Barion Pixel
időbeosztás naptár

HATÉKONY TANULÁS JÓ IDŐBEOSZTÁSSAL

 

Hallottad már? Felmérések szerint a tanulók az iskolában, egyetemen tanultak 90%-át elfelejtik. Ennek egyik oka az, hogy utolsó pillanatban tanulnak. Előző nap, vizsga előtt pár nappal mindent. Ez az áltudás pedig addig marad, míg le nem feleltek, le nem vizsgáztak. Utána ürít az agy, helyet csinál a következő sürgősségi esetnek. Hogyan tanulj hatékonyan a hosszú távú tudásért?

A TANULÁST IS TERVEZNI KELL

 

Ha hiszed, ha nem, jó tanulás-tervezéssel sokkal több szabadidőd és mély, használható tudásod lesz.

Miért?

Ebbinghaus felejtési görbéje szerint az új ismeretet legalább 2 órán belül, de legkésőbb 24 órán belül át kell ismételni. Ha ezt nem teszed, 48 óra múlva a hallottaknak már csak a 20%-ára emlékszel. Mondhatnám, kezded a nulláról.

Ezzel szemben, ha még aznap tanulsz, amikor óra volt, vagy előadásod volt, az ott hallottak 80%-át megőrzöd. Vagyis szinte alig kell majd az anyaggal foglalkoznod. Az ismétlés csupán 5-15 percet vesz igénybe, ha elmetérképen jegyzeteltél.

Miért még?

Ahhoz, hogy hosszú távú tudásod legyen, legalább 4-szer kell ismételned. Az ismétlésről bővebben itt olvashatsz.

Mint említettem, ez az ismétlés jó jegyzettel nem tart tovább néhány percnél. Ha megtervezed a tanulást, jól beosztod a tanulási időd, akkor az ismétlésre is marad hely. Sürgősségi esetben nem ismételsz, csak tüzet oltasz.

A tudást fordított piramisként képzeld el. Az elején nehezen tanulsz, de minél többet tudsz, annál gyorsabban megy a tanulás. Az új infó bemegy az agyba, ott körülnéz. Ha talál ismerőst, rákapcsolódik és örömmel ott marad. Minél több infó van az agyadban egy tárgyról, annál nagyobb az esély az új infónak ismerőst találni. Így lesz valakiből a téma professzora.

HOGYAN TERVEZD MEG TANULÁSI IDŐDET?

1. LISTA A NAPI FELADATOKRÓL

Készíts egy listát a napi feladataidról. Ha elvégezted, pipáld ki. Tapasztald meg, éld át azt az érzést, ami eltölt abban a pillanatban, amikor pipálsz. Öröm, elégedettség önmagaddal, önbizalom, biztonság.

2. ÓRAREND, ILLETVE NEGYEDÓRAREND

Készíts egy órarendet negyedórás beosztással. A felkelésed pillanatától. Szinezd be azt a fix időt, amikor suliban vagy, dolgozol, vagy egyéb halaszthatatlan elvégzendő feladatod van. Pl. : fogorvos, hivatali ügyek, magánóra…

A fennmaradó helyek szinte kivilágítanak majd. Minden 15 perc értékes tanulás és ismétlés szempontjából. Nyelvtanulásnál egy hallásértés beiktatása is csak néhány perc. Meg fogsz döbbenni, hogy mostanáig mennyi időd ment a kukába a fészbukozással.

3. GONDOLKODJ, HOGY A FELADATRA MENNYI IDŐ KELL

Ha tervezel, mindenképpen mérd fel, hogy a megtanulandó anyagra elég e az az idő. Ha ugyanis elmélyültél, koncentrált vagy, de abba kell hagynod, akkor sokkal tovább tart visszarázódnod. Egészen konkrétan 14-20 perc kell az agyadnak, hogy újra abba az állapotba kerüljön, ahol megszakítottad.

4. TARTSD MAGAD A TERVHEZ

Ne várj az eufórikus pillanatra, az ihletre. Légy következetes, fegyelmezett és tartsd be a tervezett feladatot, mint ahogyan az orvostól kapott időhöz tartod magad.

5. 60%- RA TERVEZZ

A lyukas helyekre az órarendedben csak 60%-ra tervezz. Mindig jön közbe valami. 40%-ot hagyj szabadon a váratlan eseményeknek.

6. SZABDALD FEL A TANANYAGOT

Ha túl nagy tanulnivalóról van szó, oszd fel kisebb részekre. Tudod egy elefántot is meg lehet enni falatonként.

7. 90 PERC, TANULÁS SZÜNETEKKEL

A tanulási szakaszod ne legyen hosszabb 90 percnél. Azt tűzdeld meg szünetekkel. De vigyázz! A szünet ne legyen 5-10 percnél több. A szünet fontosságáról itt olvashatsz!

8. VÁLTOZATOS TANULÁSI TECHNIKÁKAT ALKALMAZZ

Olvass, írj, rajzolj, számolj, memorizálj mnemotechnikával, mozogj, csináld.

9. ISMÉTLÉSI SZAKASZOK MEGTERVEZÉSE

Már említettem, hogy legalább 4-szer kell ismételni ahhoz, hogy örökre megtanuld. Tervezd meg azt is, mikor mit ismételsz.

10. JEGYZETELD A TAPASZTALATAIDAT

Jaj, mi emberek olyanok vagyunk, hogy akár százszor is ugyanabba a gödörbe lépünk. Írd le a tapasztalataidat a nap végén. Ezzel elkerülöd, hogy máskor ugyanazt a hibát elkövesd.
De a jókat is jegyezd fel!

11. NE KESEREDJ EL

Ne keseredj el, ha nem sikerült minden tervezett feladatot elvégezned. Ha valamit gyakorolsz és kitartó vagy, egyre jobb leszel. Nyilván. Nem lehetsz egyre rosszabb.

Ha tetszett az írás, és segítenél másoknak is, oszd meg velük.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás