Barion Pixel

Ne csokit egyél, ha jobban akarsz koncentrálni

 

Mennyi energiát fogyaszt az agyad?

Nem is gondolnád, hogy az aprócska computer a fejedben milyen falánk gépezet. A kaja 20%-át behabzsolja. Annak ellenére, hogy a tested tömegének csupán 2%-át nyomja, elég szépen kiköveteli magának az adagját. Igazából érthető is, hiszen ő a főnök és aki a legfelelősségteljesebb munkát végzi, annak kell is az energia.

Tévhit, hogy csokit kell enned a jobb koncentrációért

Vizsga előtt reszkető diákok a folyosón várakozva csokit majszolva várják a megmérettetést. Írásbeli vizsgán pedig az asztalt ellepik a színes papírokba öltöztetett édességek, mintha a csokigyárak termékbemutatót tartanának. (Nem is értem, hogy miért nem csaptak le már egy érettségin készült fotóért.)A delikvens pedig meg van győződve arról, hogy ha nem elég az agyba vitt információ  egy jó vizsgához, majd a csoki összetereli a ismereteket, mint a terelőkutya a bárányokat.

Glükóz, de nem cukor kell az agynak a hatékonyabb tanuláshoz

Ha már fogyóztál, akkor biztosan megtapasztaltad, hogy sokkal lassabban megy a tanulás és olyan, de olyan nehéz koncentrálnod. Naná! Megvontad agyadtól a glükózt. Ha csokival vagy édességgel kényezteted agyadat akkor pont az ellenkezőjét éred el annak, amit szeretnél. Triptofánt adsz neki, ami szerotoninná alakul és az bizony aluszékonnyá tesz. Na bumm. Ahelyett, hogy tanulásra bírtad volna őkegyelmét, jól kiütötted. Ha a tanulást a jó kiadós ebéd utánra időzíted, duplán tolsz ki magaddal, mert az emésztéssel lesz elfoglalva és tesz arra, hogy mit kell másnapra tudnod.

Mi kell az agynak, hogy hajlandó legyen hatékonyan tanulni

 

Glükózt bármilyen szénhidrátból képes előállítani. Ha úgy érzed, hogy csökken a figyelmed, egyél teljes kiőrlésű gabonákat. A zabot egyenesen imádja.

A bogyós gyümölcsök kiváló választás. Különösen a fekete áfonya. Tele vannak antioxidánssal, ami megakadályozza az oxidatív stresszt a szervezetedben. Eheted frissen, fagyasztva vagy aszalva. A szilva, szőlő, málna brokkoli és spenót is tudják ezt.

MMM&S kódfejteve: mazsola, mogyoró, mandula, sárgabarack. Bór van bennük, segítve a kéz és a szem koordinációját.

Tojást reggelire, 2-3 db-ot, ha különösen nehéz napod lesz. Tuti memóriafogas ha még karfiollal, burgonyával, paradicsommal párosítod. Kolin tartalmuk miatt képes lesz a szervezeted acetilkolint előállítani. Bizonyították, hogy a memória hatékonysága függ ettől a vegyi anyagtól.

Omega-3 ás-6 az agy motorolaja. Olajos halakban biztosan megtalálod. Ajánlott hetente 2x olajos halat enni. Ha nem szereted magában, keverd a salátába. Ha úgy sem, a salátádat ízesítsd dióolajjal.

Tonhal, pulyka, hüvelyesek B vitaminforrások. Ha ideges, és rosszkedvű vagy, egyél jókedvet. B1, B2, B12 jókedvre derítenek és serkentik az agyműködést.

Homoktövis a szuper gyümölcs. Ő maga egyben tartalmazza a fent felsoroltakat. Van benne mindenféle vitamin, és még omegák is, amelyek egyébként növényekben nem találhatók.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás