Barion Pixel

Kapcsolat

Ha kérdésed lenne, vedd fel velem a kapcsolatot bátran elérhetőségeim bármelyikén, vagy a lenti űrlap kitöltésével küldj közvetlen üzenetet.

Üzenet küldés

Feliratkozás hírlevélre

Rólam

Hiába tanulsz, nem tudsz figyelni, másnapra elfelejted, amit kínlódva megtanultál.

Egyre nehezebben megy a tanulás, mintha nem fogna az agyad.  

Tudom, hogy milyen az, amikor görcsbe rándul a gyomrod, mert le kell ülnöd tanulni. Hiába az akarat, hogy most aztán összeszedem magam. Már az első oldal után elveszted a fonalat. Nem tudsz koncentrálni.

Nem érted az összefüggéseket, nem látod át az anyagot. Jön a pánik és a kudarcélmény, ami a kishitűséget táplálja.

Ha mégis sikerül valamit megjegyezned, másnapra elfelejted. Tudom, hogy milyen önbizalom romboló érzés, hogy nem tudsz megjegyezni felsorolásokat, idegen szavakat, számokat, neveket. Nem emlékszel arra, hogy mit olvastál.

Tudom azt is, hogy gyakran érzed magad butának, gyenge vagy közepes képességűnek. Nem is érted, hogy jutottál ideáig, hiszen még néhány éve hasított az agyad.

Miért lettem tanulásmódszertan tanácsadó? 

Mert fáj azt látnom, hogy az emberek a töredékét sem hozzák ki abból a képességből, ami bennük rejlik. Miért?

Nem tudják, hogyan működik az agyuk. Hogyan kell jól tanulni, hiszen sose tanították meg őket erre. Elhitették velük, hogy nem jó képességűek.

Ha tudnák, hogy a teljesítményük csak 1/3-ad részben függ a képességtől,

1/3-ad részben a tanulni tudástól és 1/3-ad részben az akarattól, akkor sikeresek, magabiztosak lehetnének munkában, gyereknevelésben. Biztonságban, nyugalomban élhetnének. A tanulni tudás képessége a legnagyobb kincs, mit ember birtokolhat. A legbiztosabb befektetés.
A történetem

Közel 40 évig tanítottam. Általános iskolában kezdtem németet tanítani. Azonban 1995-ben kiléptem az iskola keretei közül. Nem tudtam azonosulni azokkal a kötöttségekkel, elvárásokkal, amiket be kellett tartani. Nem passzoltam a rendszerbe, magántanár lettem. Nagy bátorság kellett hozzá, hogy vállalkozó legyek, de tudtam, hogy nem fogom megbánni. Igazam lett.

Magán óraadásból nyelviskola

Egyre több diák jött hozzám németet tanulni, s a magán óraadásból nyelviskola született. Nyelvvizsgára készítettem fel a diákjaimat. A rettegett Rigó utcába jártunk, ha még emlékszel a hírére. Milyen eredményeket értünk el? Csoportosan vittem 14 éves diákokat vizsgázni. Mindig mindenkinek elsőre sikerült, igen magas pontszámmal. A folyosón csodánkra jártak a felnőtt vizsgázók. Nem értették, hogy hozzák a gyerekek 14 évesen ezt az eredményt. 15-16 évesen a diákjaim fele felsőfokúra is felkészült, hasonlóan kiemelkedő eredménnyel vizsgáztak. 26 évig készítettem fel diákokat közép és felsőfokú nyelvvizsgára.

Tolmács korszak

Városunk testvérkapcsolatot kötött egy német várossal. Felkértek tolmácsolni. Életem egyik legnehezebb kihívása volt. Elárulok magamról valamit. Nem mertem mások előtt beszélni, magyarul sem. Ezzel nem vagyok egyedül. Ugye ismerős félelem?

Ennek ellenére elvállaltam ezt a kihívást. Igen, kezdetben majd belehaltam. Főleg akkor, amikor színpadon kellett fordítani politikusokat. Soha nem tudták előre, miről fognak beszélni. Rettegtem, de akkor is kiálltam, és ebből a közönség semmit sem vett észre.

Gyakran hívtak magasabb körökbe is fordítani, szakmai találkozókat tolmácsolni külföldön és belföldön. Nemzetközi ifjúsági találkozókon fordítottam. Közben rájöttem valamire. Szinkronban sokkal jobban megy a fordítás, nem kell megjegyeznem, amit mondanak. Ahol csak megtehettem, inkább szimultán fordítottam.

20 évig tolmácskodtam, bevallom, nem szerettem. Mégis megérte. Kincset ér a tapasztalat és a tudás, amit húsz év alatt szereztem akár a szereplés, tolmácsolás területén, akár arról, hogyan győztem le a félelmemet. Ebből neked is adhatok.
A teljesítményromlás

18 évvel ezelőtt érzékeltem először, hogy a diákok nem úgy teljesítenek, mint korábban. Azóta sokkal, de sokkal rosszabb a helyzet. Mi lehet az oka? Mi történt? Mi változott a fejekben? 

Tanulni tanítás

Semmi. A világ változott. Eszembe ötlött, hogy nem is tudjuk, hogy tanul az agy. Elindultam egy nyomon. Találtam némi agykutatási eredményt a memóriáról. Kipróbáltam. Saját fiamon, aki akkor 7. osztályba járt. Megdöbbentően sikeres volt a módszer. Alkalmaztam őket az óráimon is. Hasonlóan meglepő eredménnyel.

Biztosan Te is tapasztaltad már, ha találsz valami téged érdeklőt, akkor rátapadsz és végtelenbe megy a folyamat. Megszállottja lettem a témának. Kutattam, tanultam, kísérleteztem. Összeállt egy program.

Meghirdettünk a városban egy pályázatot. Kerestünk egy alanyt, akivel végigcsináltam a tanulás programot úgy, hogy közben ment a kandi kamera. Miután bizonyítékok tömegét kaptam arra, hogy hogyan kell tanulni hatékonyan, elkezdtem  az egyéni, majd csoportos hatékony tanulásmódszertan tréningeket. Előadásokat tartottam. Így született, és fejlődött ki a két féltekés tanulási módszer.  A mai napig változik, mert jönnek az újabb és újabb felfedezések arról, hogyan kell az információs korszakban másképp tanulni. Aki nem tudja, lemarad.

Amit máshogy csinálok

Időközben rájöttem, hogy a tanulástechnika tényleg képes kihozni az emberből a csodát. Hacsak a tudatalattijában megbúvó káros emlékek, önkorlátozó hiedelmek nem szabotálják. Mi van a tudatalattiban? A karakter. 
 A karakter irányítja az embert. Nem a tudatos én.
 
 A tantermi és az egyéni tanulás tréningjeim kiindulópontja, hogy megkeressük, ki vagy te, avagy milyen karaktered van. Direkt nem személyiségelemzésnek hívom. Az nem helyes.

Kiderítjük, mik az erősségeid, mik a gyengéid, mit kezdj velük. Hogyan reagálj a kihívásokra, váratlan helyzetekre, érzelmeidre. Olyat ne tanítok, amin én magam nem mentem keresztül.

Ha elérkezettnek látod az időt, hogy véget vess az önbántásnak, megkeresd a megoldást a tanulási problémáidra, akkor jelentkezz a legközelebbi tanulásmódszertan tréningre.

Média megjelenések, többek közt:

A Ridikül című műsorba hívtak szakértőnek. Tanulás felnőtt korban.

Az Almárium idősebbeknek szóló műsorában több alkalommal kérdeztek az időskori nyelvtanulásról.

Az A 38-as hajón pedig a fiatalabb generációnak adtam tanulás-módszertani tanácsot.

Család

Dávid fiunk Németországban él családjával. Fejlesztő mérnök. Zeissnél dolgozik. Chipeket fejlesztenek. Felesége Eszter, két unokánk van. Férjem biogazdálkodik.

Megmérettetett.

Igen. Ezt őszintén mondom. Tragédiák sorát éltem át. Egy pszichológus azt mondta, ennyi tragédia egy ember életében csak háború ideje alatt történik.

Anyukámat korán elvesztettem. Orvosi műhiba következtében. Anyu halála után fél évre elment a családunk legközelebbi barátja. 49 éves volt. Apunak ez volt a végső pofon. Már csak éldegélt. Fél évvel később ő is tragikus balesetben halt meg.

Nem tudtam, hogy a tragédiák sorozata csak előkészítés volt a mélyebb fájdalom elviselésére. Dani  fiunk, 2014. március 15-én hagyta el a Föld nevű játszóteret. 24 éves volt. Boldog. Minden sínen volt az életében. Rendőrtisztként 2 hete dolgozott azon a munkahelyen, ahova vágyott. Motorral ment vissza Budapestre, amikor ütközött egy kisteherautóval.

Hogy tudtam feldolgozni? Írtam. Írtam a kínról, a belepusztulásomról, a feltápászkodásról. A fájdalom oly hatalmas belső gazdagodást adott, mellyel lehet tovább élni. Mély hitet, mely nélkül nem lehetne élni. Azt mondom, a tragédiák által jobb ember lettem. Másképp nézek az emberekre, magamra, az életem értelmére. Miért születtem? A feladatom, hogy másokat tanítsak. De nem úgy, ahogyan a nyugati orvoslás teszi, csak a tünetet kezeli. Hanem úgy, ahogy a keleti orvos gyógyít. Az embert is látja, nem csak a betegséget.

Megkeresem a hibás működés okát. Holisztikusan tanítok, az emberből indulok ki.

Vélemények

Gyakran ismételt kérdések

E-mailben megkapod az utalási adatokat

Az átutalás után elküldöm a hozzáférést az online oktató felülethez

 

  1. Az anyag örökösen elérhető lesz.
  2. Bármikor újrahallgathatod, -nézheted.
  3. Saját tempódban haladhatsz.
  4. Nem kell kimozdulnod otthonról, kényelmesen tanulhatsz a saját időbeosztásodban.
  • Elküldted a jelentkezést.
  • Kapsz egy visszaigazoló e-mailt a részletekkel.
  • 15 000 Ft előleg átutalásával tudod biztosítani a helyed.
  • A felvétel nem a jelentkezés, hanem az utalás beérkezésének sorrendjében történik.
  • A fennmaradó összeget a helyszínen tudod kifizetni.
  • A számlát a helyszínen adom át.

 

A tréning után bekerülsz egy Facebook csoportba, ahol további segítséget kaphatsz a csoporttagoktól és tőlem. Ötleteket arra, mit hogyan tanuljatok meg. Motivációt mások sikereiből.

Ha megnyomod a megrendelés elküldése gombot, szerződést kötöttünk. A szerződéskötéstől számítva 8 napon belül utald el a foglalót/teljes díjat.

A nyomtatott termékeket a Magyar Posta szállítja ki.

Értesítést kapsz a csomagról, 5 napig őrzik a postán.

Ha 4-5 napon belül nem érkezik meg a csomag, jelezd e-mail-ben, amiben hivatkozol a rendelés számára. Így tudunk utánajárni.

Ha nem tetszik a könyv és élni szeretnék a pénz visszafizetési garanciával, csak írj egy levelet az info@weitzterez.hu e-mail címre. A levélben hivatkozz a megrendelés számára, hogy stornózni tudjuk a számládat.

Bankkártyával, előre utalással, vagy utánvéttel az MPL futárnál.

Kattints a „Megrendelem” gombra.
Ezután átirányítunk arra az oldalra, ahol megadod a számlázási és szállítási adataid.
Kiválasztod a fizetés módját, (utánvét, utalás).
Ha utánvéttel rendeled, legkésőbb 48 órán belül postázzuk.
Ha banki átutalást választottál, a visszaigazolóban megkapod a bankszámlaszámot,
ahova elutalod az összeget a megrendelés számával a megjegyzésben.
A beérkezés után legkésőbb 48 órán belül küldjük a könyvet. Más dolgod nincs is, csak várni a csomagot.