beszélned, témát kifejtened?

Kivel beszélgetsz?

Egy másik vizsgázóval vagy a vizsgáztatóval? Mindkettőnek van előnye és hátránya. Ha másik vizsgázóval, akkor te választhatod meg a párod, vagy idegennel tesznek össze?

Ő jobb vagy gyengébb nálad? Ha gyengébb, vagy e olyan ügyes, hogy irányíts, hogy szóra bírd. Fel lehet rá készülni.

Zavar e, ha jobban beszél, ha idősebb, ha sokkal fiatalabb?

Hallásértés a német nyelvvizsgán: Milyen feladatot kell megoldani hozzá?

Válaszolni kérdésekre? Párosítani? Igaz- hamis? Címet adni? Vigyázat. Nem biztos, hogy a tipp-mix a könnyebb.
Hányszor hallgathatod meg?

Írásbeli nyelvvizsga

Nagyon lényeges, hogy használhatsz e szótárt. Vigyázat. Ez lehet hátrány is, ha mindent szótározni akarsz, akkor nem leszel készen.

Mennyi időd van?

Eltérések vannak. Néhány perc különbség is aranyat érhet, ha szeretsz átgondolt lenni és kicsit lassú vagy.

Milyenek a feladattípusok?

Fogalmazás mindenütt van.

Lehet levél, hivatalos vagy baráti, véleménykifejtés, blogbejegyzés, újságcikkre reagálás.

Szövegértés mindenütt van.

Feleletválasztós, címadás, párosítás, igaz-hamis, feldarabolt szöveg helyes sorrendbe helyezése. Válaszolni a kérdésekre kulcsszavakkal.

Origónál van fordítás németről magyarra.

Nyelvtantudás felmérése

Nem mindenütt mérik külön. A fogalmazásból kiderül, hogy mennyire írsz helyesen. De a lyukas szöveg igen közkedvelt.

A puding próbája az evés. Én azt tanácsolom, csináld végig a mintafeladatokat a vizsgaközpontok honlapján. Azon kívül, hogy egy csomót tudsz gyakorolni úgy, hogy megoldás is van, könnyen hozol döntést. Amelyik jól áll neked, azt válaszd.

Itt találod a NYAK nyelvvizsgaközpontokat >>

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás