Barion Pixel

Nem mersz megszólalni németül?

 

Miért kukulsz meg, ha meg kell szólalnod németül?

1. Biztosan hibásan mondom.

Naná, hogy hibásan mondod. Ha nem mondanád el hibásan, akkor már nyelvprofesszor lennél.

2. Nem tudom elmondani.

Tele van német nyelvtani dolgokkal, amit már tudnom kellene, és olyan gyorsan nem megy összeépíteni a fejemben.

 

Jótanács
Fogadd el a tényt, hogy hibázhatsz. Szabad tévesztened. Nem baj, ha nyelvtanilag nem helyes a mondat. A célod az, hogy megértsék. Mi történhet annál rosszabb, minthogy inkább néma maradsz. Az nagyobb baj, hiszen egyre mélyebbre taszítod magad az önértékelésen megtett létrán. Aminek a következménye, hogy legközelebb még nehezebben fogsz megszólalni németül. És nem is fejlődsz. Hoppá dehogynem. Visszafelé.

Minimális nyelvtan kell csak ahhoz, hogy érthető legyen a mondat.

Legyen jó az igeragozás, legyen ott a toldalék, ha esetleg múlt időben van az esemény, akkor ne jelenben mondd el.

Ne akarj körmondatokban beszélni. A legesleghosszabb összetett mondat is egyszerű mondatokból, sőt csak szavakból épült fel.

Figyelj! Mutatom:

Holnap nem fog megtalálni, nem leszek itthon, mert elutazom a barátnőmhöz Budapestre.

Morgen bin ich nicht da. Ich fahre zu Freundin. Nach Budapest.

Hibás? Igen. Szerinted megértik? Egészen biztosan.

Vettem Önöktől egy hajszárítót, de miután hazavittem, észrevettem, hogy nem működik. Kapok helyette egy másikat, vagy megjavítják, esetleg visszakapom a pénzt?

Hier ist ein Haartrockner. Ich habe hier gekauft. Geht nicht. Bekomme ich ein neu? Reparieren Sie? Bekomme ich Geld zurück?

A teljes német nyelvtant röviden, egyszerűen, könnyen lekövethetően szerkesztettem meg.

http://karrierkod.hu/megrendeles/nemet-nyelvtan-terkep

3. Félsz, hogy visszakérdeznek.

És ha visszakérdeznek, azt nem fogom megérteni. És ha nem értem, akkor nem fogok tudni válaszolni.

Jótanács

Készülj fel rá lelkiekben, hogy visszakérdeznek. Valószínűleg gyorsan. Nyugodtan mondd azt,  „Bitte langsam.” Koncentrálj a beszélőre. Ne azon agyalj közben, hogy „tiszta blama, minek is jöttem ide, nekem ez úgysem megy” Nem lehet a fejedben egyszerre 2 gondolat. Csak egyre tudsz gondolni. Miközben végigfut agyadon, hogy milyen pancser vagy, már el is mondták a kérdést. Valóban nem értetted, mert a te önmagadat lehúzó gondolatod gyártottad, ahelyett, hogy fókuszáltál volna a beszélőre.

Nem ismeretlen a szituáció, amiben vagy. Tehát kb. kitalálhatod már előre mit fog mondani. Figyeld a száját. Figyeld az igét, a kulcsszavakat. Ha érted az igét, az összes többi csak kiegészítő infó. Nyugodtan kérdezz vissza, ha nem érted.

Figyelj! Mutatom.

Falls Sie den Trockner hier gekauft haben, dann haben Sie sicher einen Kassenzettel. Können Sie ihn vorweisen? Denn ohne den können wir Ihnen nicht helfen.

Kiszúrtad ezt: Kassenzettel, ohne, nicht helfen. Ebből össze tudod tenni. Kéri a számlát.

4. Kicsi a szókincsem ahhoz, hogy beszéljek.

Jótanács

Már 300 szóval is el lehet boldogulni. De ugye nem minden élethelyzetben elég. Tehát bővítsd a szókincsedet folyamatosan. Ez legyen rendszeres. A mindennapjaid része. Ha naponta csak 5 szót tanulsz meg, az havi 150 szó. Fél év alatt 900 szó. Egy év alatt 1800 szó. 3000 szóval már egészen szép nyelvtudásra tettél szert.

Minél többet tudsz, annál könnyebben jegyzed meg az újakat. Az agy ugyanis asszociálva tanul. Minél több lehetőség van a fejedben, amihez kötheted a szót, annál könnyebben tapad le az új. Fel fogsz gyorsulni és nem 5 szó lesz a napi adagod, hanem 8-10-15-20.

Német szótanulási technikákról már sokat írtam:

http://karrierkod.hu/blog/duplazd-meg-nemet-szotanulasi-sebesseged

http://karrierkod.hu/blog/nemet-tanulas-hatekonyan-5-avagy-dobd-ki-a-szotarfuezeted-a-kukaba

http://karrierkod.hu/blog/hogyan-tanulj-meg-1-ora-alatt-150-szot

 

5. Félek németül beszélni. Inkább el sem kezdem.

Jótanács

Félek, félek, félek. Mindenki fél valamitől. A félelmet csak egy módon lehet legyőzni, ha nekimész a félelmednek. Német beszédkészségedet úgy tudod fejleszteni, hogy számolsz a félelmeddel. Nem félsz hibát elkövetni.

Gyakorolj otthon, egyedül, hangosan. Beszélj otthon hangosan. Játszd el a várható szituációt. Amikor élesben megy, akkor az agyad ismerős helyzetként kezeli és lecsökken a stressz szinted. Agyad nem borzalmas blamának fogja eltárolni az élményt. Ha legközelebb beszélned kell, akkor egy jóval alacsonyabb stressz szintről indítasz.

6. Nem tudod még magyarul sem, hogy mit akarsz mondani

Jótanács

Ezt lehet, hogy nem hiszed. Csak annyit mondok, hogy próbáld ki. Naponta 10 x is megtapasztalom. Ha egy diákom belegabalyodik a mondatba, leállítom.

Mit akarsz mondani? Mondd magyarul. Akár hiszed, akár nem, nem tudják elmondani. De amint megvan magyarul, megy németül is.

Ha belegabalyodsz, nagy esélyed van arra, hogy azért nem megy, mert magyarul sem tudod pontosan a gondolatodat hangosan közölni. Mondd el magyarul és utána németül.

Ha tetszett a 6 jótanács, oszd meg ismerőseiddel is. A Facebookon sok-sok tippet, trükköt, tanácsot, linket találsz, amivel fejlesztheted német tudásod. Keress itt:

https://www.facebook.com/nemetettanulok

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás