Barion Pixel

Hogyan jegyezd meg a névelőket?

Német tanulási probléma a névelők megjegyzése.

Szinte minden németül tanulót frusztrál a névelők megtanulása. Bár felmented magad, hogy ugyan már a németek sem tudják a névelőket, igazából ezzel csak nyugtatni próbálod magad. Hiszen tudod, hogy azért ez nem általános. Előfordul néhány esetben. Azzal is menekülsz a tények elől, hogy nem baj, ha nem tudod, úgy is meg lehet érteni. Ez is igaz. Sokszor meg lehet érteni, de sokszor félreértéshez vezet. Nem beszélve arról, hogy írásbeli nyelvvizsgánál tényleg nem kerülheted el.

Névelők megjegyzéséhez nem kapsz tanácsot

Általános megállapítás, hogy a színek főnévhez párosításán kívül más segítséget nem adnak. Pedig van jó néhány lehetőség. Követve az agyműködés szabályait.

Névelők végződés szerint

Der > -ich,-ig,-ling,-s,-er,-or,-ant,-ast,-eur,-ist,-ismus

Die > -ei,-in,-heit.-keit,-schaft,-ung,-a,-ade,-age,-ie,-ie,-ik,-ine,-ion

Két szótagú, e végű, köztük legtöbb nőnemű.

Das > -chen,-lein,-tel,-tum,-ett,-um,-ium,-o,-ma,-ment

Na jó. De ezt hogy jegyezd meg?

1. Írd le őket valamilyen formában.

Így:

2. Csinálj belőlük szavakat. Pl. Iglingorismus. Ehhez társíts egy fura képű valakit, vagy valamit, akit így hívnak.

Névelők memorizálása jelentés szerint

Versikével, ritmussal, rímmel memorizálj. Még jobb, ha énekelsz és ütöd hozzá a ritmust. Akár ceruzával az asztalon, kanalakkal.

Jahreszeiten, Tageszeiten.

Tage und Monate.

Niderschläge und Winde,

alkoholische Getränke.

Névelők memorizálása történettel

Szedd össze azokat a főneveket, amiket nem tudtál megjegyezni és alkoss velük egy nagyon bizarr történetet.

Névelők memorizálása képpel

A fenti alapján. Amikor visszaellenőrzéskor kiderül, hogy melyikeket nem tudod, rajzolj velük egy modern képet. Tudod, amelyre a galériában azt mondod, ilyet én is tudtam volna. Vagy egy Graffitit.

Névelők memorizálása loki módszerrel.

Keress 3 útvonalat, helyiséget, amit becsukott szemmel is fel tudsz idézni. Szobádat, fürdőszobát, munkába vezető utadat. Nevezd ki őket örökre : der, die, das. Tegyük fel a fürdőd a das. Nem tudod megjegyezni, hogy das Auge. Becsukott szemmel vizualizálod, hogy amikor a fogmosópoharadhoz nyúlsz, az tele van szemekkel.

Névelők megjegyzése kapcsolással

Van már az emlékeidben olyan szó, aminek biztosan tudod a névelőjét. Der Löwe. Mindig kevered azt, hogy mi a Film névelője. Der vagy das. Hunyd le a szemed és lásd, ahogy az oroszlánnal szemben ülsz, meghúzod a bajuszát és azzal elindítod a kedvenc filmedet az oroszlán szemében. Vagy az oroszlán gőrkorizik filmtekercseken. Kedved szerint kreatívkodhatsz.

Kísérletek a módszer hatékonyságáról

Ülsz? Ha nem, akkor tedd meg, hogy leülsz. Meg fogsz döbbenni. Nem egy kísérletet végeztek a német és francia névelők memorizálásához. Általában 100 szó névelőjét kellett megjegyezni a nyelvtanulóknak. Tudod mekkora volt a különbség? 53% a 100 %-kal szemben. 5 héttel a kísérlet után is maradt a 100%.

A jobb agyféltekés tanulás tréningeken és a Német Nyelvtan Térkép videóanyagán ilyen és ehhez hasonló tanulási technikákkal ismertetem meg a jelentkezőket. Mert az agyad csodákra képes ha jól használod.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás