Barion Pixel

Mit tegyél, ha nincs kedved, időd, energiád tanulni?

A tanulás változni akarás

Ha elhatároztad, hogy tanulni akarsz, azzal hoztál egy döntést. Életeden, élethelyzeteden szeretnél változtatni. Jó irányba. Fejlődni szeretnél. Gondolkodásban, személyiségben, testileg, lelkileg. De számolnod kell azzal, hogy Te magad és a környezeted is akadályokat állít a tanulás útjába. A tanulás megerőltető lesz. Meg kell változtatnod automatizmusaidat, szokásaidat, életmódodat. A kényelmes élethez visszatérni sokszor nagyon csábító lesz. A legtöbben meg is teszik feladva álmaikat, céljaikat. Ne tedd! Légy kitartó! Mert egyedül a tanulás és a tudás, ami szabaddá tesz. Könnyű mondani. Biztosan ezt gondolod. Segítek. Megmutatok néhány technikát, amivel fülön tudod csípni a csábítás kisördögét.

Az önismeret szerepe tanuláskor

Az önismeret nem csupán annyi, hogy jó véleménnyel vagy magadról. Az önmagadra figyelésnek folyamatosnak kell lennie. Állandó felügyeletet igényel a lényed. A mag. Magad. Elfogadást, tetteid nagyrabecsülését. Még akkor is, ha problémák lépnek fel a munkádban, családi életedben. Kell, hogy legyen egy páncél, ami megvéd. Az önismeret, a befelé figyelés, olyan óriási eszköz a kezedben, ami képessé tesz arra, hogy kríziseken túllépj, megőrizd önuralmad és tudd kezelni érzelmeid. Önbizalomhiányodból kilépj. Félelmeid megszüntesd. Félelmeid a hibázástól, kritikától leépítsd.

Önbecsülés növelése 4 lépésben

  • Ha valami rosszul sikerült, valamit elrontottál, tévesztettél. Mindig és mindenkor figyeld magad kívülről. Vedd úgy, hogy ez nem véletlen volt. Neked ebből tanulnod kellett.
  • Fogadd el a hibáidat, gyengéidet. Ne értékeld túl az elkövetett hibát. Ne nagyítsd fel. Az élet velejárója. Mindenki hibázik.
  • Adj magadnak időt. Lazíts és ne engedj a lelkiismeret furdalásnak, önostorzásnak.
  • Ne vedd körbe magad olyan emberekkel akiknek nincs önbecsülésük. Csinálj úgy, mintha határozott lennél. Meglátod, az leszel.

Az önbizalom belülről fakad. Nem pedig a szakmai sikerből vagy anyagi jólétből. Ha ez így lenne, akkor bizony nem sok magabiztos ember szaladgálna a földön. Muszáj, kell, kötelező a külső körülmények ellenére is elégedettnek lenned önmagaddal. Úgy, ahogyan az erős immunrendszered megvéd a betegségektől, úgy véd meg az egészséges önbecsülés a támadásoktól, akadályoktól.

A csigaház nem megoldás a védekezésre

Arra ne számíts, hogy végigsétálsz sétapálcával a kezedben az életen. Tudat alatt biztonságra törekszel. A biztonságot pedig attól várod, hogy a dolgok ne változzanak. Ez lehetetlen. Ilyen nincs. Az élet változik. Az élet próbatételek elé állít. Nehézségek leküzdésére tanít. Ha tudatosítod magadban, hogy igen, mindig változik minden és erre felkészülsz lelkileg, felkészülsz a változás tényére, mindjárt érezni fogod, hogy az nem is olyan szörnyű. Visszabújhatsz a csigaházadba, ahol védve vagy. De akkor nem is haladsz. Különben is. Miért gondolod rögtön azt, ha valami változik akkor az rossz lesz?

Kisördög lehet a társad, környezeted

Lebeszélnek az álmaidról.

„Ugyan már! Ez neked nem sikerül.” ” Meg fogod bánni!” „Ebből nem lehet megélni.” „Másnak sem ment.”

Azt nézd meg ki mondja. Miért mondja? Mert önérdekből teszi, az biztos. Ha a partnered az, akkor emögött ez rejlik.

„Mi van? Tanulni akar? Arra egy csomó ideje rámegy. Nekem kell a házimunka nagy részét elvégezni. Az biztos pénzbe kerül. Majd a végén még nem vehetem meg az Iphone 7-st.”

Nem azért teszi ezt, mert rosszat akar neked. Nem is tudatosul benne, hogy miért ellenkezik.

Megoldás: Beszéljétek meg. Szedd ki belőle az igazi okot. Azt oldjátok meg kompromisszummal.

Tanulási akadályok

Van belük bőven. Jó sok a tananyag. Mindeközben beérkezik egy elhalaszthatatlan meghívás, betegség, kapcsolati krízis, vagy simán csak a nincs kedvem tanulni állapot. Nahát! Nem sokkal ezelőtt még oly határozott voltál abban, hogy tanulni akarsz, hogy még párbajozni is hajlandó lettél volna érte. Most úgy érzed az egész világ összeesküdött ellened? Tudod mit mondok? Akadály mindig volt és mindig lesz. Mindenki előtt, nem csak előtted. Mi a különbség a sikeres és sikertelen tanuló közt? Nem az akadály!! A személyes reakció az akadályra.

Tanulási akadályok fajtái és kezelése

Tanulás közben megzavarnak. ( telefon, váratlan vendég)

Tanulj más időpontban. Tedd ki az ajtóra a „Ne zavarj” táblát. Tanulj könyvtárban. Kapcsold ki a telefonod.

Rövid az idő a tananyagra. ( családi programok, kötelezettségek)

Készíts heti és napi tervet. Rangsorolj fontosság szerint. Ami nem annyira sürgető, hagyd el. Kérd a családod segítségét.

Önhibából elkövetett megcsúszás. ( Internet, TV )

Iktass be szüneteket a tanulási időbe. Figyeld a biológiai órád, mikor vagy mélyponton. Akkorra időzítsd a TV-t, netet.

Munka mellett nem győzöd a tanulást.

Ne ragadj le egy-egy nehezebb résznél. Haladj. Használj jobb agyféltekés tanulási technikákat. Egészen biztos, hogy a tanulási módszereden van mit javítani.

Evés után nem fog az agyad.

Egyél keveset és könnyűt. Iktass be egy relaxációt.

Ideges vagy, motiválatlan, kimerült.

Keresd az okát. Mitől félsz? Azt szüntesd meg befelé figyeléssel. Változtass az étkezéseden. Ha fáradt vagy annak gyakori oka a hiány a szervezetedben és a kevés mozgás. Járj egyet a friss levegőn.

Most pedig ne azt tedd, mint sokan. Elolvastam. Tök igaz minden. Tényleg így van. És haladsz tovább ugyanúgy, mint eddig. Tervezz, és csináld. Befektetés nélkül nincs jutalom.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás