Barion Pixel

Gyorstanulás-6 tipp, hogy időt nyerj magadnak

1. Gyorstanulás-tanulj,de azonnal

Tapasztalatom szerint, a diákok nagy része utolsó pillanatban tanulja meg az anyagot. Ha mondjuk hétfőn volt töri órája és legközelebb csütörtökön lesz, akkor szerdán áll neki a hétfőn leadott anyagot megtanulni. Akinek van felesleges ideje, amit fel tud áldozni a szabad idejéből, tegye. De tudni érdemes a gyorsabb tanulás érdekében, hogy 24 órán belül az új infó 80%-a elszáll a memóriából. Vagyis amit hallottál a tanártól hétfőn, annak csak a 20%-ára emlékszel szerdán. Mondhatni majdnem nulláról indulsz. Úgy tudsz időt nyerni magadnak, hogy hétfőn készítesz egy jegyzetet,ezzel leragasztod a lényeget. Szerdán sokkal gyorsabban megy a fejedbe. Ráadásul hatékonyabb, mert a többször keveset hatékonyabb tanulást eredményez, mint az egyszer sokat.

2.Zárj ki minden mást a gyors tanulásért

tilos_fenykepezni.jpg
Ha tanulás közben be van kapcsolva a géped, közeledben van a telód, netán még zene vagy Tv is megy a háttérben, ezzel csak az idődet vesztegeted. Kettes szabály. Semmi ne térítse el a figyelmedet. Zárj ki minden csábító erőt. Hiába is mondod, hogy megosztott figyelemre vagy képes, ez csak duma. Te is tudod. Csak a tanulásra koncentrálj! Rohamtempóban fogsz haladni. Kivételt képez a tanulást támogató relax háttérzene.

3.Lassíts, hogy gyorsan tanulj

konyhai.pngAz agy 20 perc után nem tud több új infót befogadni. Megtelik a memóriája. Töltögethetsz még befelé, gondolván, akkor hamarabb túl vagy rajta. Ez tényleg csak arra jó, hogy túl leszel rajta, de nem sok marad meg a kobakodban. Tippem, hogy állíts be egy konyhai órát 20-25 percre és amikor csörög, tarts 5 perc szünetet. Az 5 percet is állítsd be, mert különben csalni fogsz. Azzal meg az a baj, hogy kikapcsol a gépezet.

4.Gyorsan megy a tanulás, ha nem akarsz túl sokat

t jó.png
Napi 5 dolognál többet nem lehet normálisan elvégezni. Reggel azonnal írj egy listát arról, mi a legfontosabb öt dolog, amit el kell végezned. Fontos, hogy leírd. Ez azért jó, mert megnyugtat. Nekem, ha csak a fejemben van a lista, akkor egész nap hajtom magam, hogy ezt is meg azt is meg kell csinálnom. Szinte az egész nap ezt harsogja az agyam. Idővel sajnálom magam, hogy mennyi dolgom van és milyen leterhelt vagyok. Pedig ezek közt mindig akad olyan, ami csak néhány percet igényel. Ha listád van, akkor ki is pipálhatod, amit megcsináltál. Próbáld ki, tök jó érzés. Büszke leszel magadra.

5.Húzzuk, mint a rétestésztát, hogy a végén gyorsan kelljen tanulni

20130604-reteshuzas-fazis-4.jpgParkinson törvénye kimondja, hogy a munkát addig húzzák, hogy kitöltse az elvégzendő feladatra kitűzött időt. Ha kapsz 2 hetet egy fejezet ismétlésére, akkor húzod, halasztod, az utolsó percig. Mondhatnám, hogy a lustaság törvénye. Fordítsd ezt a gyarló tulajdonságot saját hasznodra. Tűzz ki egy korábbi időpontot. Mennyi az a minimális idő, ami alatt a feladatot elvégzed? Láss csodát, tényleg meg is csinálod addig.

6.Csak 20%-ot, azt igazán gyorsan megtanulod

pareto elv.jpgPareto, olasz közgazdász alkotta meg a 80/20 matematikai képletet. Megfigyelte, hogy a világ vagyonának 80%-át a népesség 20%-a birtokolja. Ez a szabály mindenre egyöntetűen vonatkozik. Vagyis a gyors tanulásra is. Ha a tananyag legeslegfontosabb 20%-át tudod, akkor azzal az alappal legalább egy négyest össze tudsz szedni. Itt lép működésbe megint az, hogyan működik az agy tanulás közben. Asszociál. Ha megkapja a kulcsszót, elő fogja hívni a hozzá tartozó következtetéseket. Mint a dominó, beindul a sorozat.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás